Στο Εφετείο ο Σταύρος Κοντονής
Θα καταθέσει στο πλαίσιο έρευνας για τις καταγγελίες του ότι αλλαγές του Ποινικού Κώδικα έγιναν με σκοπιμότητα. «Υπάρχει ταξικό πρόσημο υπέρ των οικονομικά ισχυρών αυτών που στην πολιτική ορολογία ονομάζουμε ολιγαρχία», δήλωσε σχετικά.
- 14 Απριλίου 2021 12:19
Τις καταγγελίες του για τους λόγους που θεσμοθετήθηκαν ορισμένες αλλαγες του Ποινικού Κώδικα πρόκειται να υποστηρίξει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος βρίσκεται αυτή την ώρα ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών για να καταθέσει.
Ο πρώην υπουργός πέρασε το εισαγγελικό κατώφλι μετά την απόφαση της Εισαγγελίας Εφετών για ανάσυρση από το αρχείο της αρχικής προκαταρκτικής εξέτασης και τη διενέργεια νέας έρευνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται να αναφερθεί σε συγκεκριμένη υπόθεση που εκδικάστηκε κατά την προεκλογική περιόδο του 2019, υποστηρίζοντας πως η αλλαγή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα έγινε για αυτή τη δικογραφία.
Κατά την είσοδό του στο εισαγγελικό γραφείο, δήλωσε σχετικά ότι «Από τον Σεπτέμβριο του 2019 είχα αναφέρει σε δημόσιες τοποθετήσεις, ότι η τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης, μετατροπής από κακούργημα σε πλημμέλημα ( δωροδοκίας) αποτελεί στίγμα και όνειδος για την κυβέρνηση που υλοποίησε την εν λόγω τροποποίηση. Αναφέρομαι στο Σεπτέμβριο του 2019 γιατί πολλοί επιπόλαιοι μπορεί να πούν σήμερα ότι μιλάω για πρώτη φορά. Ούτε τον Οκτώβριο του 2020 μίλησα πρώτη φορά ούτε σήμερα. Μίλησα από την πρώτη στιγμή, και αυτό διότι πιστεύω ακράδαντα πρώτον ότι το κόμμα που επαγγέλθηκε την κάθαρση δεν μπορεί να οργανώνει ως κυβέρνηση παραγραφές σοβαρότατων αδικημάτων. Δεύτερον,διότι επελέγη μία διαδικασία του κατεπείγοντος για να ψηφιστούν χίλια άρθρα σε μία συνεδρίαση χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τις νομικές σχολές και τις ενώσεις ποινικολόγων. Τρίτον, γιατί μεταφέρθηκε η διενέργεια των εκλογών μία εβδομάδα μετά την αρχική εξαγγελία ακριβώς για να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Βουλής και να ψηφιστεί ο Ποινικός Κώδικας. Τέταρτον, ενώ έγω πρότεινα στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση να μεταφερθεί ο χρόνος του ισχύοντος Κώδικα, πράγμα που θα έλυνε το πολιτικό πρόβλημα, δυστυχώς δεν εισακούστηκα».
Ο πρώην υπουργός ανέφερε πως σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα «για αυτούς που σχεδίασαν, οργάνωσαν και εκτέλεσαν αυτό το πολιτικό ολίσθημα». Εξηγησε μεταξύ απλών πως «οι πολιτικές ευθύνες δεν είναι καμμιας νομοπαρασκευαστικής ή επιστημονικής επιτροπής. Οι πολιτικές ευθύνες είναι των κυβερνήσεων» προσθέτοντας ότι εκτος της συγκεκριμένης διάταξης της μετατροπής της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα υπάρχουν
κι άλλες «προβληματικές διατάξεις», όπως η παρεπόμενη ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων στα θέματα του βιασμού και της κακοποίησης των ανηλίκων.
«Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή επιτέλεσε ένα σπουδαίο έργο, αλλά υπέπεσε σε σοβαρότατα λάθη τα οποία κακώς επωμίστηκε η κυβέρνηση.
Κατέληξε δε ότι η διάταξη για τη δωροδοκία έχει «ταξικό πρόσημο υπέρ των οικονομικά ισχυρών αυτών που στην πολιτική ορολογία ονομάζουμε ολιγαρχία».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις