Στη Βουλή η διάταξη για έκτακτο φόρο στους ηλεκτροπαραγωγούς του φυσικού αερίου

Διαβάζεται σε 3'
Στη Βουλή η διάταξη για έκτακτο φόρο στους ηλεκτροπαραγωγούς του φυσικού αερίου
ISTOCK

Διάταξη ΥΠΕΝ υπό μορφή τροπολογίας σε νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτήν, ορίζεται ο φόρος στους ηλεκτροπαραγωγούς που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Στα 10 ευρώ η μεγαβατώρα «κλείδωσε» ο φόρος που θα επιβάλει η κυβέρνηση στους ηλεκτροπαραγωγούς. Το έκτακτο τέλος που θα επιβληθεί στις μονάδες φυσικού αερίου θα έχει διάρκεια από 1 μέχρι και 3 μήνες.

Το ποσό περιλαμβάνεται στη διάταξη του ΥΠΕΝ υπό μορφή τροπολογίας, στο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών για την «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της», το οποίο ψηφίζεται σήμερα.

Στην πράξη και με δεδομένο ότι η κατανάλωση που έκαναν οι μονάδες φυσικού αέριου των ηλεκτροπαραγωγών για τον Ιούλιο, ανήλθε σε 4,8 MWh, προκύπτει με βάση το έκτακτο τέλος, ένα ποσό μόνο για τον πρώτο μήνα στα επίπεδα των 48 εκατ. ευρώ.

Με την υπόθεση εργασίας ότι η κατανάλωση θα είναι ίδια και τους επόμενους δύο μήνες, το συνολικό ποσό του φόρου που θα μπορούσε να συγκεντρώσει η κυβέρνηση, θα μπορούσε και να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Το αν το τέλος θα επιβληθεί για δύο ή για τρείς μήνες θα εξαρτηθεί από τη στάση των προμηθευτών απέναντι και στις επιχειρήσεις.

Κατά πόσο δηλαδή τα σήματα της αγοράς για συγκράτηση του κόστους και απορρόφηση των αυξήσεων θα αφορούν όχι μόνο το πράσινο τιμολόγιο που αφορά τα νοικοκυριά, αλλά και τα επαγγελματικά τιμολόγια και όσα απευθύνονται στις επιχειρήσεις.

Ενώ το κεφάλαιο της επιβολής φόρου στους ηλεκτροπαραγωγούς φαίνεται να έχει κλειδώσει, ακόμη παραμένει άγνωστο το τι ύψους θα είναι η επιδότηση που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Αν επαληθευτούν οι πληροφορίες των προηγούμενων ημερών, το μέσο τιμολόγιο αγοράς για τον Αύγουστο θα πιεστεί πτωτικά και μπορεί, μετά τις εκπτώσεις των παρόχων, να μην απέχει και πολύ από τα επίπεδα των 16 λεπτών/κιλοβατώρα του Ιουλίου.

Συγκρατημένες χρεώσεις στα πράσινα τιμολόγια σημαίνουν και μικρότερες επιδοτήσεις από τον αρχικό σχεδιασμό, δηλαδή μια τάξη μεγέθους 1-2 λεπτών, προκειμένου να διαμορφωθεί το μέσο τιμολόγιο της αγοράς στα 15 λεπτά, επίπεδα που αποτελούσαν εξαρχής το σημείο αναφοράς για την κυβέρνηση.

Εδώ φαίνεται ότι το θέμα παραμένει ακόμη ανοικτό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πήγες εξετάζονται διάφορα σενάρια, από επιδότηση 1, 2 ή ακόμη και 3 λεπτών ανά κιλοβατώρα, καθώς φαίνεται ότι το ΥΠΕΝ περιμένει να δει τις τελικές ανακοινώσεις των παρόχων και τη διαμόρφωση του μέσου τιμολογίου στην αγορά, προκειμένου να πάρει τις τελικές του αποφάσεις.

Αυτή ακριβώς προφανώς είναι και η απάντηση στο ερώτημα για ποιο λόγο να απαιτηθούν ποσά από την επιβολή του φόρου στους ηλεκτροπαραγωγούς, της τάξης ακόμη και πάνω από 40 ή και 100 εκατ. ευρώ.

Αν τελικά η κυβέρνηση επιλέξει να δώσει επιδότηση για 2 ή και 3 λεπτά, μπορεί να απαιτηθεί ένα ποσό ακόμη και πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο δείχνει διατεθειμένο να δημιουργήσει ένα «αποθεματικό» με πλεονάζοντα ποσά, τα οποία μπορεί να μην χρειαστεί να αξιοποιήσει τώρα, αλλά σε δεύτερη φάση, σε περίπτωση που επανεμφανιστούν παρόμοια φαινόμενα το προσεχές διάστημα.

Τα τιμολόγια των παρόχων ανακοινώνονται τη Πέμπτη 1η Αυγούστου, και τη Παρασκευή πιθανότατα να ανακοινωθεί το ύψος των επιδοτήσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα