Συνήγορος του Πολίτη: Άρση του αποκλεισμού των τρανς ατόμων από τις Αστυνομικές Σχολές

Συνήγορος του Πολίτη: Άρση του αποκλεισμού των τρανς ατόμων από τις Αστυνομικές Σχολές
Στιγμιότυπο από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας Eurokinissi

Η Απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με την άρση του αποκλεισμού των τρανς προσώπων από τα Ελληνικά Σώματα Ασφαλείας. Την ικανοποίησή του εκφράζει το ΣΥΔ.

Σύμφωνα με πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη που ήρθε στη δημοσιότητα στις 7 Οκτωβρίου του 2022, ο αποκλεισμός των διεμφυλικών ατόμων από την εισαγωγή τους στις Αστυνομικές Σχολές, μόνο λόγω της διεμφυλικότητάς τους και άνευ εξατομικευμένης εξέτασης της γενικής κατάστασης της υγείας τους και κρίσης των σωματικών τους επιδόσεων με αθλητική δοκιμασία, αποτελεί άμεση διάκριση εις βάρος τους.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για την προαγωγή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς, φυλοδιαφορετικών, και γενικότερα ΛΟΑΤΚΙ προσώπων, δηλώνει την ικανοποίησή του σχετικά με το Πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη το οποίο προήλθε μετά από προσφυγή του ΣΥΔ τον Ιούνιο του 2018 για τον αποκλεισμό των τρανς προσώπων από τα σώματα ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2018, το ΣΥΔ είχε δημοσιοποιήσει και καταγγείλει δημόσια τον αποκλεισμό των τρανς προσώπων αφότου τον Μάιο του ιδίου έτους, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανάρτησαν στη Διαύγεια, Προκήρυξη για την Εισαγωγή Ιδιωτών στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων με το Σύστημα των Γενικών Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, όπου στην σελίδα 32 (Ενδεικτικός Πίνακας Κυριοτέρων Νοσημάτων και Σωματικών Ατελειών που Αποκλείουν Υποψηφίους από τις Αστυνομικές Σχολές), ανάμεσα στις ψυχικές παθήσεις που αποτελούν λόγο αποκλεισμού αναφέρονται οι «ψυχοσεξουαλικές διαταραχές (όπως η διαταραχή ταυτότητος φύλου)».

Μέσω δελτίου τύπου, το ΣΥΔ είχε επισημάνει ότι πέραν του ότι ο αποκλεισμός αυτός καθ’ αυτός είναι απαράδεκτος καθώς στιγματίζει περαιτέρω τα τρανς πρόσωπα, παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης στον χώρο της εργασίας (ν. 4443/2016), ενώ η κατάταξη της ταυτότητας φύλου ή εννοιών που συνδέονται με αυτήν στον κατάλογο των ψυχικών διαταραχών δεν συνάδει με τις διεθνείς εξελίξεις και συγκεκριμένα με την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που από τις 19 Ιουνίου του 2018, αφαίρεσε από τον κατάλογο των ψυχικών διαταραχών ICD την ταυτότητα φύλου. Ακολούθως, και σε συνάφεια με τα παραπάνω το ΣΥΔ, προσέφυγε τον ίδιο μήνα στον Συνήγορο του Πολίτη με τις αιτιάσεις που αναφέρθηκαν, ως αρμόδιο θεσμικά εκ του Συντάγματος φορέα για την τήρηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά την τελευταία Προκήρυξη του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. (Αρ. Πρωτ. 6000/2/6921-ρμβ’ – 11.02.2022), για την εισαγωγή στις Σχολές Αστυνομικών και Αστυφυλάκων, στο κεφάλαιο 2, παρ.3, εξακολουθεί να αναφέρεται ως απαιτούμενο προσόν εισαγωγής, οι υποψήφιες και υποψήφιοι: «Να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, διαπιστωμένη από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις για τη σωματική ικανότητα υποψηφίων των Σχολών του Στρατού Ξηράς (Κατεύθυνση Όπλων), κατά τα οριζόμενα στο Π.Δ. 11/2014 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 17), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει».

Σύμφωνα με το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη που ήρθε στη δημοσιότητα στις 7 Οκτωβρίου του 2022:

«Ο αποκλεισμός των διεμφυλικών ατόμων από την εισαγωγή τους στις Αστυνομικές Σχολές, μόνο λόγω της διεμφυλικότητάς τους και άνευ εξατομικευμένης εξέτασης της γενικής κατάστασης της υγείας τους και κρίσης των σωματικών τους επιδόσεων με αθλητική δοκιμασία, αποτελεί άμεση διάκριση εις βάρος των ατόμων αυτών και παράβαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου κατά την πρόσβαση στην απασχόληση και την εργασία, όπως αυτή προβλέπεται στις διατάξεις του Νόμου 4443/2016 και της Οδηγίας αρ. 2000/78/ΕΚ».

Μετά αυτών, ο Συνήγορος του Πολίτη, κάνοντας πλήρως αποδεκτές τις αιτιάσεις του ΣΥΔ, τονίζει ότι αναμένει από τις αρμόδιες αρχές τις άμεσες ενέργειες για την άρση της συγκεκριμένης διάκρισης του αποκλεισμού των τρανς προσώπων, που όπως επισημάνθηκε οφείλεται στην απαράδεκτη καθυστέρηση της Πολιτείας να ενσωματώσει τον νέο ταξινομητικό κατάλογο ICD-11 που αφαιρεί την ταυτότητα φύλου και έννοιες που συνδέονται με αυτήν από τις ψυχικές διαταραχές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα