Σημαντικές καθυστερήσεις για την απόδοση ιθαγένειας στη Θεσσαλονίκη
Σημαντικές καθυστερήσεις στην απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά δεύτερης γενιάς, παρατηρούνται στην Θεσσαλονίκη, με την αναμονή να φτάνει ήδη τα 3 χρόνια σε όσους κατέθεσαν αίτηση από το 2015.
- 03 Ιουλίου 2018 10:33
Όταν τον Ιούλιο του 2015 ψηφίστηκε ο νόμος για την απόδοση ιθαγένειας σε παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή έχουν φοιτήσει σε ελληνικά σχολεία, χιλιάδες άνθρωποι θεώρησαν πως θα αντιμετωπίζονται πλέον ως πολίτες με ίσα δικαιώματα στη χώρα που μεγάλωσαν και ζουν. Τρία χρόνια αργότερα και ενώ οι διαδικασίες προχωρούν -αλλού ταχύτερα και αλλού πιο αργά- όσοι έχουν καταθέσει αίτηση βλέπουν τις διαδικασίες κολλημένες.
Η 27χρονη, σήμερα, Νίκη*, ήρθε στην Ελλάδα το 1995, σε ηλικία τεσσάρων ετών. Κατάγεται από την Αλβανία και από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο, φοίτησε στην Θεσσαλονίκη. Αφού σπούδασε νοσηλεύτρια, ξεκίνησε να δουλεύει, ενώ τώρα έχει γεννήσει. Τον Σεπτέμβριο του 2016 έκανε αίτηση για να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, όμως μέχρι και σήμερα μπαίνοντας στο ηλεκτρονικό σύστημα, βλέπει πως ο φάκελός της βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία καταχώρησης. Δηλαδή δεν έχει καν ανοιχτεί για να εξεταστεί.
Συγκέντρωσε από το ελληνικό προξενείο στην Αλβανία το πιστοποιητικό γέννησης και οικογενειακής κατάστασης αλλά και τα έγγραφα από το ελληνικό σχολείο ώστε να τα καταθέσει στην Περιφέρεια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Περίμενε οκτώ μήνες για να πάρει την βεβαίωση ότι παρακολούθησε το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ στη συνέχεια συγκέντρωσε αρκετά άλλα έγγραφα που απαιτούνταν. “Είχα διαβάσει στον νόμο πως εντός ενός χρόνου θα έχει εκδοθεί η απόφαση, ωστόσο έχουν περάσει πλέον δύο χρόνια και δεν έχει ξεκινήσει καν η εξέταση. Αν υπολογίσω πως από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να εξετάζεται θα περάσει ακόμη ένας χρόνος, θα ξεπεράσουμε τα τρια χρόνια αναμονής” λέει στο News 24/7. “Μέχρι τότε, δεν μπορώ να ψηφίσω, να κάνω αίτηση σε δουλειές του δημοσίου και πρέπει να ανανεώνω συνεχώς την άδεια διαμονής που κοστίζει 300 ευρώ. Από όταν ήρθαμε στην Ελλάδα, έπρεπε να την ανανεώνω κάθε δύο χρόνια, ενώ μετά τον νόμο για τα παιδιά δεύτερης γενιάς που ψηφίστηκε το 2014, χρειάζεται πλέον ανανέωση κάθε πέντε χρόνια” λέει.
Δεν έχουν ανοίξει καν οι φάκελοι
Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αναμονή για τον 33χρονο Αλέξανδρο*, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που είχε καταθέσει αίτηση το 2015, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου. Ωστόσο, ακόμη περιμένει νέα. “Όποτε πηγαίνω στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ρωτάω, μου λένε πως εξετάζονται οι παλιές αιτήσεις του 2012 με τον νόμο Ραγκούση. Εγώ ήρθα στην Ελλάδα το 1995 όταν ήμουν 10 χρονών. Δεν υπήρχαν δουλειές και οι γονείς μου αποφάσισαν να φύγουμε από την Αλβανία. Για κάποια χρόνια έμεινα στα Τρίκαλα και στη συνέχεια μετακομίσαμε στη Θεσσαλονίκη. Πήγα δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο και σπούδασα χημικός”. Σήμερα δουλεύει σε μια αποθήκη, ενώ από το 2011 έχει πάρει δεκαετή άδεια διαμονής.
Μπαίνοντας στην εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών για να διαπιστώσει σε ποιά φάση βρίσκεται η αίτησή του, βλέπει πως δεν έχει ανοιχτεί ο φάκελός του. “Μου εμφανίζει πως δεν έχει γίνει ακόμη η καταχώρηση”. Όπως λέει, έχει πλέον απογοητευτεί, καθώς βλέπει πως ο χρόνος περνά και δεν υπάρχει εξέλιξη. “Τρέχουμε σε υπηρεσίες, μεταφραστές, δικηγόρους, δίνουμε λεφτά και το αποτέλεσμα είναι μηδέν. Τίποτα. Κατά καιρούς στον ΟΑΕΔ, ήθελα να κάνω αίτηση για δουλειά και μου έλεγαν πως είναι μόνο για Έλληνες ή υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οπότε αυτομάτως έμενα απ’ έξω. Ακόμη και για απλές δουλειές, όπως για την καθαριότητα. Στις προκηρύξεις που βγαίνουν για το δημόσιο δεν μπορώ να συμμετέχω”. Ο ίδιος έχει αγοράσει σπίτι στη Θεσσαλονίκη και δεν σκοπεύει να φύγει από τη χώρα. “Ήθελα να πάω και στον στρατό αλλά δεν μπόρεσα”.
Εξετάζονται ακόμη οι αιτήσεις του 2012
“Είχε συσσωρευτεί μεγάλος όγκος αιτήσεων από τον νόμο Ραγκούση του 2010, που πάγωσε το 2012. Σε αυτές τις αιτήσεις, έχουν προστεθεί και οι καινούριες από τα μέσα του 2015. Ωστόσο τρέχουμε πυρετωδώς” λέει στο News 24/7 ο Θανάσης Παπαζήσης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης (ΔΑΚ) Θεσσαλονίκης. “Δεν αρνούμαστε ότι υπάρχει καθυστέρηση, αλλά είχαμε υπόλοιπο 1.200 υποθέσεων από το 2012. Χάνεται χρόνος καθώς υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες. Από όταν ψηφίστηκε ο καινούριος νόμος ανοίξαμε ξανά τους φακέλους και ελέγχουμε αν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Τι μπορεί να συναντήσουμε; Μπορεί κάποιος να ενηλικιώθηκε ή σε άλλες περιπτώσεις πρέπει να ελεγχθεί αν υπάρχει συνεχής παρακολούθηση σε σχολείο για εννέα χρόνια. Πρέπει λοιπόν να επικαιροποιήσουμε στοιχεία. Όλος αυτός ο έλεγχος και με το στελεχιακό δυναμικό που έχουμε, παίρνει αρκετό χρόνο” συνεχίζει, διαβεβαιώνοντας πως πλέον ολοκληρώνεται ο έλεγχος των φακέλων του 2012 και θα προχωρήσουν άμεσα εκείνοι του 2015.
“Όταν υπάρχει εξαιρετικός λόγος, φυσικά δίνουμε προτεραιότητα. Δηλαδή αν κάποιος έχει τελειώσει ελληνικό πανεπιστήμιο και κινδυνεύει να χάσει μια υποτροφία, θα προχωρήσουμε την περίπτωσή του. Ή σε περιπτώσεις που υπάρχουν λόγοι υγείας. Αν δηλαδή πρέπει να κάνει μια εγχείρηση στο εξωτερικό και δεν μπορεί να βγει με τουριστική βίζα από την χώρα προέλευσής του, επίσης δίνουμε προτεραιότητα” λέει ο κ. Παπαζήσης.
Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών, στην Επιτροπή Πολιτογράφησης της Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης Θεσσαλονίκης (ΔΑΚ) , έχουν υποβληθεί από τον Ιούλιο του 2015, μέχρι το τέλος του 2017, 4.921 αιτήσεις και οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί είναι μόλις 1.547, δηλαδή ποσοστό 31%. Την ίδια στιγμή, στην ΔΑΚ Αθηνών Α, το ποσοστό ανέρχεται σε 53% (4.533 αποφάσεις για 8.586 αιτήσεις) και στη ΔΑΚ Νότιου Τομέα, Πειραιώς και Νήσων το ποσοστό ανέρχεται στο 61% (4.671 αποφάσεις για 7.599 αιτήσεις).
Συγκρίνοντας μάλιστα τους υπαλλήλους που απασχολούνται σε κάθε υπηρεσία, όπως τους δημοσίευσε στα μέσα Μαΐου, σε απάντησή του στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μπορεί να δει κανείς πως στην ΔΑΚ Αθηνών Α’ εργάζονται 17 υπάλληλοι, στη ΔΑΚ Νότιου Τομέα, Πειραιώς και Νήσων εργάζονται 14, την ώρα που στη Θεσσαλονίκη εργάζονται 25.
“Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα”
Δέκτες αρκετών μαρτυριών από ανθρώπους που πλήττονται από την καθυστέρηση στις διαδικασίες, έχουν γίνει πολλάκις και οι άνθρωποι της οργάνωσης Generation 2.0 που δραστηριοποιούνται στην προώθηση της ισότιμης συμμετοχής στην κοινωνία, των ανθρώπων διαφορετικής καταγωγής. Μιλώντας στο News 24/7, υπογραμμίζουν πως “πλησιάζουν πια τρια χρόνια από την ψήφιση του νόμου. Εδώ και καιρό μας έχουν ενημερώσει άτομα που πλήττονται, πως υπάρχουν πολύ σημαντικές καθυστερήσεις, ενώ το έχουμε θέσει υπόψη και του Συνηγόρου του Πολίτη ο οποίος ενημέρωσε το υπουργείο”. Επισημαίνουν δε, πως η προθεσμία απόδοσης της ιθαγένειας σύμφωνα με τον νόμο, πρέπει να φτάνει τον ένα χρόνο. “Έχουμε πολλές περιπτώσεις στις οποίες δεν έχει ανοίξει καν ο φάκελος. Είναι πολύ ανησυχητικό γιατί φαίνεται πως έχουμε περιφέρειες πολλαπλών ταχυτήτων και είναι ανάγκη να γίνει κάτι γρήγορα. Γνωρίζουμε ότι πολλές υπηρεσίες έχουν πρόβλημα με το προσωπικό, ωστόσο η συγκεκριμένη στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, δεν αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα, συγκριτικά με τις υπόλοιπες μεγάλες υπηρεσίες της Ελλάδας.
Οι ίδιοι πάντως, έχουν επικοινωνήσει εκ νέου με το υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας του να να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες. “Δεν φάνηκαν να μην γνωρίζουν το πρόβλημα, ωστόσο προς το παρόν περιμένουμε να μας ενημερώσουν για το τι πρόκειται να κάνουν ώστε να λυθεί”.
Συνολικά πάντως με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Απριλίου του 2018, οι άνθρωποι που έχουν καταθέσει αίτηση από το 2010 μέχρι σήμερα και έχουν βάλει τη ζωή τους σε αναμονή στη Θεσσαλονίκη, περιμένοντας να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια καθώς έχουν γεννηθεί ή έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα, φτάνουν τους 5.012.
*Τα ονόματα έχουν αλλαχθεί για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων. Τα πλήρη στοιχεία τους είναι στη διάθεση του News 24/7.