Στον Άρειο Πάγο το καθεστώς της Λίμνης Βιστωνίδας

Στον Άρειο Πάγο το καθεστώς της Λίμνης Βιστωνίδας
Three Turkish military officers who fled to Greece pledging for asylum after the failed military coup in their country, arrive at the Supreme Court escorted by plain-clothed police officers in Athens, on Friday, Jan. 13, 2017 / , , , 13 , 2017 sooc

Συζητήθηκαν οι αιτήσεις αναίρεσης που κατέθεσε η Ιερά Μονή Βατοπεδίου. Η απόφαση αναμένεται τους επόμενους μήνες

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων καλείται να κρίνει ο Άρειος Πάγος, ύστερα από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε μετά τις αιτήσεις αναίρεσης της Ι.Μ. Βαροπεδίου κατά τριών εφετειακών αποφάσεων υπέρ του Δημοσίου. 

Λίγους μήνες μετά το τέλος του ποινιξού σκέλους της υπόθεσης, με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να αθωώνει όλους τους κατηγορούμενους για τις “ιερές ανταλλαγές” και να καταλήγει πως “το δικαστήριο δέχεται ότι η κυριότητα της λίμνης Βιστωνιδας και των παράκτιων περιοχές ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, ως κύριος τούτο”, το ανώτατο δικαστήριο καλείται να αποφανθεί σχετικά.

Μάλιστα, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της Μονής επεσήμαν στις αγορεύσεις τους ότι μέχρι σήμερα τέσσερις Πρωθυπουργοί έχουν αναγνωρίσει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα της, από τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου και τον Σοφοκλή Βενιζέλο ως τον Κώστα Σημίτη και τον Κώστα Καραμανλή, προσθέτοντας ότι “η απόφαση της ανταλλαγής της λίμνης με ακίνητα του Δημοσίου, το 2008, λήφθηκε από την κυβέρνηση (Καραμανλή) στο πλαίσιο ενός εξώδικου συμβιβασμού προκειμένου να λήξει ο πολυετής πόλεμος του μοναστηριού με τοπικούς παράγοντες της Θράκης και μια αντιδικία μεταξύ Μονής και Δημοσίου που κρατάει 100 ολόκληρα χρόνια”. Παράλληλα, αναφέρθηκαν σε σειρά δικαστικών αποφάσεων για το ζήτημα, μεταξύ των οποίων και εκείνη του Εφετείου Κομοτηνής το 2016, υπέρ του Δημοσίου, που στάθηκε αφορμή για την εν λόγω προσφυγή στον Άρειο Πάγο.

Από την πλευρά του, το ελληνικό Δημόσιο, επικαλέστηκε την εισήγηση του νυν προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Βασιλείου Πέππα, η οποία ήταν απορριπτική ως προς τους λόγους αναιρέσεως σχετικά με την κυριότητα και την ανταλλαγή. Να σημειωθεί ότι σε παρεμβάσεις προχώρησαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, η Ιερά Μονή Σινά, καθώς και οι 19 Μονές του Αγίου Όρους. 

Η απόφαση αναμένεται τους επόμενους μήνες.

(Φωτογραφία: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα