Στον “χορό” των Ρίχτερ η Κρήτη – Τι λένε οι σεισμολόγοι στο NEWS 24/7

Διαβάζεται σε 2'
Σεισμός
Σεισμός ISTOCK

Νέα σεισμική δόνηση εντάσεως 4,6 Ρίχτερ, με διαφορά λιγότερο από μια ώρα από την προηγούμενη που ήταν 4,5 Ρίχτερ, σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο νότια του Ηρακλείου Κρήτης. Η πρώτη εικόνα από τους σεισμολόγους.

Διπλή σεισμική δόνηση σημειώθηκε, το βράδυ της Τρίτης, ανοιχτά της Κρήτης προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο πρώτος σεισμός (λίγο πριν τις 22:00) ήταν μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίζεται 16 χλμ. νότια των Καλών Λιμένων Ηρακλείου.

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται σε 19.4 χλμ.

Ακολούθησε, λίγη ώρα αργότερα, νέα δόνηση 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρό της εντοπίζεται 30 χλμ. νότια των Καλών Λιμένων Ηρακλείου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 3,8 χλμ.

Σημειώνεται πως και στις δύο περιπτώσεις δεν υπάρχουν αναφορές για υλικές ζημιές.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Μιλώντας στο NEWS 24/7 οι σεισμολόγοι Ευθύμης Λέκκας και Γεράσιμος Παπαδόπουλος, εμφανίζονται καθησυχαστικοί ως προς την εξέλιξη του φαινομένου, επισημαίνοντας πως δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, οι δύο σεισμοί δεν φαίνονται να συνδέονται μεταξύ τους. «Παρακολουθούμε το φαινόμενο» ανέφερε, προσθέτοντας πως η περιοχή έχει προϊστορία από σεισμικές δονήσεις.

Στο ίδιο πνεύμα και ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως δεν πρόκειται για κάτι αξιόλογο. «Το γεγονός πως σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο, μακριά από κατοικημένες περιοχές, σε συνδυασμό με τα μικρά μεγέθη δεν δημιουργούν κανέναν κίνδυνο».

Όπως κατέληξε, δε, η περιοχή δίνει πολύ συχνά τέτοια μεγέθη σεισμών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα