Στο Tik-Tok διαφήμιζαν την ποιότητα των πλαστών διαβατηρίων τους οι διακινητές μεταναστών

Στο Tik-Tok διαφήμιζαν την ποιότητα των πλαστών διαβατηρίων τους οι διακινητές μεταναστών
To TikTok ανήκει στην κινεζική ByteDance. AP Photo/Kiichiro Sato, File

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούμενη στη διακίνηση μεταναστών και πλαστογραφία ταξιδιωτικών εγγράφων. Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 58 ατόμων, μελών της οργάνωσης, 28 εκ των οποίων συνελήφθησαν.

Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούμενη στη διακίνηση μεταναστών και πλαστογραφία ταξιδιωτικών εγγράφων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη οργάνωση έφτανε στο σημείο να διαφημίζει στο Tik-Tok την ποιότητα των πλαστών διαβατηρίων που έφτιαχναν, τα οποία όντως ήταν υψηλής ποιότητας όπως προκύπτει και από το σχετικό βίντεο που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Αστυνομία.

Από την ανωτέρω Υπηρεσία σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 58 ατόμων, μελών της οργάνωσης, 28 εκ των οποίων (22 αλλοδαποί από Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Αλβανία, Αλγερία, Ιράν, Συρία, Λιβύη, Παλαιστίνη, Αίγυπτο, και Βιρμανία και 6 Έλληνες) συνελήφθησαν, μετά από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Σε βάρος των ανωτέρω κατηγορουμένων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα, της εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίας και πλαστογραφίας πιστοποιητικών κατ’ επάγγελμα, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών, περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και του Κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης. Επιπλέον, ημεδαπή συλληφθείσα κατηγορείται για δωροληψία υπαλλήλου καθώς εκείνη εργαζόταν στην Υπηρεσία Ασύλου, ενώ άπαντες, πλην της ίδιας, κατηγορούνται για δωροδοκία υπαλλήλου.

Όπως διαπιστώθηκε από την προανακριτική έρευνα, οι κατηγορούμενοι τουλάχιστον από τα μέσα του 2021, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση με δομημένη και διαρκή δράση, με ιεραρχική δομή και αποκλειστικό σκοπό την αποκόμιση παράνομων περιουσιακών οφελών, μέσω της διευκόλυνσης εξόδου μεταναστών μεταφέροντας τους από τον Ελλαδικό χώρο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την κατάρτιση πλαστών εγγράφων και την επιτάχυνση έκδοσης νομιμοποιητικών εγγράφων έναντι χρηματικών αμοιβών.

Πώς δρούσαν

Τα μέλη της οργάνωσης είχαν διακριτούς ρόλους, ως προς την ανεύρεση πελατών, τη διαχείριση των χρηματικών εγγυήσεων όντας ιδιοκτήτες ή υπάλληλοι καταστημάτων, τη διαχείριση των χρηματικών ποσών, την έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων, την παροχή οχήματος για τη μεταφορά, τη μεταφορά και την κατάρτιση – νόθευση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Ειδικότερα, η εν λόγω εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιόταν στην κατάρτιση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων (διαβατηρίων και θεωρήσεων VISA), εγχώριων αλλά και αλλοδαπών Αρχών, τα οποία εν συνεχεία πωλούσαν σε μετανάστες, οι οποίοι στερούντο ταξιδιωτικών εγγράφων.

Εν συνεχεία διευκόλυναν την έξοδο αυτών από τον Ελλαδικό χώρο, μεταφέροντας τους παράνομα σε χώρες της Ευρώπης. Ειδικότερα, διακινούσαν τους αλλοδαπούς από χώρες της Αφρικής αλλά και από Τουρκία στην Ελλάδα και εν συνεχεία σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπρόσθετα, πωλούσαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα σε ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς, τα οποία μαζί με την μεταφορά τους από και προς τον Ελλαδικό χώρο σε διάφορα Ευρωπαϊκά Κράτη και προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους πληθώρα επιλογών, τα κοστολογούσαν από 5.000 – 10.000 ευρώ για έκαστο άτομο, ανά περίπτωση.

Επιπλέον, διευκόλυναν την έκδοση νομιμοποιητικών εγγράφων σε διάφορους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς, ζητώντας και λαμβάνοντας το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ για έκαστο αλλοδαπό. Ημεδαπή μάλιστα υπάλληλος Υπηρεσίας που συνελήφθη, κατηγορείται ότι για την επιτάχυνση παραλαβής νομιμοποιητικών εγγράφων από αλλοδαπούς, ζητούσε και λάμβανε αθέμιτα ωφελήματα και συγκεκριμένα το χρηματικό ποσό των τριακοσίων 300 ευρώ για έκαστο αλλοδαπό.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της οργάνωσης, κατά την εγκληματική τους δράση, χρησιμοποιούσαν για την μεταξύ τους επικοινωνία διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας, συνομιλώντας μάλιστα με συγκεκριμένη κωδικοποίηση.

Προκειμένου μάλιστα να παραλάβουν την χρηματική αμοιβή, από καταστήματα – εγγυητήρια (HAWALA), ζητούσαν από τους διακινούμενους να τους αποστείλουν φωτογραφία εντός του αεροπλάνου, για την επιβεβαίωση της μεταφοράς.

Τέλος, παρείχαν στους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς προσωρινό κατάλυμα μέχρι να «τακτοποιηθούν».

Ως προς τον τρόπο διακίνησης των αλλοδαπών – μεταναστών, χρησιμοποιούσαν τρεις διαφορετικούς τρόπους:

Α. Πρώτος και πλέον διαδεδομένος τρόπος παράνομης μεταφοράς, από τον Ελλαδικό Χώρο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν μέσω αεροπορικών πτήσεων με κύριο κριτήριο την χώρα-πόλη προορισμού τους και χρήση «παρόμοιων» διαβατήριων (μέθοδος LOOK – ALIKE, όπου ο εικονιζόμενος προσομοιάζει στον διακινούμενο). Επιπλέον, τα μέλη της οργάνωσης πραγματοποιούσαν μεταφορές και από χώρες της Ασίας, μέσω της Αλβανίας, με τελικό προορισμό άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Η τιμή μεταφοράς ανά άτομο κοστολογείτο από 4.500 έως 10.000 ευρώ.

Β. Δεύτερος τρόπος μεταφοράς ήταν με θαλάσσια μέσα από την Τουρκία προς τη Ρόδο και εν συνεχεία τους μετέφεραν προς την Αθήνα με αεροπορική πτήση, έχοντας στην κατοχή τους οι διακινούμενοι είτε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο είτε «παρόμοιο» με την μέθοδο LOOK – ALIKE. Η τιμή μεταφοράς ανά άτομο κοστολογείτο στα 3.200 ευρώ.

Γ. Τρίτος τρόπος μεταφοράς των αλλοδαπών – μεταναστών ήταν η είσοδός τους στην Ελλάδα από την Αλβανία και στη συνέχεια η προώθησή τους σε έτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τιμή μεταφοράς ανά άτομο κοστολογείτο στα 3.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, διενεργήθηκαν συνολικά 51 έρευνες, παρουσία 9 δικαστικών λειτουργών, σε οικίες «καβάτζες» και σε καταστήματα όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1.010 διαβατήρια και ταυτότητες ξένων χωρών, το συνολικό χρηματικό ποσό των 30.210 ευρώ, 50 κινητά τηλέφωνα, 9 Ι.Χ. αυτοκίνητα, 3.500 ψηφιακά αρχεία ταξιδιωτικών εγγράφων ταυτοποίησης (διαβατήρια, ταυτότητες κ.τ.λ.), τα οποία χρησιμοποιούνται ως μήτρες πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, 2.500 έγγραφα – αποδείξεις μεταφοράς χρηματικών ποσών μέσω εταιρειών, υποδηλώνοντας τον διεθνικό χαρακτήρα της οργάνωσης, έχοντας μεταφορές χρημάτων με μεγάλο αριθμό αποδεκτών εξωτερικού.

Επιπλέον, σε 3 διαμερίσματα στο κέντρο των Αθηνών και στον Πειραιά, εντοπίστηκαν πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων, αποτελούμενα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτές και σαρωτές μεγάλης ευκρίνειας, σφραγίδες, USB STICKS, πλαστικοποιητές, μήτρες δημοσίων εγγράφων, γραφική ύλη κλπ.

Επίσης σε διαμέρισμα, που είχαν μισθώσει μέλη της οργάνωσης, στην περιοχή του Πειραιά, εντοπίσθηκαν 12 αλλοδαποί – μετανάστες, οι οποίοι ήταν υπό αναχώρηση.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε και εκτιμώμενου του μεγάλου αριθμού παράνομης διακίνησης μεταναστών, κατάρτισης πλήθους πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και «διευκόλυνσης» έκδοσης νομιμοποιητικών εγγράφων, υπολογίζεται ότι το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η οργάνωση υπερβαίνει τα 2.450.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η πλειοψηφία των μελών της οργάνωσης έχουν απασχολήσει τις Αστυνομικές και Δικαστικές Αρχές κατ’ επανάληψη, για τα ίδια καθώς και έτερα αδικήματα. Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα