“Στο Μάτι βιώνουν ακόμα τον φόβο”

“Στο Μάτι βιώνουν ακόμα τον φόβο”

Η Λίνα Τσίτσου, επικεφαλής των ενεργειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Ανατολική Αττική, μιλά στο News 24/7 για το νέο πρόβλημα που έχουν να διαχειριστούν οι πληγέντες. "Υπερκαλύφθηκαν οι ανάγκες για φάρμακα".

Η Λίνα Τσίτσου είναι Νοσηλεύτρια, στον Τομέα Νοσηλευτικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Είναι η επικεφαλής όσων συμβαίνουν στην Ανατολική Αττική, με τον ΕΕΣ να σπεύδει για βοήθεια, από τα πρώτα λεπτά της φονικής φωτιάς, στήνοντας το “αρχηγείο” στο Δημαρχείο της Ραφήνας.

“Ξέρετε πως ο Ερυθρός Σταύρος κινητοποιήθηκε από τις πρώτες ώρες. Η πρώτη ανάγκη ήταν η διάσωση και άρα κινητοποιήθηκε η σχετική ομάδα, η οποία έχει εκπαίδευση και σε πυρκαγιά και ήταν η κατ’ εξοχήν αρμόδια για τις πρώτες ώρες. Έκαναν λοιπόν, διασώσεις από τις ακτές και ταυτόχρονα ψυχολογικές πρώτες βοήθειες.

Από την επόμενη ημέρα, άνοιξε το φάσμα των υπηρεσιών. Άρχισε η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με κινητή μονάδα που αρχικά ήταν εδώ, έξω από το Δημαρχείο της Ραφήνας, όπου ερχόταν κόσμος για πληροφορίες, είχαμε και πολλές λιποθυμίες, πολλά εγκαύματα -όχι σε μεγάλη έκταση που θα έπρεπε να πάνε στο νοσοκομείο-, πολλά τραύματα και πρώτες βοήθειες για τη ψυχική υγεία.

Ακολούθησαν οι διασώσεις, με την έννοια των αναζητήσεων των αγνοουμένων. Είχαμε και καταγραφή αιτημάτων για αγνοούμενους

Γιατί ποτέ δεν προέκυψε ακριβής αριθμός αγνοουμένων; Επίσημη πληροφόρηση; “Δεν θα τοποθετηθώ εκεί, γιατί δεν αφορά τον Ερυθρό Σταυρό. Μια από τις πιο παλιές υπηρεσίες μας, μετά την υγεία και τις πρώτες βοήθειες, είναι αυτή: η υπηρεσία αναζητήσεων των αγνοουμένων. Θα θυμάστε παλαιότερες ανακοινώσεις στο ράδιο. Δεχόμαστε τα αιτήματα και ξέρουμε μετά, με ποια σειρά να κινηθούμε. Είναι θέμα ιατροδικαστικής έρευνας; Άλλη; Ξέρουμε πώς να χειριστούμε το περιστατικό. Επειδή όμως, είναι πολύ ευαίσθητο αυτό το κομμάτι και είμαστε επαγγελματίες, προσέχουμε πάρα πολύ τι λέμε. Για αυτό και δεν θέλω να μιλήσω περισσότερο επ’ αυτού”.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διαχειρίζεται, πολύ έντονα, το κομμάτι των ιατρονοσηλευτικών παρεμβάσεων στο σπίτι.

Ένας αριθμός αυτών των περιστατικών, αφορά άτομα με κινητικά προβλήματα. Οι επί χρήμασι φροντιστές τους, έφυγαν και τους άφησαν. Ευτυχώς ο κόσμος ξέρει τι γίνεται σε κάθε γειτονιά και έρχεται να μας το πει. Μας λένε “είναι η γιαγιά στο δεύτερο όροφο, να πάτε”. Άρα ξέρουμε πού να πάμε για να βοηθήσουμε. Μόνο χθες είχαμε 35 περιπτώσεις νοσηλείας κατ’ οίκον”.

Σήμερα (Σάββατο 28/7) λόγω του κακού καιρού, της συννεφιάς και της βροχοπτώσεως, από τις αναθυμιάσεις έχουν πάρα πολλές λιποθυμίες.

Από την Τρίτη 24/7 το πρωί βρίσκεται στη Ραφήνα. Έχει δει πολλά. “Ακόμα και σήμερα βλέπω ανθρώπους που βιώνουν το φόβο. Δεν έχουν περάσει στο μετατραυματικό σοκ. Βιώνουν ακόμα το τραύμα. Είχαμε ένα περιστατικό, μιας ηλικιωμένης κυρίας με εγκαύματα. Δώσαμε τη βοήθεια και ξαφνικά, ενώ μας είπε “ευχαριστώ πολύ”, ξέσπασε σε κλάματα.

Τη ρωτήσαμε τι έπαθε. Μας είπε “σας ευχαριστώ, γιατί για πρώτη φορά, τρεις ημέρες μετά το συμβάν, κατάφερα να κλάψω”. Οι άνθρωποι είναι ακόμα “παγωμένοι”. Το κομμάτι της ψυχικής υγείας είναι από τα σημαντικά.

Τόνισε πως ο κόσμος είναι χρήσιμο να γνωρίζει ότι “τώρα θα αρχίσουν να βγαίνουν τα προβλήματα. Όταν νιώσουν έτοιμοι, να ξέρουν πως το κέντρο υγείας έχει ενισχυθεί με 3 ψυχολόγους, από το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Εμείς εδώ, αλλά και στο πεδίο, στο Κόκκινο Λιμανάκι έχουμε κινητή μονάδα που προσφέρει κατ’ οίκον ψυχολογική υποστήριξη και πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας. Ας είναι προετοιμασμένος ο κόσμος και ας αναζητήσει βοήθεια ειδικού. Ας έχουμε και ο ένας τον άλλον, στο νου μας”.

 

Όποιος ενδιαφέρεται να γίνει μέλος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ακόμα και ως εθελοντής, μπορεί να το κάνει “κατόπιν ειδικής εκπαιδεύσεως. Πέραν των επαγγελματιών που συντονίζουν τα πάντα, ο ΕΕΣ έχει τεράστιο δίκτυο εθελοντών, αλλά εκπαιδευμένων. Αλλιώς θα μας μπλοκάρουν. Έχουμε εθελοντές κοινωνικής πρόνοιας, υγείας και διασώστες. Αυτοί της υγείας εκπαιδεύονται πέντε μήνες. Η εκπαίδευση ξεκινά τον Οκτώβρη”. Στοιχεία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Εκεί που μιλούσαμε, ολόγυρα υπήρχαν κούτες με φάρμακα. Η κ. Τσίτσου ομολόγησε ότι “ο κόσμος ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω. Δεν υπάρχει πια, καμία ανάγκη σε αυτό το επίπεδο“.

Ίσως θα έπρεπε να σταματήσουν να προσφέρουν φάρμακα, πριν 3 ημέρες. Οι ανάγκες υπερκαλύφθηκαν

Δεν ζητήσαμε εμείς τα φάρμακα. Επειδή όμως, έχουμε την υποδομή και την τεχνογνωσία, προσφερθήκαμε να βοηθήσουμε, για να διευκολύνουμε τους κυβερνητικούς οργανισμούς. Είμαστε όπου είμαστε, για να βοηθάμε. Για να διευκολύνουμε λοιπόν, τα κέντρα υγείας, συγκεντρώσαμε τις συσκευασίες που έφταναν κατά εκατοντάδες, τα κατηγοριοποιήσαμε, τα ελέγξαμε -βάλαμε στην άκρη τα ληγμένα”.

Θα ήταν χρήσιμο να θυμόμαστε όλοι πως φάρμακα μπορεί να ξαναχρειαστούν. Ξέρετε τι έχει γίνει στο αίμα. Υπήρχε επίσης, υπερπροσφορά. Και εκεί χρειάζεται πάντα.

Εισάγουμε αίμα. Ειδικά το καλοκαίρι έχουμε τρομερό πρόβλημα. Και τώρα πηγαίνουν οι ενδιαφερόμενοι και παρακαλούν “πάρτε μου κι άλλο”. Μάλλον ως λαός, χρειαζόμαστε ένα έντονο ερέθισμα.

Λέει πως η ανθρώπινη φύση είναι ίδια σε όλες τις καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Υπάρχουν άνθρωποι με τραύματα, στο σώμα ή τη ψυχή. “Η ανθρώπινη φύση στον πόνο και στην καταστροφή, είναι η ίδια”, λέει εξηγώντας πως διαμόρφωσε άποψη αφότου βρέθηκε και σε αποστολές στο Αφγανιστάν, στην Αλβανία. Τη διακόπτω και τη ρωτώ αν έχει δει πουθενά αλλού τόσα θύματα, εν καιρώ ειρήνης. Απαντά με έναν μορφασμό. Απόγνωσης.

*Με δελτίο Τύπου, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ενημέρωσε ότι υπάρχει ένας και μοναδικός Τραπεζικός Λογαριασμός που έχει ανοίξει, για τους πληγέντες των πυρκαγιών και είναι ο ακόλουθος. “Οιοσδήποτε άλλος λογαριασμός που συνδέεται με τον ΕΕΣ, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και σε κάθε περίπτωση θα κινηθούν νόμιμες διαδικασίες”.

ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ΕΡΓΑΣΙΑΣ A.E.

Αρ. Λογαριασμού

0026.0240.31.0201181388

IBAN

GR6402602400000310201181388

Επωνυμία Τράπεζας και Αριθμός Υποκαταστήματος

ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ΕΡΓΑΣΙΑΣ A.E. (0240)

Διεύθυνση Τράπεζας

Κοραή 7 & Πανεπιστημίου 37, Τ.Κ. 10564, Αθήνα

Κωδικός SWIFT

ERBKGRAA

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα