Στη βουλή το θέμα της ονομασίας

Στη βουλή το θέμα της ονομασίας

Νέο μήνυμα προς τη ΦΥΡΟΜ έστειλε ο Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής, όπου διεξάγεται η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών

Νέο μήνυμα προς τη ΦΥΡΟΜ έστειλε ο Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής, όπου διεξάγεται η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κατόπιν σχετικού αιτήματος του προέδρου του ΛΑΟΣ.

Ο Κώστας Καραμανλής διαμήνυσε ότι “όσοι επιμένουν να συντηρούν εκκρεμότητες κάνουν λάθος” τονίζοντας πως η νέα εποχή απαιτεί ωριμότητα. Δήλωσε ότι η Ελλάδα ασκεί πολιτική διορατικότητας και ξεκάθαρων στόχων και σημείωσε :” Ό,τι κάνουμε το λέμε και ό,τι λέμε το κάνουμε” . Επανέλαβε ότι δόθηκε μια δύσκολη μάχη και επετεύχθη μια σημαντική εξέλιξη και συμπλήρωσε: “δεν θριαμβολογούμε και δεν υποτιμούμε το αποτέλεσμα”.

Παράλληλα, εξήρε το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σταθερότητα στην περιοχή τονίζοντας ότι βοήθησε όλους τους λαούς να καταλάβουν ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που προκαλούσαν πολέμους. Επανέλαβε ότι η Ελάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική γειτονικών χωρών και αποδεικνύει τη στήριξή της βοηθώντας τις οικονομίες των γειτονικών χωρών. Τόνισε όμως ότι κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι η πολιτική ανοιχτών οριζόντων σημαίνει και παράκαμψη των αρχών. Δήλωσε ότι η λύση στην ονομασία της ΦΥΡΟΜ χρειάζεται για να αποφευχθούν αρνητικές συνέπειες, αλλά θα πρέπει να είναι μια λύση που να υπηρετεί την ασφάλεια και να συνδράμει στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Ξεκαθάρισε τέλος ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία κρυφή ατζέντα και ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σταματήσει ο πολιτικός ανταγωνισμός για το θέμα, σημειώνοντας ότι η στείρα αντιπαράθεση πρέπει να μείνει εκτός των εθνικών θεμάτων.

Απάντηση στην πρόσκληση Καραμανλή έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου ενώ παράλληλα επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός του για το Σκοπιανό. Ζήτησε από την κυβέρνηση να μην εντάξει τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής σε έναν πρόχειρο πολιτικό σχεδιασμό προκειμένου να αποφύγει τα μεγάλα εσωτερικά ζητήματα. Την κάλεσε επίσης να μην αναγνωρίσει το Κόσοβο λέγοντας ότι αυτό θα είναι τεράστιο λάθος που θα βρούμε μπροστά μας. Τάχθηκε κατά της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας σε ευρωπαϊκό έδαφος και ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τί υποσχέθηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στους εταίρους. Ο κ.Παπανδρέου ζήτησε εξάλλου να επιστρέψουν οι έλληνες στρατιώτες που βρίσκονται  στο Κόσοβο.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το Σκοπιανό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι ο διπλωματικός πόλεμος δεν έχει κριθεί ακόμη, κατηγόρησε όμως την κυβέρνηση ότι δεν έμαθε από τα λάθη της και ότι παρακάμπτει τον ΟΗΕ με τρόπο που δεν συνάδει με τα συμφέροντα της Ελλάδας. Προειδοποίησε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν συναινεί στη γραμμή της κυβέρνησης που εκπέμπει θολά μηνύματα για την εθνική κόκκινη γραμμή, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.
Τέλος τόνισε ότι θα συμφωνήσει με την κυβέρνηση για κοινή στάση, υπό την προϋπόθεση ότι θα θέσει βέτο όχι μόνο στο θέμα των Σκοπίων αλλά επίσης στην αδιαφάνεια, τη διαφθορά, τον αυταρχισμό, τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και την αυθαίρετη δόμηση.

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Γιώργος Καρατζαφέρης, το κόμμα του οποίου ζήτησε τη διεξαγωγή της συζήτησης, εκτίμησε ότι η κουβέντα δεν γίνεται για το όνομα αλλά για το πρόθεμα, εκτιμώντας ότι ο όρος “Μακεδονία” έχει εκχωρηθεί και το θέμα είναι εάν θα ονομάζεται “Νέα” . Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για αδυναμία να ακολουθήσει τις παρακαταθήκες που άφησαν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Πιέζουν για σύντομη λύση οι ΗΠΑ

Συνάντηση στην Αθήνα με τoν αναπληρωτή βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών  και αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρω-ασιατικές Υποθέσεις Μάθιου Μπράιζα θα έχει σήμερα, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

 Την παρότρυνση της μόνιμης αντιπροσώπου του ΝΑΤΟ για άμεση λύση στο θέμα της ονομασίας άκουσε η ηγεσία της ΦΥΡΟΜ ενώ η χώρα οδηγείται στις κάλπες. Η Βικτόρια Νούλαντ μετά τη συνάντηση στα Σκόπια με τον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να επιλυθεί εντός μερικών ημερών ή εβδομάδων και όχι μηνών.  “Οι σημερινές συνομιλίες ήταν πολύ παραγωγικές. Παρατηρείται ότι υπάρχει ισχυρή αφοσίωση και αποφασιστικότητα να εξευρεθεί λύση”, πρόσθεσε η κ. Νούλαντ. Σημείωσε επίσης ότι αναμένει η διαδικασία για την υπέρβαση των διαφορών μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας για την ονομασία να συνεχισθεί υπό τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ.

Στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου για τη διεύρυνση επισήμανε την ανάγκη να επισπευθούν οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην ΠΓΔΜ, προκειμένου η χώρα να αποδείξει ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. ” Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει την πρόοδο της ΠΓΔΜ στην έκθεσή της που θα δημοσιεύσει το φθινόπωρο, σε λίγους μήνες από τώρα” συμπλήρωσε. Ερωτηθείσα εάν η έκθεση προόδου της Επιτροπής για την ΠΓΔΜ θα θέτει την επίλυση του θέματος της ονομασίας ως κριτήριο για την ένταξη, τόνισε ότι ισχύουν αυτά τα κριτήρια που είχαν τεθεί, μεταξύ άλλων ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας και η εποικοδομητική στάση στην προσπάθεια για την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Ο  Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ εκτίμησε ότι ο δρόμος για την οριστική λύση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων είναι ακόμη μακρύς και δύσκολος και τόνισε ότι ζητούμενο είναι η αμοιβαία αποδεκτή, βιώσιμη και διαρκείας λύση, που θα ενισχύει τη σταθερότητα στην περιοχή και θα διασφαλίζει σχέσεις καλής γειτονίας.

Έστειλε εξάλλου εκ νέου μήνυμα στη ΦΥΡΟΜ, λέγοντας ότι η Ελλάδα απορρίπτει την αντιπαλότητα και κάλεσε την ηγεσία της γείτονος να αντιμετωπίσει με νηφαλιότητα την πραγματικότητα. “Η συμμετοχή στο διεθνές γίγνεσθαι προϋποθέτει την εκπλήρωση υποχρεώσεων και σεβασμού των κανόνων που το διέπουν”, είπε ο πρωθυπουργός. 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα