Συγκρούστηκαν F-16

Συγκρούστηκαν F-16
F-16 by SrA Greg Davis F-16 by SrA Greg Davis

Έχασε τη ζωή του πιλότος, σοβαρά τραυματισμένοι άλλοι δύο. Μάχη των γιατρών του νοσοκομείου Ηρακλείου, για να κρατήσουν στην ζωή, τον βαρύτερα τραυματισμένο. Οδύνη αλλά και ερωτηματικά για τα αίτια της τραγωδίας

Τα δύο F 16 συγκρούστηκαν στον αέρα νοτιοδυτικά της νήσου Χρυσής στην Κρήτη.

Ανήκαν στην 340 Μοίρα της 115 ΠΜ της Σούδας και εκτελούσαν προσομοίωση αναχαίτισης σε χαμηλό ύψος, είχαν χωριστεί σε ζεύγη και εκτελούσαν επικίνδυνους ελιγμούς.

Επρόκειτο για ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο αεροσκάφος F-16 Block 52.

Αμέσως μετά το δυστύχημα, ένα αλιευτικό και μία θαλαμηγός που βρίσκονταν στην περιοχή έσπευσαν και περισυνέλεξαν τους δύο από τους τρεις πιλότους του διθέσιου αεροσκάφους, τους οποίους έβγαλαν στην ξηρά όπου τους παρέλαβαν ασθενοφόρα και τους μετέφεραν αρχικά στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας.

Οι δύο πιλότοι – ο ένας σμηναγός 36 ετών-  εισήχθησαν αμέσως στο χειρουργείο, καθώς διαπιστώθηκε ότι ο ένας έχει εσωτερική αιμορραγία, λόγω διάτρησης πνεύμονα, ενώ ο δεύτερος πολλαπλά κατάγματα στα πόδια.

Ο τρίτος πιλότος που χειριζόταν το μονοθέσιο μαχητικό, εντοπίστηκε νεκρός λίγη ώρα αργότερα στη θαλάσσια περιοχή όπου έγινε το δυστύχημα.

Τον επανέφεραν στη ζωή

Λόγω του σοβαρού τραυματισμού τους και οι δύο χειριστές μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Ο ένας πιλότος είναι πλέον εκτός κινδύνου, ενώ η κατάσταση του 36χρονου σμηναγού χαρακτηρίζεται κρίσιμη, καθώς έχει υποστεί ρήξη πνέυμονα και κάταγμα στη λεκάνη που του προκάλεσε εσωτερική αιμορραγία. Αποτέλεσμα ήταν να υποστεί τρεις διαδοχικές ανακοπές και οι γιατροί να δώσουν μάχη για να τον επαναφέρουν στη ζωή.

Η κατάστασή του σταθεροποιήθηκε αργά το απόγευμα και παραμένει στην Εντατική.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε.Βενιζέλος, προήδρευσε το βράδυ σε σύσκεψη στο νοσοκομείο του Ηρακλείου, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας των δύο χειριστών. Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι γιατροί που επιβλέπουν τους πιλότους, η Νομάρχης Ηρακλείου Β.Σχοιναράκη και ο Δήμαρχος της πόλης.

Οδύνη και ερωτηματικά

Ο χαμός του πιλότου του μονοθέσιου μαχητικού και ο σοβαρός τραυματισμός των άλλων δύο, που έπαιρναν μέρος στην άσκηση εικονικής αερομαχίας, προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε τη θλίψη του για το δυστύχημα, αλλά και ερωτηματικά για το γεγονός ότι παραμένει υψηλός ο δείκτης ατυχημάτων στα ιπτάμενα μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αεροπορίας Στρατού, με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Σε συλλυπητήριο μήνυμα του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αναφέρει:

“Ο τραγικός θάνατος του ιπταμένου της Πολεμικής Αεροπορίας μας συγκλόνισε και μας υπενθύμισε το σεβασμό που νιώθουμε για εκείνους που με έντονη αίσθηση ευθύνης έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος. Εκφράζω την οδύνη και τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους δικούς του, καθώς και τη συμπαράστασή μου σε όλους τους συναδέλφους του”

Την βαθιά οδύνη του ιδίου και της κυβέρνησης για την τραγική απώλεια του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, την ώρα του καθήκοντος, εξέφρασε με δήλωση του και ο πρωθυπουργός.

“Οι σκέψεις μας αυτές τις δύσκολες ώρες είναι κοντά στην οικογένεια του αξιωματικού, που έχασε τη ζωή του, όπως και στους δύο χειριστές που νοσηλεύονται, μαζί με τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση” δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου.

Από τη ΝΔ ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας του κόμματος Θ.Λεονταρίδης, σημειώνει ότι γεννώνται εύλογα ερωτήματα για τις συνθήκες του μείζονος αυτού αεροπορικού ατυχήματος, αφού συνέβη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής και όχι επιχειρησιακής δραστηριότητας, ενώ εντείνεται ο προβληματισμός για τη συχνότητα των σοβαρών ατυχημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις το τελευταίο διάστημα.

Η ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να διερευνήσει σε βάθος τα αίτια του ατυχήματος και να δώσει άμεσα απαντήσεις.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση τονίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να διερευνήσει και να δώσει εξηγήσεις για τις αιτίες που οδήγησαν στη σύγκρουση των δύο μαχητικών αεροσκαφών, καθώς πληθαίνουν τα ατυχήματα.

O πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης σε δήλωση του εκφράζει την ελπίδα ότι η πολιτεία θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στην οικογένεια του θανόντος.

Ο ΣΥΝ,  θεωρεί αναγκαίο η πολιτική ηγεσία να διερευνήσει σε βάθος τα αίτια της σύγκρουσης των δύο αεροσκαφών.

Το θέμα δεν προσφέρεται για πολιτική αντιπαράθεση και κινδυνολογία, αλλά για την αντιμετώπιση του δεν αρκούν οι συνήθεις καθησυχαστικοί λόγοι και οι στείροι κομματικοί ανταγωνισμοί, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ανεξάρτητη βουλευτής Ντ.Μπακογιάννη.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα