Σήμερα η απόφαση για τον Άκη Τσοχατζόπουλο
Το Πενταμελές Eφετείο Κακορυγημάτων αναμένεται να εκφωνήσει την απόφασή του επί της ενοχής για τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, τη σύζυγό του, Βίκυ Σταμάτη, και τους υπόλοιπους συγκατηγορουμένους του στην υπόθεση για το "μαύρο πολιτικό χρήμα"
- 30 Οκτωβρίου 2017 07:10
Τίτλοι τέλους σε μία από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις που απασχόλησαν την ελληνική Δικαιοσύνη, αναμένεται να μπουν σήμερα. Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων συνεδριάζει προκειμένου να αποφανθεί επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων για το αποκαλούμενο “μαύρο πολιτικό χρήμα”.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, η Βίκυ Σταμάτη, η Αρετή Τσοχατζοπούλου, ο Ιωάννης Σμπώκος, αλλά και ακόμη 12 κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο του Δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, για να ακούσουν την ετυμηγορία του, ύστερα από μία πολύμηνη διαδικασία, που σηματοδοτήθηκε από την αποφυλάκιση του πρώην υπουργού, αλλά και την απόδραση της Βίκυς Σταμάτη από το Δρομοκαϊτειο.
Ήδη η εισαγγελέας της έδρας έχει εισηγηθεί την ενοχή 12 από τους κατηγορούμενους, ανάμεσά τους και των πρωταγωνιστών της υπόθεσης, ενώ έχει ζητήσει την απαλλαγή τεσσάρων ατόμων, λόγω αμφιβολιών.
Η “τύχη” του Άκη Τσοχατζόπουλου πάντως, δεν είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρη, αφού το ενδεχόμενο να επιστρέψει στο κελί δεν μπορεί να αποκλειστεί. Όπως όλα δείχνουν, η απόφαση των πέντε δικαστών είναι αυτή που θα κρίνει την κατάληξη, και συγκεκριμένα το αν θα του αναγνωριστεί ελαφρυντικό -πράγμα που δεν είχε συμβεί πρωτοδίκως- αλλά και ποια θα είναι η τελική ποινή που ενδεχομένως θα του επιβληθεί.
Να σημειωθεί ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων του είχε επιβάλει ποινή κάθειρξης 20 ετών για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, με την επιβαρυντική περίσταση ότι τέλεσε την πράξη κατ’ επάγγελμα. Αντίστοιχα, σε ποινή κάθειρξης 12 ετών καταδικάστηκε η Βίκυ Σταμάτη και η κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή. Αντίθετα, ο ξάδελφος και πρώην στενός του συνεργάτης, καταδικάστηκε σε ποινή έξι ετών, ενώ ήταν ο μόνος καταδικασθείς, ο οποίος είχε λάβει ελαφρυντικό, και ειδικότερα αυτό της ειλικρινούς μεταμέλειας.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του πρωτοβάθμιο δικαστηρίου, ο Άκης Τσοχατζόπουλος με την ιδιότητα του υπουργού Εθνικής Αμύνης, ζήτησε υπόσχεση χρημάτων από το 1997 έως το 2001, τα οποία συνδέονταν με την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων και των TORM1. Τα ποσά που τελικά διακινήθηκαν, υπολογίζονται από την ελληνική Δικαιοσύνη ότι ξεπερνούν τα 55 εκατομμύρια ευρώ, ενώ φέρονται να μεταφέρθηκαν μέσω διαφόρων διαδρομών από παρένθετα πρόσωπα, με τελική κατάληξη πάντα τον βασικό κατηγορούμενο Άκη Τσοχατζόπουλο.