Συλλαλητήριο για τo Μακεδονικό: Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ. – Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας για το σημερινό συλλαλητήριο για τη συμφωνία των Πρεσπών στην πλατεία Συντάγματος. Η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε συναγερμό, καθώς ομάδες αντιεξουσιαστών διοργανώνουν αντισυγκέντρωση, με κίνδυνο η Αθήνα να μετατραπεί, για πολλοστή φορά, σε "πεδίο μάχης". Ποιοι σταθμοί του μετρό και ποιοι δρόμοι κλείνουν.
- 20 Ιανουαρίου 2019 07:59
Σε εφαρμογή έχουν τεθεί από νωρίς το πρωί τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. για το μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονικό που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 2 το μεσημέρι στο Σύνταγμα.
Το κάλεσμα που έχουν απευθύνει οι παμμακεδονικές ενώσεις βρίσκει, σύμφωνα με τους διοργανωτές, απήχηση και τοπικά Μέσα της Θεσσαλονίκης, κάνουν λόγο για μαζική κάθοδο πολιτών.
Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έκαναν οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να έχουν τεταμένη προσοχή αλλά και πολλές περιπολίες περιφερειακά της συγκέντρωσης για αποφεύγουν οι μικροεστίες έντασης που θα μπορούσαν να πάρουν μεγαλύτερη διάσταση.
Η ανησυχία για μεμονωμένες αντιπαραθέσεις είναι έντονη δεδομένης και της αντισυγκέντρωσης στα Προπύλαια στη 1 το μεσημέρι που θα πραγματοποιήσουν ομάδες αντιεξουσιαστών, ως απάντηση στο συλλαλητήριο.
“Αστακός” η Αθήνα
Συνολικά 2.000 αστυνομικοί θα πάρουν μέρος στα μέτρα ενώ τα drones της αστυνομίας και το ελικόπτερο θα δίνουν συνεχώς εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.
Ο σχεδιασμός προβλέπει, επίσης, αυξημένα μέτρα φύλαξης της Βουλής αλλά και του Μαξίμου, με βασική εντολή να σφραγιστεί κάθε σημείο γύρω από τα δυο κτήρια που θα μπορούσε να έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε.
Ποιοι σταθμοί του μετρό θα κλείσουν
Σημειώνεται πως από τις 10 το πρωί της Κυριακής, οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια με εντολή της αστυνομίας. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς στάση.
Λόγω του συλλαλητηρίου, τέθηκαν σε ισχύ από το βράδυ του Σαββάτου έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (απαγόρευση στάσης-στάθμευσης από ώρα 22.00΄της 19-1-2019 και διακοπή κυκλοφορίας από ώρα 06.00 της 20-1-2019) στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου της Αθήνας (Πλ. Συντάγματος, Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών κ.λπ.).
Πώς θα προσεγγίσουν το Σύνταγμα οι διαδηλωτές
Σύμφωνα με τους διοργανωτές και όπως οι ίδιοι έχουν ανακοινώσει 3.000 λεωφορεία θα φτάσουν στην Αθήνα από τη βόρεια Ελλάδα μεταφέροντας στο Σύνταγμα τους διαδηλωτές.
Την ίδια ώρα, έχει γίνει ειδική πρόβλεψη για το πού θα σταθμεύσουν τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους διαδηλωτές στο συλλαλητήριο. Ο χώρος αυτός θα είναι φυλασσόμενος.
Πιο συγκεκριμένα, τα λεωφορεία που αναμένονται από τη Βόρεια Ελλάδα θα αφήνουν τους συγκεντρωμένους στο σταθμό Κατεχάκη και στη συνέχεια θα κατευθύνονται στο χώρο του Μπάντμιντον.
Τα λεωφορεία που έρχονται από την νότια και δυτική Ελλάδα θα κατεβάζουν τον κόσμο στο μετρό ΦΙΞ και θα κατευθύνονται μετά στο ΣΕΦ και αν χρειαστεί και άλλος χώρος, στο πρώην δυτικό αεροδρόμιο.
Παράλληλα, θα στηθεί φραγμός στην οδό Αμερικής με κλούβες των ΜΑΤ, καθώς στη μια το μεσημέρι στα Προπύλαια θα υπάρχει αντισυγκέντρωση.
Η εντολή που υπάρχει είναι σε καμία περίπτωση να μην έρθουν σε επαφή τα άτομα των δυο συγκεντρώσεων και να αποφεύγουν οι προκλήσεις.
Οι ομιλητές
Ο πρόεδρος της ελληνοαμερικανικής Ένωσης και πρώην γερουσιαστής Κρις Σπύρου θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιωργος Πατούλης, η ερμηνεύτρια Αφροδίτη Μάνου, ο ερευνητής Νίκος Λυγερός και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συλλόγων Μακεδόνων Γιώργος Τάτσιος.
Στο συλλαλητήριο δεν θα παρευρεθεί ο Μίκης Θεοδωράκης αλλά αναμένεται να διαβαστεί μήνυμά του. Νωρίτερα, δημοσιοποιήθηκε η επιστολή του κ. Θεοδωράκη προς τους βουλευτές στην οποία ζητεί δημοψήφισμα για τη συμφωνία.
Στη Βουλή η Συμφωνία
Εν τω μεταξύ, το σχέδιο νόμου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών κατατέθηκε το Σάββατο στη Βουλή. Οι συσχετισμοί στο κοινοβούλιο είναι γνωστοί, καθώς κόμματα και βουλευτές έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ωστόσο η πολιτική αντιπαράθεση για τη Συμφωνία καλά κρατεί.