Σοφία Μπεκατώρου: Έσπασε η σιωπή – Καταγγελίες και στα social media
Η θαρραλέα απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου πυροδότησε το ελληνικό #metoo που ξεκινάει από τον χώρο του αθλητισμού. "Τσουνάμι" αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
- 17 Ιανουαρίου 2021 09:21
Η Σοφία Μπεκατώρου βρήκε τη δύναμη να μιλήσει για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησής της, τρεις συνολικά φορές μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, για να την ακούσει τελικά ο κόσμος.
Πρώτη φορά μιλώντας στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, δεύτερη φορά σε συνέντευξή της στο γυναικείο περιοδικό Marie Claire και εν τέλει, στις 14 Ιανουαρίου μίλησε πολύ αναλυτικά για την κακοποίησή της στο πλαίσιο της ημερίδας “Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι” που διοργάνωσε το Υπουργείο Αθλητισμού.
Η ιστορία της οδήγησε και άλλες γυναίκες από τον χώρο του αθλητισμού να μιλήσουν και να καταγγείλουν παρόμοια περιστατικά, ενώ η ΝΔ ανέστειλε την κομματική ταυτότητα του παράγοντα-θύτη, Αριστείδη Αδαμόπουλου. Παράλληλα, ανοίγει εισαγγελική παρέμβαση για την υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας αναμένεται τις επόμενες ημέρες να διατάξει την αυτεπάγγελτη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα όσα η Ελληνίδα ολυμπιονίκης έχει αναφέρει.
Μοναδικός τρόπος για να μη μπει στο αρχείο η υπόθεση ελέω παραγραφής, θα είναι το να προστεθούν κι άλλες καταγγελίες στη δικογραφία που θα σχηματιστεί, οι οποίες θα έχουν χρόνο τέλεσης μικρότερο των 15 ετών. Κάτι που δείχνει φυσικά γιατί είναι σημαντική η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση αυτή, αλλά και για άλλες που θα προκύψουν μετά το ντόμινο αποκαλύψεων.
Ο,τι κι αν γίνει όμως σε νομικό επίπεδο, η αλγεινή εντύπωση που προκλήθηκε από την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας, δεν θα σβήσει ποτέ. Η ίδια η Σοφία Μπεκατώρου τοποθετήθηκε, όπως έπρεπε. “Με τον τρόπο που απάντησε η Ομοσπονδία, όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τους λόγους για τους οποίους δεν μίλησα”. Εν συνεχεία, μόνο ένα μέλος της ΕΙΟ έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του από την ομοσπονδία και το λόγο του προέδρου της, Αντώνη Δημητρακόπουλου, ο έφορος των Εθνικών Ομάδων της ομοσπονδίας της ιστιοπλοΐας, Γιάννης Παπαδημητρίου λέγοντας ότι “η ανακοίνωση της ΕΙΟ αφήνει εκτεθειμένη την Μπεκατώρου σε ένα τόσο σοβαρό θέμα”.
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις προηγούμενες καταγγελίες για τα “παιχνίδια εξουσίας” και τις απειλές που δέχονταν αθλητές από την Ομοσπονδία, δείχνουν ότι η υπόθεση πάει πολύ βαθιά, και ανοίγει μόλις ένα μικρό πορτάκι του σκοτεινού δωματίου του ελληνικού αθλητισμού. Η κοινωνία μας βρίσκεται πλέον μπροστά στο δικό της #metoo που πυροδοτήθηκε από τα προπονητικά κέντρα, από τα γυμναστήρια και τα ταρτάν, ενώ χρειάστηκαν τρεις διαδοχικές τοποθετήσεις της Σ. Μπεκατώρου για να επανεργοποιηθούν -έστω καθυστερημένα- τα αντανακλαστικά της.
Όπως είπαμε, ανεξάρτητα από το νομικό σκέλος της ιστορίας, το οποίο φέρει τη δική του σημασία, η καταδίκη των φαινομένων βιασμού και κακοποίησης, παρενόχλησης και σεξουαλικής μεταχείρισης, αλλά και η ανάδειξη περισσότερων ιστοριών, είναι ένα διαρκές χρέος όλων μας, χωρίς “ναι μεν αλλά”. Ειδικά σήμερα που ακόμη και το να διαλέξεις “πλευρά” στον δημόσιο λόγο, δεν θεωρείται ως κάτι το αυτονόητο.
Μέσα από τη δυναμική των social media τις τελευταίες ώρες το hashtag #ΜεΤηΣοφια και το #Μπεκατωρου, έχουν έρθει στις πρώτες θέσεις των αναζητήσεων του Twitter, καταγγέλλοντας τη νοσηρή πατριαρχία και τη συστημική εκμετάλλευση των γυναικών, με εκατοντάδες χρήστες να παίρνουν θέση αλλά και να αναδεικνύουν δικές τους αφηγήσεις που σχετίζονται με τον βαθιά ριζωμένο σεξισμό της ελληνικής κοινωνίας, τον στιγματισμό και την ατιμωρησία.
Το σύνθημα είναι ένα. “Μιλήστε, για κάθε μορφή κακοποίησης, για κάθε τι χειριστικό και κακοποιητικό”. Το “τι θα πει ο κόσμος”, “τι θα πει η κοινωνία”, δείχνει σιγά σιγά να σπάει μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον κόσμο να ενώνεται απέναντι στα τοξικά σχόλια.
Παρακάτω παραθέτουμε μερικά μόνο από τα σχόλια αυτά. Γιατί το “όχι είναι όχι”, και έτσι θα παραμείνει, όσο κι αν κάποιοι θεσμικοί παράγοντες προσπαθούν να συγκαλύψουν τα δικά τους εγκλήματα, ή εγκλήματα ημετέρων. Όσο για την Πολιτεία; Αναμένουμε να πράξει τα δέοντα, όχι μόνο σε επίπεδο πειθαρχικό, αλλά κυρίως σε επίπεδο επικοινωνιακό και εκπαιδευτικό, γιατί η κουλτούρα του σεβασμού ξεκινά από τις μικρότερες ηλικίες.
Η ανακοίνωση της Διοτίμα- Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών:
Κλείνουμε με την ανακοίνωση του Κέντρου γυναικείων μελετών και ερευνών, “Διοτίμα”, η οποία βάζει τα πράγματα στη θέση τους.
“Η Σοφία Μπεκατώρου είναι μια δυνατή και θαρραλέα γυναίκα. Όχι μόνο γιατί κατόρθωσε να υπομείνει «τον πόνο, τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και την μοναξιά του πρωταθλητισμού», όχι μόνο γιατί διέπρεψε στον τομέα που δραστηριοποιείται αποτελώντας μοντέλο ρόλου για τα νεαρά κορίτσια, αλλά και γιατί μίλησε δημόσια για τη σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση που υπέστη σε νεαρή ηλικία, από αθλητικό παράγοντα της εθνικής ομάδας.
Στην υπόθεση της βλέπουμε για άλλη μια φορά την επίμονη άρνηση των κακοποιητών να αποδεχτούν τα όχι των γυναικών: «Του είπα όχι, του επανέλαβα ότι δεν θέλω να προχωρήσω και εκείνος με ψεύτικα γλυκόλογα έλεγε ότι δεν είναι τίποτα κάνοντας χιούμορ. Έλεγε ότι θα σταματήσει αν δεν το θέλω, όμως δε σταμάτησε ότι κι αν του έλεγα». Βλέπουμε πως οι τοξικές αρρενωπότητες αρνούνται την αυτεξουσιότητα του γυναικείου σώματος, το δικαίωμα των γυναικών στην επιλογή και την επιθυμία.
Σε αυτή την περίπτωση, η σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση τελέστηκε στον αθλητικό χώρο, με θύμα μια νεαρή γυναίκα. Δεν είναι η πρώτη φορά. Συχνά σε διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής, όπου υπάρχει ιεραρχία και σχέσεις εξουσίας (χώρος εργασίας, εκπαίδευσης, αθλητισμού κλπ) ευδοκιμούν τέτοιες παραβιαστικές συμπεριφορές.
Οι δράστες εκμεταλλεύονται την υψηλότερη ιεραρχική τους θέση, όχι μόνο για να κακοποιήσουν αλλά και για να εξασφαλίσουν τη «σιωπή» των θυμάτων τους, καθώς η απειλή της δυσμενούς μεταχείρισης, απόλυσης κλπ μοιάζει με δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι των γυναικών.
Οι γυναίκες που υφίστανται κακοποίηση και παρενόχληση μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο εξαναγκάζονται να παραμένουν σε ένα ασφυκτικό και επικίνδυνο περιβάλλον, μέσα σε ένα κλίμα ταπείνωσης, εχθρικότητας, περιορισμού, το οποίο έχει δημιουργήσει ο κακοποιητής, με σοβαρές ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες για τη ζωή τους.
Η αφήγηση της Σοφίας Μπεκατώρου είναι χαρακτηριστική: «Ο Χ ουδέποτε δήλωσε μετάνοια ή άλλαξε τον τρόπο που λειτουργούσε. Με την αλλαγή της στάσης μου και την ψυχρότητά μου έγινε ειρωνικός και σε γενικές γραμμές αμφισβήτησε τις ικανότητες και τις επιδόσεις μου, σε κάθε δυνατή ευκαιρία, λέγοντας ότι οι νεότεροι αθλητές πρέπει να έχουν πλέον ευκαιρίες και όχι αυτοί των οποίων η καριέρα τους βρίσκεται στη δύση της».
Ο δισταγμός τους δε να μιλήσουν ανοιχτά δεν είναι μόνο αποτέλεσμα του εκβιασμού του θύτη, αλλά και της συνολικότερης κοινωνικής υποδοχής των καταγγελιών των γυναικών, που είτε δεν γίνονται πιστευτές ή/και κατηγορούνται οι ίδιες για όσα υπέστησαν.
Υπερβαίνοντας όλα αυτά τα εμπόδια, η Σοφία Μπεκατώρου βρήκε το θάρρος να μιλήσει δημόσια δείχνοντας το δρόμο και σε άλλες γυναίκες και άτομα που έχουν κακοποιηθεί.
Στεκόμαστε δίπλα της”.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr