Συμπληρώνονται 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Ναζί
Η Αθήνα γιορτάζει το Σάββατο τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την απελευθέρωσή της από τη γερμανική κατοχή. Τα γεγονότα του Οκτωβρίου του 1944.
- 12 Οκτωβρίου 2019 08:03
Σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και πόλεις, η Ελλάδα δεν γιορτάζει τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως θα ήταν μάλλον λογικό, αλλά την έναρξή της (28η Οκτωβρίου 1940 η κήρυξη του πολέμου στην Ελλάδα από την Ιταλία).
Τα τελευταία χρόνια όμως, ιδιαίτερα με τις εκδηλώσεις του “Αθήνα Ελεύθερη”, κάτι έχει αρχίζει και αλλάζει στο δημόσιο χώρο. Η πόλη όχι μόνο γιορτάζει την απελευθέρωσή της από τη ναζιστική κατοχή η οποία κράτησε 3,5 χρόνια και είχε ολέθριες συνέπειες για την πλειοψηφία του πληθυσμού, αλλά μαθαίνει, ενημερώνεται, θυμάται γεγονότα που ίσως δεν έχουν φωτιστεί όσο θα έπρεπε από την ιστορική έρευνα.
Οι τελευταίοι Γερμανοί λοιπόν αποχώρησαν από την ελληνική πρωτεύουσα στις 12 Οκτωβρίου του 1944. Είχαν έρθει τον Απρίλιο του 1941 και είχαν βυθίσει την πόλη σε απόγνωση και τεράστια φτώχεια, φαινόμενα που κορυφώθηκαν στο μοιραίο χειμώνα 1941-1942 όταν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, πέθαναν από την πείνα πάνω από 40.000 Αθηναίοι.
Το πρωί της 12ης Οκτωβρίου του 1944 οι Γερμανοί με τον επικεφαλής στρατηγό Φέλμι, κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και εν συνεχεία άρχισαν συντεταγμένα την αποχώρησή τους μετά από 1264 ολόκληρες ημέρες κατοχής.
Η Αθήνα κηρύχθηκε ανοχύρωτη πόλη και εκκενώθηκε από τα γερμανικά στρατεύματα. Αυθόρμητες εκδηλώσεις χαράς και ενθουσιασμού του αθηναϊκού λαού έλαβαν χώρα στο κέντρο αλλά και τα προάστια της πόλης ενώ οργισμένα πλήθη κατέστρεψαν το στεφάνι που είχαν καταθέσει οι Γερμανοί στον Αγνωστο Στρατιώτη.
Η ναζιστική σημαία επίσης κατέβηκε από την Ακρόπολη ενώ μετά από συγκρούσεις δυνάμεων του ΕΛΑΣ με τους εναπομείναντες Ναζί αποτράπηκε η ολική καταστροφή του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Κερατσίνι.
Εξι ημέρες αργότερα, στις 18 Οκτωβρίου, έφτασαν στην Αθήνα τα μέλη της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητα με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου. Τους συνόδευσε κλιμάκιο του Συμμαχικού Στρατηγείο υπό το Βρετανό υποστρατηγό Ρ. Σκόμπι.
Απαντες κατευθύνθηκαν την Ακρόπολη, όπου έγινε η έπαρση της ελληνικής σημαίας και κατόπιν στη Μητρόπολη των Αθηνών για τη σχετική πανηγυρική δοξολογία.
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε τεράστια συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος στην οποία ο Γ. Παπανδρέου εκφώνησε το «Λόγο της Απελευθέρωσης» με τα πλήθη να φωνάζουν με όλη τους τη δύναμη “Λαοκρατία”.
Δυστυχώς για τη χώρα το πανηγυρικό κλίμα κράτησε λίγο. Οι έντονες αντιθέσεις στις τάξεις της κυβέρνησης οδήγησαν σε ρήξη που κορυφώθηκε με τα Δεκεμβριανά με τα οποία η χώρα μπήκε σε τροχιά εμφυλίου πολέμου. Αυτός θα άρχιζε επίσημα το 1946 και θα τελείωνε το 1949, πέντε χρόνια δηλαδή μετά το τέλος της γερμανικής κατοχής.
Με πληροφορίες από το site του “Αθήνα Ελεύθερη”.
Η εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου.