“Σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα”

“Σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα”

"H Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα" τόνισε η Ντ. Μπακογιάννη. Αντιδράσεις για Μακ Ντούγκαλ

“Η έκθεση του Στέιτ Ντηπάρμεντ, όπως και άλλες εκθέσεις όπως αυτή της ανεξάρτητης εμπειρογνώμονος του ΟΗΕ κυρίας Μακ Ντούγκαλ, δεν αλλάζουν την πραγματικότητα ότι η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, που σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα και εργάζεται διαρκώς για την προστασία και τον εμπλουτισμό της” τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ προς τον πρωθυπουργό, την οποία ανέπτυξε ο βουλευτής του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για “σκόπιμη υποβάθμιση της έκθεσης του Στέιτ Ντηπάρμεντ αλλά και για ευθεία παρέμβαση των ΗΠΑ στα εσωτερικά της Ελλάδος”.

“Δεν έχουμε ανασφάλειες και φοβικά σύνδρομα. Οι εκθέσεις αυτές έχουν συνταχθεί πολύ προγενέστερα από τη δημοσιοποίηση τους και αντίστοιχες γίνονται για όλα τα κράτη της ΕΕ. Καταγράφεται η ανάγνωση, οι εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα των συντακτών τους και περιέχει αναφορές που καμιά φορά δεν είναι δίκαιες και ακριβείς. Συμπεριλαμβάνει όμως και πληθώρα θετικών σχολίων όπως ο σεβασμός της συνταγματικής επιταγής, και η λειτουργία δεκάδων οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, υπογράμμισε η κ Μπακογιάννη ενώ πρόσθεσε:

“Δεν υποβαθμίζουμε και δεν υπερεκτιμάμε τίποτα, όλα τα αξιολογούμε. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο, τελεία και παύλα. Οι επιδόσεις μας δεν εξαρτώνται από τα εύσημα ή τις επικρίσεις άλλων”.

“Είναι λυπηρό να χρησιμοποιείται ένα τέτοιο γεγονός για πρόσκαιρες εντυπώσεις. Η έκθεση αυτή δεν αλλάζει ότι η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα που σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαστε και θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι΄ αυτό” κατέληξε η υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ Γεωργιάδης, κατηγόρησε την κ Μπακογιάννη ότι σκοπίμως υποβαθμίζει την έκθεση του Στέιτ Ντηπάρμεντ, που εκφράζει, όπως υποστήριξε, την θέση της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών. 

“Δεν σας απασχολεί ότι το αμερικανικό ΥΠΕΞ αποφάσισε να το δημοσιοποιήσει ενώ ήσασταν εκεί; Αυτό χαρακτηρίζεται άδειασμα. Βεβαίως δεν περιμένουμε να μας πουν οι Αμερικανοί τι είμαστε. Αλλά αυτό αποτελεί ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας”, πρόσθεσε ο κ.Γεωργιάδης.

“Ο πατριωτισμός δεν είναι προνόμιο κανενός εδώ πέρα. Δεν αμφισβήτησα τον πατριωτισμό κανενός αλλά απαιτώ να σεβαστείτε και να αναγνωρίσετε ότι η αυτή η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού λαού”, του ανταπάντησε η κ Μπακογιάννη.

Αντιδράσεις για την έκθεση

Τα αποτελέσματα των επαφών της στην Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο και τις δικές της εκτιμήσεις καταγράφει σε σχετική έκθεσή της η Ανεξάρτητη Εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για θέματα μειονοτήτων, Γκέι ΜακΝτούγκαλ η οποία είχε επισκεφθεί την Ελλάδα από τις 8 μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2008.

Στην έκθεσή της, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι “η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο μία μειονότητα, τη μουσουλμανική θρησκευτική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, η οποία προστατεύεται από τις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το καθεστώς των άλλων μειονοτικών κοινοτήτων. Η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι οι ισχυρισμοί για την ύπαρξη των άλλων μειονοτήτων είναι αβάσιμοι”.

Στη συνέχεια, η κ. ΜακΝτούγκαλ προτρέπει την κυβέρνηση της Ελλάδας “να αποχωρήσει από τη διαμάχη” για το αν υπάρχει “Μακεδονική” ή “Τουρκική” μειονότητα στην Ελλάδα και την καλεί “να επικεντρωθεί στην προστασία των δικαιωμάτων για τον αυτοπροσδιορισμό, την ελευθερία της έκφρασης και στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι των εν λόγω κοινοτήτων», προσθέτοντας: “Η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ειδικά με αυτές τις αποφάσεις ότι μπορούν να χρησιμοποιούν τις λέξεις “Μακεδονική” και “Τουρκική” στο όνομά τους και να εκφράζουν ελεύθερα τις εθνοτικές ταυτότητες”. 

Επίσης, κάνει αναφορά σε “διακρίσεις κατά των Ρομά στην Ελλάδα”, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι “πολλά παιδιά Ρομά είτε διαχωρίζονται σε σχολεία ή δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, λόγω της ταυτότητάς τους”.

Η ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας επικροτεί τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ανάπτυξη θετικών πολιτικών που συντονίζονται σε διυπουργικό επίπεδο από τον Υπουργό Εσωτερικών, μέσω του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δράσης για τους Ρομά. Ωστόσο, αναφέρει ότι “υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από την εφαρμογή σε τοπικό επίπεδο, ιδίως όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης και για το διαχωρισμό των Ρομά σε ορισμένα δημόσια σχολεία”.

“Ιδιαίτερα κακό” το κείμενο της έκθεσης

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισαν ως “ιδιαίτερα κακό” το κείμενο της έκθεσης. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε χθες ότι “οι θέσεις της Ελλάδας είναι κρυστάλλινες και εδράζονται στον απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρχή που ισχύει και για τις μειονότητες”.

Την ερχόμενη Τρίτη, θα γίνει η επίσημη παρουσίαση της έκθεσης Μακ Ντούγκαλ στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, με τον μόνιμο εκπρόσωπο της χώρας μας, πρέσβη κ. Φραγκίσκο Βέρρο να αποκρούει τα επιχειρήματα της κ. Μακ Ντούγκαλ.

Ικανοποίηση Γκρούεφσκι

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο της έκθεσης  Γκέι Μακ Ντούγκαλ.

Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της έκθεσης, ο κ. Γκρούεφσκι, από την πόλη Στιπ όπου συμμετείχε σε προεκλογική συγκέντρωση ενόψει των προεδρικών και δημοτικών εκλογών, δήλωσε ότι “για εμάς ήταν κάτι το αναμενόμενο και δεν αποτέλεσε καμία έκπληξη. Ίσως γι άλλους να αποτέλεσε έκπληξη, για εμάς όμως όχι. Είναι θετικό το γεγονός ότι το ζήτημα έλαβε διεθνή στήριξη. Για εμάς αποτελεί ένα είδος ικανοποίησης, διότι από την άλλη πλευρά υπήρχε άρνηση παραδοχής”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα