Συνάντηση Μπακογιάννη – Ντ’ Αλέμα στην Ιταλία
- 31 Αυγούστου 2007 17:45
Με αντικείμενο την ελληνική πρόταση για την κοινή ευρωπαϊκή δράση στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και την αρωγή προς τους πληγέντες, η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Ντόρα Μπακογιάννη είχε σήμερα το μεσημέρι στη Ρώμη συνάντηση διάρκειας μιας ώρας με τον Ιταλό ομόλογό της Μάσιμο ντ` Αλέμα, μετά το πέρας της οποίας οι δύο υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις και απάντησαν σε ερωτήσεις Ελλήνων και Ιταλών δημοσιογράφων.
Ο κύριος Ντ` Αλέμα στις δηλώσεις που έκανε ανέφερε ότι ” με μεγάλη χαρά δεχθήκαμε την επίσκεψη της κας Ντόρας Μπακογιάννη, υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας και επωφελήθημεν της ευκαιρίας να ανανεώσουμε τα αισθήματα αλληλεγγύης της χώρας μας για την Ελλάδα, που επλήγη απο μια τραγωδία που προσέλαβε τεράστιες διαστάσεις και που αυτές τις ώρες θέτει τέρμα στις πυρκαγιές. Στη διάρκεια αυτών των δύσκολων ημερών και η Ιταλία συμμετείχε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα”
Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών ανέφερε ότι στη συνάντηση εξετάστηκαν οι τρόποι συνεργασίας των χωρών της Ευρωπαϊκής ένωσης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών
” Εκτιμήσαμε τις προτάσεις της Ελλάδος“, ανέφερε ακόμα ο υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας και δήλωσε ότι η ιταλική πλευρά εξέφρασε την εκτίμησή τη στήριξή της προς κάθε αίτημα της Ελλάδος, να χρησιμοποιήσει τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης. Κοινή δέσμευσή των δύο υπουργών, είπε ο κύριος Ντ’ Αλέμα, ήταν ” να προτείνουμε στα ευρωπαϊκά όργανα την επαναδρομολόγηση εκείνων των προτάσεων που βασίζονται στην Εκθεση Bamier, για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης πολιτικής προστασίας, ώστε να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός πρόληψης και καταπολέμησης των φυσικών καταστροφών επί τη βάσει ενός αμοιβαίου μηχανισμού συνδρομής και δεσμεύσεων ανάμεσα στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες“, δηλαδή ” να εργαστούμε απο κοινού πάνω σε προτάσεις που να μεταφράζονται σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, για έναν κοινό και αποτελεσματικό μηχανισμό πρόληψης και κυρίως επέμβασης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών“.
Η Ντόρα Μπακογιάννη από τη μεριά της ευχαρίστησε τον Μάσιμο Ντ` Αλέμα, την ιταλική κυβέρνηση και τον ιταλικό λαό για την αλληλεγγύη την οποία επέδειξαν στον ελληνικό λαό, κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς εθνικής τραγωδίας της τελευταίας εβδομάδας.
” Στην Ελλάδα αντιμετωπίσαμε την τελευταία εβδομάδα πρωτοφανείς συνθήκες. Ηταν πέρα και πάνω απο τις δυνάμεις της χώρας η αντιμετώπισή τους. Ζήσαμε, όμως και μια πολύ μεγάλη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Εκτός απο τις χώρες σαν την Ιταλία, οι οποίες παρά το ότι είχαν και δική τους φωτιά βοήθησαν στέλνοντάς μας αεροπλάνα, όλες οι χώρες της Ευρώπης, αλλά και χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης έστειλαν αεροπλάνα, ελικόπτερα, πυροσβέστες και βοήθεια“, είπε η κυρία Μπακογιάννη.
” Το θέμα των καταστροφών μάς έχει απασχολήσει και στο παρελθόν“, είπε η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι ” από την ώρα που βιώσαμε όλες οι χώρες, τον τελευταίο καιρό, αυτές τις μεγάλες καταστροφές, είτε είναι οι μεγάλες πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη, είτε είναι οι πλημμύρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, γνωρίζουμε ότι η μεγάλη απειλή της κλιματικής αλλαγής πρέπει να αντιμετωπισθεί με πολύ μεγάλο συντονισμό και αποφασιστικότητα απο την Ευρώπη“.
Κλείνοντας τις δηλώσεις της η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι οι συζητήσεις θα συνεχισθούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ότι οι πρώτες συζητήσει θα γίνουν από τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και ξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει ένα επεξεργασμένο σχέδιο κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου του Γκίμνιχ.
Όσο αφορά τη λειτουργία αυτού του μηχανισμού, αν και δεν εξαρτάται μόνο από κοινές προτάσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας, ο Ιταλός ΥΠΕΞ είπε ότι ένα πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι ένα συντονιστικό όργανο σε ευρωπαϊκό επίπεδο σύμφωνα με το οποίο κάθε ευρωπαϊκή χώρα θα έχει την υποχρέωση να θέτει στη διάθεση των άλλων τα απαραίτητα μέσα επί τη βάσει ενός προγραμματισμού και ενός συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
” Εγώ πιστεύω, ωστόσο“, είπε ο Μάσιμο ντ’ Αλέμα ” ότι ένας τέτοιου είδους μηχανισμός θα πρέπει να λειτουργήσει στη βάση της επικουρικότητας, υπό την έννοια ότι η αποτελεσματικότητά του θα είναι συνδεδεμένη με την ικανότητά μας να συγκεντρώνουμε τα διαθέσιμα μέσα κάθε χώρας και με την προοπτική της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης“.
Η κυρία Μπακογιάνν συμφώνησε με τον Ιταλό ομόλογό της και είπε ότι η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι μπορεί να περάσει η υπόθεση σε δεύτερο στάδιο, όπου ” μέχρι τις ευρωεκλογές του 2009 -αυτό είναι το χρονικό όριο το οποίο εμείς θέτουμε- αυτός ο μηχανισμός θα μπορεί να αποδώσει και με ευρωπαική υποδομή“.
Ακόμα, όπως είπε ο Ιταλος υπουργός εξωτερικών πέραν του βασικού αντικειμένου των συνομιλιών, έγινε μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων επι θέματων διεθνούς ενδιαφέροντος, οπως είναι το Κόσοβο και το Μεσσανατολικό.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ)