Στο κόλπο και ο στρατός

Στο κόλπο και ο στρατός

Αντιμετώπιση τρομοκρατικής επίθεσης, εξουδετέρωση βόμβας, αλλά και συμπλοκές με διαδηλωτές περιελάμβανε άσκηση του ελληνικού στρατού. Δείτε το βίντεο και στείλτε μας την άποψή σας (Vid)

Σε μια περίοδο, που οι διαδηλώσεις και οι αντιδράσεις για τα μέτρα λιτότητας, είναι συχνές και η έντασή τους μεγάλη, φαίνεται ότι οι αρχές εξετάζουν όλα τα σενάρια και τα ενδεχόμενα για τους τρόπους αντιμετώπισης των διαδηλωτών.

Άλλωστε πολλοί αναλυτές και διεθνή μέσα ενημέρωσης, προβλέπουν ότι οι Έλληνες πολίτες δεν θα αντέξουν τα μέτρα, η κοινωνική συνοχή θα απειληθεί και είναι πολύ πιθανό και η Ελλάδα να ζήσει καταστάσεις ανάλογες με αυτές της Αργεντινής

Έτσι, εκτός από την αστυνομία και στον στρατό πραγματοποιούνται ασκήσεις, που προβλέπουν παρέμβαση στρατιωτών σε περίπτωση που ο έλεγχος μιας διαδήλωσης ξεφύγει.

Την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου διεξήχθη στο στρατόπεδο “Κορομηλά” στην Αργυρούπολη του Δήμου Κιλκίς, η στρατιωτική άσκηση “Καλλίμαχος” από την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα http://www.kilkistoday.gr/ , η άσκηση, που έγινε παρουσία της στρατιωτικής  ιεραρχίας, των τοπικών αρχών και στρατιωτικών εκπροσώπων ξένων χωρών και χωρών που συμμετέχουν στο Σχηματισμό Μάχης (HELBROC BG) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. περιελάμβανε μεταξύ άλλων και σενάρια τρομοκρατικής επίθεσης, εξουδετέρωσης βόμβας, αλλά και αντιμετώπισης διαδηλωτών!

Στο βίντεο μάλιστα που διέρρευσε στο διαδίκτυο, βλέπουμε ότι στρατιώτες παίρνουν θέσεις μάχης ανάλογες με αυτές που έχουν τα ΜΑΤ στους δρόμους, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, έχουν σκυλιά και αμύνονται με τον ίδιο τρόπο σε επιθέσεις με πέτρες και μολότοφ.

Η 71 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία συμμετέχει στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (NRF) του ΝΑΤΟ, στη Ταξιαρχία Νοτιανατολικής Ευρώπης (SEEBRIE) αλλά και στο Σχηματισμό Μάχης HELBROC, που συναποτελούν η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Κύπρος.

Ως Σχηματισμός Μάχης στα πλαίσια των Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης της ΕΕ μπορεί να φέρει σε πέρας ευρύ φάσμα αποστολών όπως επιχειρήσεις εκκένωσης πλήθους, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αποτροπή σύγκρουσης, διαχωρισμό αντιμαχομένων πλευρών στο πλαίσιο κατευθύνσεων από την Ε.Ε. και το ΓΕΕΘΑ.

Η δημιουργία τέτοιων δυνάμεων (Ευέλικτα Ταχυκίνητα Στρατιωτικά Τμήματα) αποφασίστηκε από την Ε.Ε. το 2003 και στις 2 Οκτωβρίου του 2006 εγκρίθηκε από τη Στρατιωτική Επιτροπή.

Οι δυνάμεις αυτές προβλέπεται ότι έχουν  δυνατότητα εκτέλεσης επιχειρήσεων για διάρκεια 30 έως 120 ημέρων. Μπορούν να αναπτυχθούν σε απόσταση 6.000 χιλιομέτρων από τις Βρυξέλλες και αποτελούνται από περίπου 1.500 άνδρες.

Η χρονική συγκυρία της άσκησης δημιουργεί ανησυχία και αν το σενάριο παρέμβασης του στρατού στους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων, μοιάζει μακρινό, κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σε λίγους μήνες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα