ΣτΕ: “Ναι” στο νέο σύστημα διοίκησης των ΑΕΙ

Διαβάζεται σε 2'
Συμβούλιο της Επικρατείας
Συμβούλιο της Επικρατείας Dimitris Kapantais / SOOC

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ενέκρινε κατά πλειοψηφία το νέο σύστημα επιλογής των διοικήσεων των ελληνικών πανεπιστημίων,

Το “πράσινο” φως στο νέο σύστημα επιλογής των διοικήσεων των Πανεπιστημίων έδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνοντας τη συνταγματική.

Απορρίπτοντας τη σχετική αίτηση ακύρωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία ότι είναι «συνταγματικό το σύστημα διοίκησης των ΑΕΙ του ν. 4957/2022, ως προς τη συμμετοχή και τα προσόντα εκλογής των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης και το εκλογικό σύστημα ανάδειξης των εσωτερικών μελών αυτού (ταξινομική ψήφος)».

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 653/2024 απόφαση, «το Σύνταγμα δεν επέβαλε συγκεκριμένο πρότυπο οργανώσεως των Α.Ε.Ι., αλλά διαφύλαξε στον κοινό νομοθέτη ευρύτατα περιθώρια εξουσίας να επιλέγει το κατάλληλο οργανωτικό σχήμα κατά τις απαιτήσεις της εξελισσόμενης επιστήμης και τεχνολογίας και ενόψει των εκάστοτε κρατουσών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι τα πανεπιστήμια αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προεχόντως ιδρυματικού και όχι σωματειακού χαρακτήρα».           
Μάλιστα αναφέρεται ότι «η ρύθμιση του άρθρου 8, θεσπίζοντας αφηρημένα και αντικειμενικά κριτήρια για τα προσόντα εκλογιμότητας των εξωτερικών μελών του Σ.Δ. κάθε Α.Ε.Ι., είναι αλληλένδετη προς τη φύση των εξωτερικών μελών του οργάνου, δηλαδή μελών μη προερχόμενων από το ίδιο το ίδρυμα, εξυπηρετεί δε προδήλως τον συνταγματικά θεμιτό σκοπό της προώθησης της εξωστρέφειας των Α.Ε.Ι.»                          

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα