Σπουδαία διάκριση: Τρίτη η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Προσφύγων
Διαβάζεται σε 4'Το τουρνουά αποτελεί διοργάνωση της UEFA και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ κι η αποστολή της Ελλάδας αποτελείτο από 12 ανθρώπους προσφυγικής και μεταναστευτικής καταγωγής.
- 15 Οκτωβρίου 2024 14:55
Στην παρθενική της συμμετοχή στο Unity Euro Cup που συνδιοργάνωσαν η UEFA και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στις 10 Οκτωβρίου στη Νιόν, με σκοπό την ενδυνάμωση του μηνύματος για αποδοχή και συμπερίληψη των προσφύγων στην κοινωνία, η ελληνική ομάδα κατάφερε να φτάσει στα ημιτελικά και να καταταγεί 3η, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις.
Στο τουρνουά, το οποίο διεξάγεται για τρίτη φορά, συμμετείχαν 16 ευρωπαϊκές χώρες: Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ελβετία, Ιρλανδία, Βόρειος Ιρλανδία, Σλοβενία, Αρμενία, Μάλτα, Φινλανδία, Λετονία και Ουκρανία.
Στον προκριματικό όμιλο (4ος) η Ελλάδα συγκέντρωσε 7 βαθμούς και κατέκτησε την 1η θέση, αφήνοντας εκτός τουρνουά δυνάμεις όπως το Βέλγιο, η Ουκρανία και η Ισπανία και αγωνίστηκε στα ημιτελικά της διοργάνωσης με αντίπαλο τη Λετονία, από την οποία ηττήθηκε 5-3 (χατ τρικ πέτυχε ο Μπάμπα). Η Λετονία κατέκτησε την πρώτη θέση νικώντας στον τελικό την περυσινή κατόχο, Φινλανδία, με 4-1.
Η Ελλάδα κατέλαβε την 3η θέση βάσει της διαφοράς τερμάτων και πήρε το χάλκινο μετάλλιο της διοργάνωσης.
Τα αποτελέσματα της ελληνικής ομάδας:
Φάση Ομίλων
Βέλγιο – Ελλάδα 0-2 (τα τέρματα σκόραραν οι Λαμίν και Σουλεϊμάν)
Ελλάδα – Ουκρανία 1-0 (το τέρμα σκόραρε ο Αντουάν)
Ελλάδα – Ισπανία 0-0
Ημιτελικά
Λετονία – Ελλάδα 5-3
Προπονητής της ελληνικής ομάδας στο τουρνουά ήταν ο Κένεντι Εχιόζι, αρχηγός αποστολής ο Χρήστος Λαζαρίδης και πρεσβευτής ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Ομάδα του 2004, Δημήτρης Παπαδόπουλος. Στην αποστολή συμμετείχαν οι ακόλουθοι/ες 11 παίκτες και παίκτριες προσφυγικής καταγωγής:
Τζέρι (αρχηγός), Αρζίν, Καμαρά, Λαμίν, Σουλεϊμάν, Αντουάν, Μπάμπα, Ράμιν, Λίντα, Ντελφίν, Μαρί – Φιλομέν.
Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία συγκρότησε την αποστολή που ταξίδεψε στην Ελβετία σε συνεργασία με το Δίκτυο Τέχνης και Δράσης, σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που προάγει την υπεράσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της εκπαίδευσης, της τέχνης και του αθλητισμού.
Η ποδοσφαιρική ομάδα του Δικτύου Τέχνης και Δράσης αποτελεί σημείο αναφοράς για την προσφυγική κοινότητα και όχι μόνο, στο γήπεδο της Αλεπότρυπας, αλλά και σε όλες τις γύρω γειτονιές, μετά από έξι χρόνια διαρκούς παρουσίας. Η ομάδα πέρα από τον αμιγώς αγωνιστικό της ρόλο, επιτελεί, κυρίως, έναν κοινωνικό. Ενισχύει την αλληλεπίδραση της κοινότητας, δημιουργώντας δεσμούς ανάμεσα στα μέλη της, απαραίτητους για ανθρώπους που αναζητούν με αγωνία τα πρώτα τους βήματα σε μία νέα κοινωνική πραγματικότητα.
Όπως έλεγε πρόσφατα στο NEWS 24/7 ο Κένεντι Εχιόζι, “η ομάδα αυτή, πάνω απ’ όλα, είναι μία οικογένεια η οποία δεν έχει ως κοινό τόπο τη γλώσσα, την εθνοτική ή φυλετική καταγωγή, τη θρησκεία. Κοινός παρανομαστής όλων των μελών της ομάδας αυτής είναι το πάθος και η αγάπη για το ποδόσφαιρο. Για εμάς αυτή η ομάδα είναι ευτύχημα που υπάρχει. Είναι μία πλατφόρμα μέσα από την οποία διατηρούμε τη δυνατότητα της επαφής με το όνειρο μας, να παίξουμε κάποια στιγμή εκεί που επιθυμούμε. Εγώ τα καταλαβαίνω αυτά τα παιδιά γιατί έχω ζήσει την ιστορία τους. Αντιλαμβάνομαι τι σημαίνει στέρηση, απαγόρευση, δυσκολία, ανελευθερία. Το ποδόσφαιρο προσφέρει ευκαιρίες και είναι ένα μέσο αποκατάστασης, μέρους, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν είναι τυχαίο πως είναι το πιο λαοφιλές σπορ. Το απολαμβάνουν το ίδιο και οι πλούσιοι και οι φτωχοί”.