Σφοδρές αντιδράσεις για τη συνέντευξη Γεωργίου στους FT

Σφοδρές αντιδράσεις για τη συνέντευξη Γεωργίου στους FT

Γιατί ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ απειλεί ότι θα τιναχτούν στον αέρα οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους; Σφοδρές κυβερνητικές αντιδράσεις για τη συνέντευξη Γεωργίου στους FT

Τον κώδωνα κινδύνου κρούει για την Ελλάδα, όσο και για τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος προειδοποιεί σε συνέντευξή του στους Financial Times, πως ενδεχόμενη καταδίκη του για παραποίηση στοιχείων θα έθετε σε κίνδυνο τις επικείμενες διαπραγματεύσεις και την ελάφρυνση του χρέους.

Το δημοσίευμα των FT αναφέρει το ιστορικό της υπόθεσης και φιλοξενεί δηλώσεις του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος παραπέμπεται σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης.

Αυτοί που παράγουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία που έχουν επικυρωθεί από διεθνείς οργανισμούς διώκονται, την ώρα που όσοι είναι απέναντι και ήταν υπεύθυνοι για τη νοθεία των στατιστικών στοιχείων κατά το παρελθόν δεν αμφισβητούνται

Ο Ανδρέας Γεωργίου, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ, απορρίπτει τις εις βάρος του κατηγορίες. “Νιώθω ότι ζω σε έναν παράδοξο κόσμο, όπου τα πάντα στέκονται ανάποδα. Αυτοί που παράγουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία που έχουν επικυρωθεί από διεθνείς οργανισμούς διώκονται, την ώρα που όσοι είναι απέναντι και ήταν υπεύθυνοι για τη νοθεία των στατιστικών στοιχείων κατά το παρελθόν δεν αμφισβητούνται”, αναφέρει στην τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στους FT από το σπίτι του στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ενεργοποιήσει ξανά τη δική του περίπτωση, θα καταστεί ανησυχητική τόσο για την ελληνική κυβέρνηση όσο και για τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Αν κρατικοί υπάλληλοι δεν μπορούν να κρατήσουν ακριβή στατιστικά στοιχεία με το φόβο ότι θα σέρνονται επί χρόνια σε δικαστικές αίθουσες, η ακεραιότητα της Ε.Ε και του οικονομικού της συστήματος θα έχει υπονομευθεί

“Αν κρατικοί υπάλληλοι δεν μπορούν να κρατήσουν ακριβή στατιστικά στοιχεία με το φόβο ότι θα σέρνονται επί χρόνια σε δικαστικές αίθουσες, η ακεραιότητα της Ε.Ε και του οικονομικού της συστήματος θα έχει υπονομευθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό”, συμπλήρωσε ο ίδιος στους FT.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ προειδοποιεί μάλιστα ότι αν η απόφαση βγει εις βάρος του, τότε η Ελλάδα θα έχει προβλήματα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

“Εάν ο υπολογισμός του δημοσίου χρέους κριθεί ότι είναι λάθος, μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και την ελάφρυνσή του από τους Ευρωπαίους εταίρους”, καταλήγει στους FT.   

Ο κ. Γεωργίου επέστρεψε στις ΗΠΑ, όταν έληξε η πενταετή θητεία του τον περασμένο Αύγουστο και παρότι “αντιμετωπίζει τώρα μια παρατεταμένη μάχη για να καθαρίσει το όνομά του” όπως γράφουν οι FT, ο ίδιος εξακολουθεί να είναι ευτυχής που επέστρεψε στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Για να καταλήξει ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ: “Δεν το μετανιώνω καθόλου. Θα έκανα ακριβώς το ίδιο ξανά, χωρίς δεύτερη σκέψη”.

FT: Φοβούνται πλέον οι στατιστικολόγοι παγκοσμίως

Οι FT σημειώνουν δε πως “η υπόθεση έχει προκαλέσει οργή σε οικονομολόγους και στατιστικολόγους σε όλο τον κόσμο που πιστεύουν ότι ο κ Γεωργίου έχει γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος για την πολιτική τάξη στην Ελλάδα, η οποία αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για την οικονομική κατάρρευση της χώρας”.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα μάλιστα την περασμένη εβδομάδα, σε επιστολή του προς τους Financial Times, ο Pali Lehohla, επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας της Νότιας Αφρικής, χαρακτήρισε την απόφαση για τη δίωξη του κ Γεωργίου ως ένα “βάναυσο πλήγμα”, το οποίο μετατρέπει την στατιστική σε μια “υψηλού κινδύνου” επιλογή σταδιοδρομίας.

Η αντίδραση του Τέρενς Κουίκ

Από την Κομοτηνή, όπου χθες βράδυ ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ παρευρέθηκε στον εορτασμό και τη λιτάνευση της Εικόνας της Παναγίας, Προστάτιδα της πόλης, έκανε την εξής δήλωση:

“Η συνέντευξη του υπόδικου Ανδρέα Γεωργίου στους Financial Times είναι μνημείο θράσους.

Και απειλεί τους πάντες και εκβιάζει τη Δικαιοσύνη, λίγο πριν καθίσει στο σκαμνί του δικαστηρίου κατηγορούμενος για παραποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.

Η συνέντευξη του υπόδικου Ανδρέα Γεωργίου στους Financial Times είναι μνημείο θράσους

Ταυτόχρονα, για μία ακόμη φορά, οι προστάτες του στη Νέα Δημοκρατία, στο ΠΑΣΟΚ και στο ΠΟΤΑΜΙ, αλλά κυρίως στη Νέα Δημοκρατία, όπου είναι εμφανές ότι τελεί υπό την ομηρία του Αντώνη Σαμαρά, συνεχίζουν την εκκωφαντική σιωπή.

Αυτή η σιωπή δείχνει συνενοχή και στις απειλές και στους εκβιασμούς του Ανδρέα Γεωργίου. Επίσης, για μία ακόμη φορά, η σημερινή μεταλλαγμένη Νέα Δημοκρατία αφήνει ακάλυπτο τον Κώστα Καραμανλή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα