Σκληρές κόντρες για μέτρα και στη Βουλή

Σκληρές κόντρες για μέτρα και στη Βουλή

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών. Υπερασπίστηκε τα μέτρα ο Γ.Παπακωνσταντίνου, απεσύρθη μετά από πίεση ρύθμιση για τα φάρμακα

Με εντάσεις και κόντρες που είχαν επίκεντρο την οικονομική πολιτική εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή με τον υπουργό Οικονομίας να υπερασπίζεται την ορθότητα των οικονομικών μέτρων.

“Δεν υπάρχει άλλη στρατηγική εξόδου από την κρίση σήμερα – και όποιος το υποστηρίζει, είτε δεν έχει επίγνωση της κατάστασης, είτε προσπαθεί να κοροϊδέψει τους πολίτες. Η κυβέρνηση, ζητά απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Οι πολίτες ήδη τις αναλογίζονται – ας το πράξουν και οι βουλευτές”, τόνισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Καταλήγοντας δε τόνισε: “Εξαιτίας της αναξιοπιστίας της χώρας, οι πιστωτές μας δεν δέχθηκαν ότι θα κάνουμε αυτά που λέμε – και ζήτησαν περαιτέρω αποφάσεις ότι θα πιάσουμε το στόχο. Η κυβέρνηση λαμβάνει τα μέτρα αυτά, για να πείσει ότι θα υλοποιήσει στο ακέραιο το πρόγραμμα σταθερότητας”.

Η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, ανέφερε πως τα μέτρα επιφέρουν μεγάλη μείωση δαπάνης, τις επιπτώσεις της οποίας  “θα προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε με το να στηρίξουμε την αγορά το 2010 και να βάλουμε τις βάσεις για αναθέρμανση της οικονομίας, με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κινητοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ, και το νόμο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και ένταση των ελέγχων εποπτείας της αγοράς, ιδιαίτερα τώρα που θα έχουμε τάσεις ανατίμησης”.

Μετά πάντως τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν τόσο από την Νέα Δημοκρατία από τον Μάριο Σαλμά, όσο και από το ΠΑΣΟΚ -της προεδρεύουσας Βάσως Παπανδρέου, συμπεριλαμβανομένης- η υπουργός απέσυρε τη ρύθμιση για τις τιμές του φαρμάκων, που είχε επίσης εισαχθεί στο νομοσχέδιο για να συζητηθεί διεξοδικότερα σε προσεχή συνεδρίαση.

Ωστόσο η Λ.Κατσέλη επεσήμανε πως η διαιώνιση του υφιστάμενου συστήματος, επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία με 2,7 εκ. ευρώ πρόσθετη δαπάνη κάθε μέρα.

Για μονόδρομο έκανε λόγο και ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος:

“Για πολιτικούς που έχουν κατά νου, ότι πρέπει να συμβάλλουν στη σωτηρία της πατρίδας. Κάθε άλλη απόπειρα να θωπευθούν αντιδράσεις δικαιολογημένες, που κατανοούμε, αλλά που προέρχονται από τους εργασιακά ασφαλείς και τους κατέχοντες, δεν μας πείθουν να αλλάξουμε ρότα” ανέφερε.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Η ΝΔ

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε λόγο για μονόπλευρα μέτρα που ακολουθούν πέντε μήνες αβουλίας, εκφράζοντας όμως την ρητή αντίθεση του κόμματός του στην αύξηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

«Από 21η θέση στην ακρίβεια πριν δυο μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην τρίτη θέση. Η αύξηση του ΦΠΑ θα μετακυληθεί άμεσα στον καταναλωτή. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε νέες, οδυνηρές για το λαό, αποφάσεις» ανέφερε ο κος Σταϊκούρας.

Το ΚΚΕ



Ο Νίκος Καραθανασόπουλος  εκ μέρους του ΚΚΕ τόνισε :

“Τα μέτρα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, στρατηγικής κατεδάφισης. Γιατί η Δανία, πήρε τα ίδια ακριβώς μέτρα πριν 10 μέρες, χωρίς να έχει δημοσιονομικό πρόβλημα; Ο λόγος είναι πολύ απλός: Γιατί θέλει να συνεχίσει την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Κομισιόν για την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου” ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ και κάλεσε το λαό να ξεσηκωθεί σάν να ήταν στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, με την ίδια μαχητικότητα και πείσμα, γαιτί τα μέτρα θα επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης καταλόγισε στην κυβέρνηση έλλειμμα αποτελεσματικότητας : «Όταν έχεις 5 δισ. ευρώ ανείσπραχτο ΦΠΑ, που πληρώνουν οι καταναλωτές, αλλά δεν πηγαίνει στα δημόσια ταμεία και δεν κάνεις τίποτα να περιορίσεις την φοροκλοπή, η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει τη λαϊκή κατανάλωση, αλλά δεν θα βοηθήσει καθόλου τα δημόσια έσοδα».

Με τον φόρο στα καύσιμα προέβλεψε πληθωριστικές πιέσεις, με πληθωρισμό κερδών, «γιατί μεγάλο μέρος της οικονομίας δουλεύει για τα καρτέλ»,όπως είπε.

Το ΛΑ.Ο.Σ

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης, δήλωσε απλά «παρών» για τα μέτρα επειδή τα χαρακτήρισε αντιαναπτυξιακά αλλά επιδόθηκε στο να αντικρούει τα επιχειρήματα της Αριστεράς: «Ακούω οιμωγές και οδυρμούς για τους εργαζομένους, αλλά δεν είναι το ίδιο η ιδιωτική υπάλληλος των 700 ευρώ με τον εργαζόμενο στο δημόσιο τομέα. Δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα και τις ίδιες συνθήκες εργασίας. Γιατί λοιπόν εξισώνονται ξαφνικά οι ιδιωτικοί υπάλληλοι με αυτούς που αγωνίστηκαν σκληρά για να βρουν εκείνη την προνομιακή δουλειά (γιατί δεν γίνεται ουρά για μια θέση γραμματέως σε ένα γραφείο, αλλά στο Δημόσιο); Αυτά τα τιμάρια δεν μοίραζαν τα κόμματα της εξουσίας; Γιατί τώρα λοιπόν δεν θα πρέπει να υπάρξει συμμάζεμα;».

  
  
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα