Smartphone OS: Τα καλύτερα λειτουργικά της αγοράς

Smartphone OS: Τα καλύτερα λειτουργικά της αγοράς

Με τη σημασία του λειτουργικού συστήματος γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη από την τεχνολογία των Smartphones, το ΜΕΝ 24 καταγράφει τους σημαντικότερο...

Με τη σημασία του λειτουργικού συστήματος γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη από την τεχνολογία των Smartphones, το ΜΕΝ 24 καταγράφει τους σημαντικότερους παίκτες της αγοράς και τις προοπτικές τους.Μπορεί η αγορά των smartphone να αυξάνει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς -155 εκατομμύρια το 2008, 250 εκατομμύρια το 2009 και πάνω από 450 εκατομμύρια το 2013- αλλά η ίδια η συσκευή δεν είναι ο παράγοντας που οδηγεί τις εξελίξεις. Με τους περισσότερους κατασκευαστές να επιλέγουν από την ίδια γκάμα chipset / υποσυστημάτων και να προτιμούν τις ίδιες περίπου λύσεις σε τεχνολογικά προβλήματα, η σημασία του λειτουργικού συστήματος γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.



Από την αρχή της δεκαετίας η αγορά είχε δύο βασικούς παίκτες: Τη RIM με το δικό της ιδιόκτητο λειτουργικό και τη Microsoft, αρχικά με τα pocket windows και αργότερα τα Windows Mobile, που υποστήριζε όλες τις συσκευές που δεν ήταν Blackberry. Πριν από μερικά, ωστόσο, η είσοδος του iPhone άλλαξε τα δεδομένα της αγοράς, έκανε δημοφιλή την ιδέα του smartphone σε χρήστες που δεν ήταν ούτε power ούτε business users και εισήγαγε μια νέα αντίληψη στην σχεδιασμό της επιφάνειας χρήσης: Το δάκτυλο και τα μεγάλα ευδιάκριτα εικονίδια ήρθαν να αντικαταστήσουν τις γραφίδες και τα δύσχρηστα παραδοσιακά μενού των Windows.



Τότε ακριβώς ήταν που τα λειτουργικά άρχισαν να ξεπηδάνε σε μανιτάρια. Την αρχή έκανε το Google Android σε συνεργασία με τον κορυφαίο πλην Apple κατασκευαστή, την HTC, που άνοιξαν την αρχιτεκτονική σε τρίτους προγραμματιστές προκειμένου να δημιουργηθούν εφαρμογές και εντυπωσίασαν με τη ευχρηστία τους. Λίγο αργότερα, πρώην προγραμματιστές της Apple δημιούργησαν το Web Os ενώ το παραγκωνισμένο σε όλο αυτό το διάστημα Symbian διατηρούσε την πρώτη θέση της αγοράς στα λειτουργικά τηλεφώνων χάρη σε ένα μεγάλο σύμμαχο: Τη Nokia που εμπιστευόταν το λειτουργικό σε όλες τις συσκευές της.




Android OS



Αν και είναι νωρίς για να αξιολογηθεί το Android, η βιασύνη μεγάλων κατασκευαστών να βγάλουν στην αγορά συσκευές με το OS της Google δείχνει τη δυναμική του. Επιπλέον, με τη διάθεση του Cliq που λειτουργεί σε Android, η Motorola, επίσης, φαίνεται να παίζει το τελευταίο της χαρτί για να μπει σε μια αγορά στην οποία έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά.



Το μεγάλο πλεονέκτημα του Android, εκτός από την υποστήριξη της Google, είναι ο open source χαρακτήρας που έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη στρατιά νέων εταιρειών ανάπτυξης λογισμικού. Παράλληλα, έχει δημιουργήσει παρακλάδια όπως το Moblin που επίσης βασίζεται σε Linux. Αν και ακόμα υπάρχει πολύς δρόμος, η τάση που διαμορφώνουν η Motorola, η LG, και η Samsung με την εμπιστοσύνη τους δεν αποκλείεται να φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά.







Symbian OS



Παρά τη σχετική καθυστέρηση σε θέματα όπως η υποστήριξη οθονών αφής, το Symbian είναι το πιο δημοφιλές λειτουργικό με τη Nokia να το προτιμά για τα 18 εκατομμύρια συσκευών που διαθέτει στην αγορά κάθε χρόνο. Παρότι το Ν97 έχει εντυπωσιάσει πρόκειται για ένα smartphone που δεν έχει κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα πέρα από το brand name και η καθυστέρηση δε της Nokia να μπει στην αγορά δείχνουν ότι η μέρα που το Symbian θα χάσει τα σκήπτρα δεν είναι μακριά. Αυτό φαίνεται να το έχουν καταλάβει και οι υπεύθυνοι της εταιρείας. Τι άλλο θα μπορούσε να δείχνει άλλωστε το γεγονός ότι το καινούριο N900, χρησιμοποιεί διαφορετικό λογισμικό, το Maemo.







iPhone OS



Όπως το iPhone έδειξε το δρόμο σε θέματα σχεδίασης έτσι και το iPhone OS, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του, έδειξε το μέλλον στα θέματα αλληλεπίδρασης με το χρήστη: Μεγάλα εικονίδια αντί για μενού, πλοήγηση με χτυπήματα του δακτύλου και gestures, αυτοματοποίηση των ρυθμίσεων για ευκολία στη χρήση. Τα κακά νέα είναι ότι οι υπόλοιποι παίκτες έχουν αρχίσει να κλείνουν τη ψαλίδα κυρίως εξαιτίας της καθυστέρησης της Apple να δώσει λύσεις σε θέματα όπως το copy/paste, η επεξεργασία αρχείων κειμένου/ υπολογιστικών φύλλων, η υποστήριξη γλωσσών, η υποστήριξη flash κ.α.



Ωστόσο, το μέλλον του είναι κάθε άλλο παρά προβλέψιμο. Η εξάρτηση του iPhone OS από το iPhone –δεν τρέχει σε άλλη συσκευή- μπορεί να λειτουργήσει με δύο τρόπους: Όσο θα είναι δημοφιλές το τηλέφωνο θα είναι και το λειτουργικό. Ποτέ όμως δεν πρόκειται να διεκδικήσει την πρώτη θέση.






BlackBerry OS



Αν και πρώτο των πρώτων, το BlackBerry OS δέχεται ισχυρές πιέσεις από τον ανταγωνισμό και υποχωρεί. Οι μέρες που ο Μάικ Λαζαρίδης υλοποίησε το όραμα του κινητού email στο τέλος της δεκαετίας του 1990 έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι το μινιμαλιστικό του στιλ όπως και οι λειτουργίες είναι παρωχημένες. Το μεγαλύτερο όμως μειονέκτημα είναι ότι δεν είναι φιλικό για το μέσο χρήστη αφού εξαρχής είχε σχεδιαστεί για επαγγελματίες. Κατά περίεργο τρόπο, όμως, συνεχίζει να φέρνει κέρδη στην εταιρεία αφού η αγορά αυξάνει σε όγκο συνεχώς από την κυκλοφορία του πρώτου iPhone που συμπαρασύρει σε κέρδη τους υπολοίπους κατασκευαστές.







WebOS



Όταν πίσω από το WebOS βρίσκονται πρώην προγραμματιστές της Apple ξέρεις αμέσως ότι υπάρχει δυνατότητα για μεγάλα πράγματα. Η πρώτη εταιρεία που έσπευσε να το υιοθετήσει είναι η Palm και η επιτυχία του Palm Pre του έδωσε ένα καλό πρώτο βήμα με 500 χιλιάδες συσκευές-λειτουργικά που πουλήθηκαν πέρυσι.



Αν η αγορά κατακερματιστεί από την παρουσία πολλών λειτουργικών, είναι σίγουρο το WebOS σίγουρα θα θριαμβεύσει σε κάποια από αυτές. Ωστόσο, η τάση προς το παρόν είναι για ενιαίες πλατφόρμες που προσφέρουν σύνολο λειτουργιών. Σε κάθε περίπτωση είναι ακόμα νωρίς.





Windows Mobile



Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Στίβεν Μπάλμερ ότι η «Microsoft τα έκανε θάλασσα» με τα Windows Mobile οι προσδοκίες κάθε άλλο παρά μεγάλες είναι. Εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια δεν έχουν γίνει ιδιαίτερα μεγάλα βήματα για την αναβάθμιση τους ενώ παραμένουν μακράν το πιο δύσχρηστο –αλλά και πιο πλήρες- λογισμικό. Στα μείον είναι και η σταδιακή υπαναχώρηση μεγάλων κατασκευαστών να τα υποστηρίξουν όπως η Samsung. Με δεδομένο ότι το iPhone OS θα μείνει στο iPhone και η Nokia θα παίξει μεταξύ Symbian και Maemo, το Google Android είναι ο μεγάλος αντίπαλος για μια θέση στις συσκευές του προσεχούς μέλλοντος.



Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα