Σεξουαλική αγωγή στα σχολεία: Τα οφέλη ενός αναγκαίου μαθήματος που κανείς δεν ξέρει αν θα “αντέξει”
Η σεξουαλική επαφή, η αντισύλληψη και η εγκυμοσύνη, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, οι συναισθηματικές πτυχές του σεξ. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι για τη σεξουαλική αγωγή - Η συμβολή οικογένειας και σχολείου.
- 23 Οκτωβρίου 2021 08:05
Με χαρά, αλλά ίσως και αμφιβολία ακούσαμε πολλοί από εμάς ότι φέτος το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής θα υλοποιείται μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου για ολόκληρη τη μαθητική κοινότητα. Χαρά, γιατί η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία είναι μια καινοτομία που έχει πολλά οφέλη για τα παιδιά, τους εφήβους, τις οικογένειες αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Αλλά και αμφιβολία, σχετικά με το αν αυτό το μάθημα θα αντέξει μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό ένα μάθημα τέτοιας θεματολογίας να ενταχθεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα;
Αρχικά είναι χρήσιμο να αναφερθεί πως δύο είναι οι πυλώνες για την σωστή σεξουαλική αγωγή των νέων. Και είναι και οι δύο εξίσου σημαντικοί. Η οικογένεια και το σχολείο. Ειδικά αν αναλογιστούμε την τρέχουσα επικαιρότητα με όλα αυτά τα ζητήματα που έχουν προκύψει, όπως οι βιασμοί, τα έμφυλα στερεότυπα, η χρήση των ορίων, η σεξιστική γλώσσα και το bodyshaming, μπορούμε να καταλάβουμε πως όχι μόνο είναι η ώρα ένα τέτοιο μάθημα να μπει στα σχολεία, αλλά πως έχει ήδη αργήσει.
Η σεξουαλική αγωγή αποτελεί βοηθητικό έργο σε αυτό που οι γονείς πρωτίστως πρέπει να αρχίσουν να κάνουν στο σπίτι. Να μιλούν, δηλαδή στα παιδιά τους για το σεξ. Καθώς το σεξ είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια φυσική πράξη. Επηρεάζει το πώς αισθάνεται ο καθένας για τον εαυτό του και καθορίζει τις επιλογές που κάνει. Η σεξουαλική αγωγή στο σχολείο, μπορεί να βοηθήσει τους γονείς, κάνοντας την διαδικασία αυτή λιγότερη «άβολη»–έτσι νιώθουν πολλοί γονείς με το να μιλούν στα παιδιά τους για τέτοια ζητήματα.
Τα οφέλη της σεξουαλικής αγωγής
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μακροχρόνια εφαρμογή προγραμμάτων σεξουαλικής αγωγής συμβάλλει σε μείωση των Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων και της ΗΙV λοίμωξης στις ηλικίες 15-24 ετών, μείωση της ανεπιθύμητης εφηβικής εγκυμοσύνης και των αμβλώσεων, μείωση των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης και μείωση της ομοφοβίας. Ακόμα, παρατηρείται ότι τα άτομα που συμμετέχουν σε προγράμματα σεξουαλικής αγωγής καθυστερούν την πρώτη ερωτική τους επαφή και αυξάνεται η χρήση προφυλακτικού κατά την πρώτη ερωτική επαφή.
Τα οφέλη της σεξουαλικής αγωγής είναι πολλά και μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:
-
Οι νέοι μαθαίνουν τα δικαιώματα τους πάνω στο σώμα τους
-
Καλλιεργείται ο σεβασμός και η αποδοχή των δικαιωμάτων των άλλων
-
Ενημερώνονται για τις μεθόδους αντισύλληψης
-
Καλλιεργείται η ισότητα των φύλλων
-
Οι νέοι γίνονται ικανότεροι στη λήψη αποφάσεων και στην διεκδικητικότητα
-
Διευκολύνεται η ουσιώδης επικοινωνία
Γενικά τα παιδιά και οι νέοι μπορούν να συζητήσουν μέσα στο ασφαλές και προστατευμένο πλαίσιο της τάξης όλα τα θέματα που τους απασχολούν. Έχουν την ευκαιρία να συνδεθούν και να εμπιστευτούν, έχοντας μια σωστή και επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση, την οποία δεν θα είχαν αν άρχιζαν να αναζητούν μόνοι τους πληροφορίες στο διαδίκτυο. Ο έφηβος ή ακόμα καλύτερα ο προέφηβος πρέπει να γνωρίζει τις συνέπειες και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει μια σεξουαλική επαφή, όπως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή μια μη προγραμματισμένη εγκυμοσύνη και τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό στη ζωή του.
Ο ρόλος των γονέων
Ταυτόχρονα οι γονείς δεν πρέπει να διστάζουν να ανοίγουν κουβέντα με τα παιδιά τους για τέτοια ζητήματα. Πιο συγκεκριμένα θέματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν είναι: το σώμα, η ανατομία αντρών και γυναικών, η σεξουαλική επαφή, η αντισύλληψη και η εγκυμοσύνη, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, οι συναισθηματικές πτυχές του σεξ, η πίεση από τα συνομήλικα άτομα, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και ο βιασμός. Ακόμη καλό θα ήταν να μιλήσουν με τα παιδιά τους για το πώς να λένε όχι και να τους προτείνουν πρακτικές, που θα τα κάνουν να αισθάνονται ασφαλείς σε περίπτωση κινδύνου. Για παράδειγμα το να έχουν ενημερώσει πάντα έστω και ένα άτομο για το που βρίσκονται ή το να έχουν πάντα χρήματα πάνω τους για να μπορούν να φύγουν με ένα ταξί αν θέλουν από κάπου.
Κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι πως οι έφηβοι πολλές φορές νιώθουν πίεση από τους συνομήλικους τους σε σχέση με το σεξ. Υπάρχουν διαδεδομένες αντιλήψεις, όπως ότι το να κάνεις σεξ σε κάνει cool, συναρπαστικό, δημοφιλή και κοινωνικά αποδεκτό άτομο, αφού το κάνουν όλοι. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ισχύει καθώς υπάρχουν εξίσου πολλοί έφηβοι που δεν κάνουν σεξ.
Το σώμα σας είναι μόνο δική σας ευθύνη και μόνο εσείς θα αποφασίσετε για το πώς θα το διαχειριστείτε. Και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να έχετε ένα κύκλο που να μοιράζεστε κοινές αντιλήψεις για τέτοια ζητήματα και να μπορεί να σέβεται το ΟΧΙ σας.
Φυσικά η συμβολή των ψυχολόγων και των ειδικών ψυχικής υγείας μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη. Μην διστάσετε να αναζητήσετε την βοήθεια ενός ειδικού, αν είστε γονείς που δεν ξέρετε πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για τέτοια ζητήματα ή έφηβοι που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σχετικό με όσα προαναφέρθηκαν.
*Η Γεωργία Κορδώνη είναι Ψυχολόγος, Απόφοιτος Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Εκπαιδευόμενη Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις