Σοφία Κατσίγιαννη: Σεβασμό στην υγεία των πολιτών της Ανατολικής Αττικής

Σοφία Κατσίγιαννη: Σεβασμό στην υγεία των πολιτών της Ανατολικής Αττικής
Η Σοφία Κατσίγιαννη

Η Αναπλ. Γραμματέας Τουρισμού ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Σοφία Κατσίγιαννη γράφει στο NEWS 24/7 για την τρίτη σε πληθυσμό περιοχή της Ελλάδας, στην οποία όμως δεν υπάρχει ούτε ένα Γενικό Νοσοκομείο.

Αν δει κάποιος τα στοιχεία της πρόσφατης απογραφής, ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα αφορούν την περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής. Τα νούμερα δεν λένε ποτέ ψέματα και στην περίπτωση μας αποκαλύπτουν το ότι η περιφέρεια μας γνωρίζει σημαντική πληθυσμιακή αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Αυτή τη στιγμή η Ανατολική Αττική είναι η τρίτη σε πληθυσμό περιοχή της Ελλάδας, μετά την Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Εδώ ζουν και εργάζονται περισσότερα από 519.000 άτομα, με μια αύξηση κατοίκων που κατά τους θερινούς μήνες …εκτινάσσεται.

Παράλληλα στην περιοχή βρίσκονται το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το οποίο εξυπηρετεί εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, αλλά και δύο από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, του Λαυρίου και της Ραφήνας.

Παρόλα αυτά, στην περιοχή δεν υπάρχει ούτε ένα Γενικό Νοσοκομείο, με τη νοσοκομειακή κάλυψη να γίνεται από τα Κρατικά και Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια των Αθηνών.

Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι αν σου συμβεί το παραμικρό πρέπει να πας στα νοσοκομεία του κέντρου, με ότι αυτό συνεπάγεται καθώς τα επείγοντα ιατρικά περιστατικά είναι λογικό να εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες αρνητικής έκβασης όταν πρέπει να διασχίσεις μεγάλη απόσταση ή να παραμείνεις «κολλημένος» στην κίνηση έως ότου λάβεις βοήθεια.

Παράλληλα, σημαντικό είναι το και το ζήτημα της πρόληψης. Από την Αρχαία Ελλάδα και την εποχή του Ιπποκράτη ακόμη, οι άνθρωποι γνώριζαν πως είναι προτιμότερο να προλαμβάνει κανείς μια ασθένεια παρά να την θεραπεύει. Η ύπαρξη ενός νοσοκομείου στην περιοχή των Μεσογείων θα μπορούσε να σώσει αμέτρητες ζωές. Ασθένειες που θα μπορούσαν να προληφθούν εξακολουθούν να αποτελούν αιτία πρόωρου θανάτου σε μεγάλο βαθμό επειδή οι άνθρωποι δεν ενημερώνονται σωστά και δεν πραγματοποιούν προληπτικές εξετάσεις, πόσο μάλλον όταν η πρόσβαση στο νοσοκομείο είναι δύσκολη.

Με δεδομένη την πυκνότητα του πληθυσμού, την γνώση ότι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό έχει αυξημένες πιθανότητες αίσιας έκβασης εφόσον αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τον μεγάλο χρόνο για να φτάσει κάποιος σε αυτά τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, σε συνδυασμό με τις περιορισμένες εξειδικευμένες δυνατότητες των Κέντρων Υγείας της περιοχής, είναι εμφανές ότι η περιφέρεια των Μεσογείων στερείται σύγχρονων και ποιοτικών Ιατρικών Υπηρεσιών και αυτό είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει ενεργά την πολιτεία, και να μην αντιμετωπίζεται απλά και μόνο ως ένα προεκλογικό τρικ.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ιδρύθηκε το 1983 από την πρώτη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και με «μπροστάρη» τον Γιώργο Γεννηματά στο πλαίσιο μεταρρύθμισης και αναβάθμισης της δημόσιας υγείας και σήμερα παραμένει πιο επίκαιρο παρά ποτέ. Αν κάτι μάθαμε από την πανδημία και τον COVID-19 είναι ότι το ΕΣΥ είναι το μοναδικό που μπορεί να αντιμετωπίσει μια υγειονομική κρίση, όπως επίσης και ένα επείγον περιστατικό. Πρέπει να μάθουμε από το πάθημα μας, να ενισχύσουμε το ΕΣΥ, όχι απλά να το κρατήσουμε ζωντανό, και να του δώσουμε όλα τα εφόδια να υπηρετήσει τον πολίτη στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του.

Η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ αποτελεί αναγκαιότητα, καθώς σήμερα αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες και τις σύγχρονες προκλήσεις, λόγω των προβλημάτων υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και της ανορθολογικής κατανομής των υφιστάμενων υλικών και ανθρώπινων πόρων. Σε αυτό το πλαίσιο το αίτημα όλων των κατοίκων της περιοχής της Ανατολικής Αττικής να δημιουργηθεί ένα νοσοκομείο στην περιοχή δεν είναι απλώς ένα αίτημα δίκαιο αλλά ένα αίτημα επιτακτικό. Ένα αίτημα που δεν πρέπει να παραμείνει στα χαρτιά ή στις συζητήσεις των υπευθύνων όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες αλλά να υλοποιηθεί εδώ και τώρα!

**Η Σοφία Κατσίγιαννη είναι Αντιδημαρχος Παιδείας, Ισότητας και Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Διονύσου και Αναπλ. Γραμματέας Τουρισμού ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα