Συνταγματικές οι περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων

Συνταγματικές οι περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων

Το ΣτΕ υποστηρίζει ότι οι περικοπές έγιναν "για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, χάριν της βιωσιμότητας του"

Συνταγματικές κρίθηκαν από το Συμβουλιο της Επικρατείας οι περικοπές του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, που έγιναν σύμφωνα με  τη  μνημονιακή νομοθεσία.

Με την υπ’ αρίθμ 734/2016 απόφαση, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά πλειοψηφία έκρινε ότι οι περικοπές των κυρίων και επικουρικών συντάξεων πραγματοποιήθηκαν «σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα αφ’ ενός για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας και αφ’ ετέρου για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, χάριν της βιωσιμότητας του».

Στην απόφαση αναφέρεται πως η θέσπιση των περικοπών «εξυπηρετεί σκοπούς δημοσίου συμφέροντος  και όχι απλώς το ταμειακό συμφέρον του δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης». Μάλιστα, παραπέμπει την υπόθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο  για τα περαιτέρω.

Η υπόθεση είχε οδηγηθεί το 2013 στην Ολομέλεια του ΣτΕ, ως πιλοτική-πρότυπη δίκη και με διαδικασίες εξπρές και σήμερα δημοσιεύθηκε η επίμαχη απόφαση. Στο ΣτΕ είχε προσφύγει συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ο οποίος στρεφόταν  κατά του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Κι αυτό γιατί επιχείρηση λάβει μειωμένο εφάπαξ (31.2677 ευρώ) αντί 47.569 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα