Στο έλεος της φωτιάς ξανά η Εύβοια – Εφιαλτική νύχτα για τους κατοίκους

Διαβάζεται σε 5'
Στο έλεος της φωτιάς ξανά η Εύβοια – Εφιαλτική νύχτα για τους κατοίκους
Πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια σε δασική έκταση, στην περιοχή Αφράτι EUROKINISSI

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε, το μεσημέρι της Τετάρτης, στον Πισσώνα Ευβοίας. Καίγονται στρέμματα πευκοδάσους, εκκενώσεις οικισμών και ολονύκτια μάχη με τις φλόγες.

Άνιση μάχη με τις φλόγες, για ακόμη μια νύχτα, στην πολύπαθη Εύβοια αναμένεται να δώσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι βλέπουν τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πισσώνας να καίει ανεξέλεγκτη.

Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν καθ’ όλη τη διάρκεια του απογεύματος, αλλά και της γεωμορφολογίας του εδάφους, η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλη έκταση. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την πυροσβεστική, οι άνεμοι έφταναν ακόμη και τα 8 μποφόρ, ενώ άλλαζαν συνεχώς κατευθύνσεις. Τα πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας, δε, δημιουργούσαν διαρκώς κηλιδώσεις και νέες εστίες νοτιότερα της πυρκαγιάς.

Προς το παρόν, δεν απειλείται άμεσα κάποιος οικισμός, με τη φωτιά να καίει πευκοδάσος το οποίο παρέμεινε άθικτο στις προηγούμενες πυρκαγιές.

Κάτοικοι, από την πλευρά τους, προσπαθούν να δημιουργήσουν ζώνες προστασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοιες ζώνες δημιουργήθηκαν στο χωριό Αφράτι αλλά και στα Καμάρια, για να τα προστατέψουν και να δώσουν τον χρόνο στις πυροσβεστικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν την φωτιά, ενώ έχουν δημιουργήσει και ενδιάμεσες ζώνες με οχήματα και χωματουργικά μηχανήματα προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν μια μικρή έστω υποχώρηση των ισχυρών ανέμων.

Πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια σε δασική έκταση, στην περιοχή Αφράτι EUROKINISSI

Πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια σε δασική έκταση, στην περιοχή Αφράτι EUROKINISSI

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Στο σημείο αναμένεται να επιχειρούν όλο το βράδυ 183 πυροσβέστες (συμπεριλαμβανομένων και Μολδαβών πυροσβεστών που βρίσκονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Προεγκατάστασης Ευρωπαίων Πυροσβεστών) με 8 ομάδες δασοκομάντος και 52 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών.

Για την αεροπυρόσβεση είχαν διατεθεί, μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, 19 εναέρια μέσα (11αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα) εκ των οποίων 2 ελικόπτερα για συντονισμό.

Τοπική αυτοδιοίκηση και Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν, επίσης, με μηχανήματα έργου και υδροφόρες. Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων.

Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ στην περιοχή έχει μεταβεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλο το βάρος για την κατάσβεση της φωτιάς θα πέσει τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στα εναέρια μέσα τα οποία αναμένεται να πραγματοποιήσουν μαζικά ρίψεις νερού χωρισμένα σε δύο τμήματα, με σκοπό το πύρινο μέτωπο να οριοθετηθεί μέχρι τις 9:00-10:00, όταν και αναμένεται να ενταθούν περαιτέρω οι άνεμοι.

Μπαράζ μηνυμάτων από το 112

Λίγο πριν τις 16:30 εξεδόθη μήνυμα από το 112, που ζητούσε από τους κατοίκους στην περιοχή Αφράτι να απομακρυνθούν προς Βασιλικό.

Ακολούθησε, λίγο μετά τις 17:30, δεύτερο μήνυμα για εκκένωση τριών ακόμη οικισμών. Πρόκειται για τα χωριά Καμάρι, Καλύβια και Αγιο Γεώργιο, οι κάτοικοι των οποίων καλούνταν να απομακρυνθούν προς τη Χαλκίδα.

«Είναι μακριά από οικισμούς η φωτιά, αλλά τρέχει πολύ γρήγορα»

«Η φωτιά είναι μακριά από τους οικισμούς, αλλά επειδή τρέχει πολύ γρήγορα, δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί και προς τα που μπορεί να γυρίσει αργότερα ο άνεμος» δήλωσε η δήμαρχος Χαλκίδας, Ελένη Βακά, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ενώ πρόσθεσε πως: «Επιχειρούσαν πολλά εναέρια. Βέβαια σε μερικά σημεία ο καπνός ήταν πολύ πυκνός και δεν μπορούσαν να ρίξουν νερό. Να φανταστείτε πέρασε η φωτιά και την αντιπυρική ζώνη που είχε δημιουργηθεί λόγω των ισχυρών ανέμων. Ανοίγουμε ακόμη και άλλες ζώνες. Εδώ ακριβώς στο σημείο αυτό επιχειρούν μηχανήματα όλα τα σκαπτικά Δήμου και περιφέρειας».

 

EUROKINISSI

Η δήμαρχος Χαλκίδας, μετά την εντολή για την εκκένωση στο χωριό Αφράτι, ζήτησε την ενίσχυση των δυνάμεων με περισσότερα εναέρια και επίγεια μέσα και εξέφρασε φόβους πως το μέτωπο της φωτιάς, αν ξεφύγει, είναι πιθανό να κινηθεί προς τον Δήμο Ερέτριας.

Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η δήλωση του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού«Η κατάσταση εξελίσσεται σε ιδιαίτερα σοβαρή. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε τις φλόγες όταν φτάσουν αυτές σε κατοικημένη περιοχή. Όλες οι δυνάμεις συγκεντρώνονται γύρω από το χωριό Αφράτι. Η φωτιά κινείται με ταχύτητα. Ελπίδα μας είναι να αλλάξουν οι άνεμοι» είπε χαρακτηριστικά.

Εικόνες από τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα