Στην Ελλάδα η πυρόσβεση δεν είναι Επικίνδυνη και Ανθυγιεινή Εργασία

Διαβάζεται σε 6'
Στην Ελλάδα η πυρόσβεση δεν είναι Επικίνδυνη και Ανθυγιεινή Εργασία
Οι υπερωρίες και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας δεν αναγνωρίζονται στους Έλληνες μόνιμους πυροσβέστες. EUROKINISSI ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Με επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη η ΠΟΕΥΠΣ ενημερώνει για τις συνθήκες που βίωσε και φέτος το πυροσβεστικό σώμα και ζητά την αναγνώριση της πυρόσβεσης ως Επικίνδυνου και Ανθυγιεινού επαγγέλματος.

Μια ημέρα μετά την επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος προς την ηγεσία του ΠΣ (καταγγέλθηκε «προφανής και με δόλο παρανομία» που «θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των πυροσβεστών»), η ΠΟΕΥΠΣ απευθύνθηκε στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πριν περάσουμε στο περιεχόμενο της συγκεκριμένης επιστολής, να ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με πηγές του NEWS 24/7 όλα τα σώματα ασφαλείας (μέσω του ενιαίου οργάνου τους) έχουν αρχίσει τις διαδικασίες που έχουν ως στόχο έντονες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Σε ό,τι αφορά όσα είχε να αποκαλύψει το ΔΣ της ΠΟΕΥΠΣ και προκαλούν έως και απελπισία, οι μόνιμοι πυροσβέστες δεν παίρνουν υπερωρίες και επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, με τους αρμόδιους να μην εξετάζουν καν, την περίπτωση ένταξης τους σε αυτά τα καθεστώτα.

Αυτό είναι κάτι που δεν συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες του πλανήτη.

Οι πυροσβέστες στην Ελλάδα δεν έχουν πρόσβαση στα ίδια επιδόματα αποζημίωσης εργαζομένων, επιλογές πρόωρης συνταξιοδότησης ή πρότυπα επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας με τους ομολόγους τους σε άλλες χώρες. Αυτή η έλλειψη αναγνώρισης μεταξύ άλλων, δυσκολεύει την ανάρρωση από τραυματισμούς ή ασθένειες που σχετίζονται με τη δουλειά τους.

Μόνο φέτος είχαμε δεκάδες τραυματίες πυροσβέστες στα πεδία κατάσβεσης.

Γιατί δεν παίρνουν το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας οι πυροσβέστες

Όπως διευκρινίζει η πηγή του NEWS 24/7 «το δικαίωμα στο επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής εργασίας αναγνωρίζεται μόνο στους εποχικούς συναδέλφους, αυτούς της πενταετούς υποχρέωσης και τους δασικούς υπαλλήλους, επειδή εμπίπτουν στις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου.

Οι μόνιμοι εμπίπτουμε στις διατάξεις του ειδικού μισθολογίου.

Στα των υπερωριών, μας τα δίνουν σε ρεπό. Κάθε πυροσβέστης έχει από 500 έως 1000 στο τέλος της καριέρας του -για τα οποία προφανώς και δεν αποζημιώνεται.

Θα ήθελα να ρωτήσω τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης που δήλωσε ότι στην Ελλάδα έχουμε 17.500 πυροσβέστες που είναι οι περισσότεροι στην Ευρώπη, πώς γίνεται να έχουμε καθημερινή υπερεργασία -από τον ανώτερο αξιωματικό έως τον τελευταίο εποχικό- χωρίς πληρωμή.

Οι μόνιμοι πυροσβέστες είμαστε το μοναδικό κομμάτι του ευρύτερου δημόσιου τομέα που δεν πληρώνεται την υπερεργασία. Για αυτό και ζητούμε τη θεσμοθέτηση της εργασίας μας. Να πληρωνόμαστε για ό,τι κάνουμε».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής της ΠΟΕΥΠΣ στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, ως ο πλέον αντιπροσωπευτικός συνδικαλιστικός φορέας του κλάδου των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα, με αίσθημα ευθύνης έναντι των χιλιάδων μελών μας, απευθύνει με τιμή την παρούσα με μοναδικό γνώμονα

*την ουσιαστική ενημέρωση σας για την πραγματική διάσταση των συνθηκών εργασίας των Πυροσβεστών και

*ως απάντηση στην διαρκή παραπληροφόρηση που επιχειρείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μετά από μεγάλα και καταστροφικά συμβάντα πυρκαγιών από διάφορους «επαΐοντες».

Αυτό το γεγονός μας λυπεί ιδιαίτερα, αφού παρουσιάζονται στοιχεία, δεδομένα και στατιστικά μιας ουτοπικής εικόνας για το μέγεθος και τις δυνατότητες του Πυροσβεστικού Σώματος που δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με την πραγματικότητα.

Ο προορισμός και ο σκοπός ίδρυσης της Ομοσπονδίας μας, εδώ και 36 χρόνια είναι η προάσπιση των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και η διατήρηση των κεκτημένων των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Εργασιακών δικαιωμάτων που για ακόμη μια αντιπυρική περίοδο, έγιναν ‘θυσία’ στο βωμό των χιλιάδων ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό, τα οποία αναμφισβήτητα παρουσιάζει το Πυροσβεστικό Σώμα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν όλοι οι Πυροσβέστες μας, γυναίκες και άνδρες, να υπόκεινται σχεδόν καθημερινά σε ένα ιδιότυπο καθεστώς μη προβλεπόμενης, από το νόμο υπερεργασίας, το οποίο έχει επιφέρει σε υπέρτατο βαθμό τη σωματική, ψυχική, πνευματική κόπωση και καταπόνησή τους.

Αντιλαμβανόμενος την σοβαρότητα και την ιδιαίτερη δυσκολίας της δασικής πυρκαγιάς της 11ης Αυγούστου στον Βαρνάβα Αττικής, η παρουσία σας στο ΕΣΚΕΔΙΚ, από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσής της, σας έδωσε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις ηρωικές μάχες που έδωσαν οι συνάδελφοι μας με την πύρινη λαίλαπα που κατάκαιγε στο διάβα της ό,τι έβρισκε.

Η μάχη αυτή, μαζί με άλλες 4.200 και πλέον, που έχουν δοθεί έως και σήμερα από ενάρξεως της αντιπυρικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες, υπό άκρως επικίνδυνες και ανθυγιεινές περιστάσεις με ιδιαίτερο σθένος, απαράμιλλη αυταπάρνηση και ηρωισμό σε πολλές των περιπτώσεων, καθώς ήταν δεκάδες οι περιπτώσεις που κινδύνευσαν και οι ίδιοι οι Πυροσβέστες, στην προσπάθεια τους να προασπίσουν την ανθρώπινη ζωή, τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, όπως επίσης και το φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο.

Σημειώστε μόνο τους δεκάδες τραυματισμούς πυροσβεστών στα πεδία της κατάσβεσης.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
σας ακούσαμε για μια ακόμα φορά να συγχαίρετε τους Πυροσβέστες και τους πιλότους των εναέριων μέσων για τον τεράστιο και πέρα των ανθρωπίνων δυνατοτήτων τους, αγώνα.

Έχετε εκφραστεί πολλάκις στο παρελθόν με θετικότατα λόγια για το έργο και το ρόλο που διαδραμάτισε ο Έλληνας Πυροσβέστης και ήσασταν από τους υπέρμαχους της εξάλειψης της αδικίας του μη χαρακτηρισμού και της αναγνώρισης του επαγγέλματος του Πυροσβέστη, ως Επικίνδυνου και Ανθυγιεινού.

Μάλιστα, πρόσφατα επί της δικής σας κυβερνήσεως από 14-02-2023 χορηγήθηκε επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής εργασίας στους συναδέλφους πενταετούς υποχρέωσης, καθώς και στους εποχικούς πυροσβέστες, αφήνοντας όμως, ταυτόχρονα έξω από την απόφαση αυτήν τη μεγαλύτερη πληθυσμιακά, ομάδα μόνιμων Πυροσβεστών κατά παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας (άρθρο 4 παρ 1 του Συντάγματος), από την οποία αντλούνται τρία διακριτά κανονιστικά προστάγματα:

α) η αξίωση για ισονομία, δηλαδή η ίση εφαρμογή των Νόμων σε όλους,

β) η αξίωση για ρύθμιση γενική και αφηρημένη και

γ) η αξίωση για ίση μεταχείριση όλων των ομοίων περιπτώσεων από το Νομοθέτη.

Η εξαίρεση των μόνιμων πυροσβεστών από τη χορήγηση του παραπάνω επιδόματος συνιστά κατάφωρη αδικία, καθώς επιφέρει διάκριση και άνιση μεταχείριση μεταξύ των εργαζομένων του ίδιου κλάδου, οι οποίοι πράττουν το ίδιο και το αυτό καθήκον.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
το Πυροσβεστικό Σώμα έχει απολέσει δεκάδες υπαλλήλους του, στο βωμό του καθήκοντος και έχει εκατοντάδες τραυματίες. Αναλογικά πολύ περισσότερους, από οποιοδήποτε άλλο Σώμα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο χαρακτηριστικός και η αναγνώριση του επαγγέλματός μας, ως Επικίνδυνο και Ανθυγιεινό από την πολιτεία θα αποτελέσει μια ηθική, αλλά και έμπρακτη στήριξή της, στις προσπάθειες και τον καθημερινό αγώνα των πυροσβεστών στα πεδία των μαχών.

Ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας, ώστε και οι μόνιμοι Πυροσβεστικοί υπάλληλοι να δικαιωθούν και να νιώσουν κι αυτοί, με τη σειρά τους, ισότιμοι με τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Για να αισθανθούν ηθικά δικαιωμένοι για το κοινωνικό και πατριωτικό έργο που επιτελούν, διαφυλάττοντας την ανθρώπινη ζωή των συμπολιτών τους!

Ταυτόχρονα όμως, πατριωτικό χρέος αποτελεί εκ μέρους της πολιτείας, η εξασφάλιση των βέλτιστων συνθηκών εργασίας τους και την προστασία τους έναντι των κινδύνων που απορρέουν από τη φύση του επαγγέλματος τους.

Η Ομοσπονδία μας επιθυμεί και αιτείται συνάντηση μαζί σας, ώστε και δια ζώσης να σας εκθέσει τις αγωνίες και τα προβλήματα το Έλληνα πυροσβέστη που δυστυχώς τέτοια εποχή κάθε χρόνο, συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας για ευνόητους λόγους, αλλά λίγο μετά ξεχνάει».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα