Στο εδώλιο ο Ιω. Διώτης για τη λίστα Λαγκάρντ

Στο εδώλιο ο Ιω. Διώτης για τη λίστα Λαγκάρντ
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου καλεί τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων καθώς και τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, παρουσίασαν σήμερα Τρίτη 3 Απριλίου, στα γραφεία του ΣΔΟΕ δύο νέα συστήματα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Πρόκειται για το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της πορείας των εφοδιαστικών πλοίων καυσίμων (σλεπιών), με εισηγητή τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη (φωτογραφία) και το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου εισροών - εκροών πρατηρίων υγρών καυσίμων, με εισηγητή τον Γενικό Γραμματέα ΓΓΠΣ, Χάρη Θεοχάρη. (EUROKINISSI) eurokinissi

Με βούλευμα, ο πρώην εισαγγελέας και επικεφαλής του ΣΔΟΕ, παραπέμπεται σε δίκη για τους χειρισμούς του στην υπόθεση Λαγκάρντ. Από κάθε κατηγορία απαλλάσσεται ο προκάτοχός του, Ιω. Καπελέρης

Από την έδρα του δικαστηρίου στο εδώλιο θα βρεθεί ο πρώην εισαγγελέας και επικεφαλής του ΣΔΟΕΔ, Ιω. Διώτης, καθώς με απόφαση του Συμβουλίου εφετών παραπέμπεται σε δίκη για το πολύκροτο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ.

Μερικές εβδομάδες πριν ξεκινήσει το Ειδικό Δικαστήριο με μοναδικό κατηγορούμενο τον πρώην “τσάρο” της Οικονομίας, Γ. Παπακωνσταντίνου, το δικαστικό συμβούλιο που εξέτασε τη δικογραφία για τα μη πολιτικά πρόσωπα, που ενεπλάκησαν στην υπόθεση Λαγκάρντ, έλαβε την κρίση του εκδίδοντας το υπ’ αριθμ. 44/2015 βούλευμα.

Κάνοντας δεκτή τη σχετική εισήγηση του εισαγγελέα Περ. Δράκου, παραπέμπει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τον Ιω. Διώτη για το κακούργημα της απιστίας στην υπηρεσία, ενώ τον απαλλάσσει από το αδίκημα της καταστροφής εγγράφου από υπάλληλο με σκοπό τον πορισμό αθέμιτου οφέλους ή βλάβης τρίτου κατά του ελληνικού δημοσίου.

Με το ίδιο βούλευμα αίρονται οι κατηγορίες σε βάρος του επίσης επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιω. Καπελέρη, καθώς οι δικαστές αποδέχονται ότι ο προκάτοχος του Ιωάννη Διώτη δεν έλαβε ποτέ ολόκληρη τη λίστα Λαγκάρντ, ούτε εντολή να διενεργήσει έλεγχο.

Φαίνεται πως δεν ισχύει και για τον Ιω. Διώτη, για τον οποίο το αρμόδιο συμβούλιο δέχεται ότι δεν αξιοποίησε τη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία περιλαμβάνονταν άνω των 2000 ονομάτων Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία και να προχωρήσει σε φορολογικούς ελέγχους.

Μάλιστα, οι δικαστές απορρίπτουν τον ισχυρισμό του Ιωάννη Διώτη ότι η επίμαχη λίστα αποτελούσε παράνομο υλικό και δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η λίστα Λαγκάρντ στάλθηκε από την τότε Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, στον Έλληνα ομόλογο της, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προκειμένου η ελληνική πλευρά να λάβει γνώση των ονομάτων και να ασχοληθεί σχετικά.

Ήδη πάντως, ο Άρειος Πάγος έχει “στείλει” στο εδώλιο τον πρώην υπουργό, ο οποίος εμφανίζεται να απέκρυψε τα ονόματα τριών συγγενικών του προσώπων, με συνολικές καταθέσεις ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

Η δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου έχει προσδιοριστεί για τις 25 Φεβρουαρίου, με τον Γ. Παπακωνσταντίνου να αντιμετωπίζει έως και ποινή ισόβιας κάθειρξης για τα κακουργήματα της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας τέλεσης απιστίας στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα