ΣτΕ: Απάντηση στην πρόταση για αποχή των δικηγόρων από δικές της Ολομέλειας
Διαβάζεται σε 3'Η απάντηση του προέδρου του ΣτΕ, Μιχάλη Πικραμένου, στην απόφαση των δικηγόρων για αποχή από δίκες ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου.
- 12 Νοεμβρίου 2024 12:55
Απάντηση – επιστολή ως προς την πρόταση για αποχή των δικηγόρων από δίκες ενώπιον της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας έως 31.12.2024, ως απάντηση στις αποφάσεις που απέρριψαν αιτήσεις ακυρώσεις του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, έστειλε ο πρόεδρος του ΣτΕ, Μιχάλης Πικραμένος.
Ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός αναφερόμενος στα όσα οδήγησαν στην πρόταση αποχής προς τους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας, εξηγεί ότι «το δικαίωμα άσκησης κριτικής στις δικαστικές αποφάσεις είναι αυτονόητο, ιδίως όταν προέρχεται από θεσμικό όργανο των συλλειτουργών της δικαιοσύνης, όπως είναι η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων», ωστόσο «το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει εκκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια, διατηρώντας την ποιότητα των αποφάσεών του, να περιορίσει την εκκρεμότητα και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα καθυστέρησης».
Τέλος, επισημαίνει ότι «οι δικηγόροι ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης, που έχουν ευθύνη απέναντι στους διαδίκους, στους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο, πρέπει να είναι αρωγοί στη μεγάλη προσπάθεια για επίκαιρη επίλυση των διαφορών. Στο πλαίσιο αυτό είναι ευκταίο να μην προκρίνονται αντιδράσεις, όπως η αποχή, ιδίως από υποθέσεις μείζονος σπουδαιότητας. Αποχή η οποία όχι μόνο δεν νοείται σε ένα Κράτος Δικαίου να συνδέεται με την αιτιολόγηση μιας δικανικής κρίσης (που βεβαίως υπόκειται ακόμα και σε δριμεία κριτική), αλλά, το κυριότερο, συντελεί στην αναποτελεσματικότητα απονομής της δικαιοσύνης, με εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες για τους διαδίκους και ευρύτερα για την κοινωνική ειρήνη και ευρυθμία».
Η πρόταση προς τους Δικηγορικούς Συλλόγους
Υπενθυμίζεται ότι η επιστολή του Μιχ. Πικραμένου προς τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Δημ. Βερβεσό, αφορά στις δύο αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκε ότι ο ΔΣΑ δεν έχει έννομο συμφέρον να ζητήσει την ακύρωση αποφάσεων του υπουργού Δικαιοσύνης περί διορισμού του προεδρείου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.), ούτε και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό περί διορισμού του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.).
Ακολούθησε η πρόταση της συντονιστικής επιτροπής της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει τα μέλη των δικηγορικών συλλόγων να απέχουν από δίκες ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ έως το τέλος του έτους και να διερευνηθεί το ενδεχόμενο προσφυγής ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.