Στρέφονται στην Ελλάδα

default image

Μετά τον αποκλεισμό του τουρκικού εναέριου χώρου, τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη περνούν πλέον από την Ελλάδα για οποιοδήποτε προορισμό στην Ευρώπη. Είχαν προηγηθεί κοινές ασκήσεις που δείχνουν τις προθέσεις Ελλάδας και Ισραήλ για στενότερη συνεργασία

Ένα βήμα πιο  μακριά από την Τουρκία, ένα βήμα πιο κοντά στην Ελλάδα για τους Ισραηλινούς.

Λόγω της επιδείνωσης των τουρκοισραηλινών σχέσεων, οι Τούρκοι στρατηγοί απαγόρευσαν στα ισραηλινά μαχητικά να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της γείτονος είτε για εκπαίδευση είτε για διελεύσεις.

Η συγκυρία ευνόησε  ώστε Ελλάδα και Ισραήλ να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους με στόχευση μια μόνιμη στρατηγική συνεργασία. Και σε αυτό το πλαίσιο η Αθήνα δίνει το πράσινο φως για τις ανάγκες της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.

Σήμερα 2 ισραηλινά  μαχητικά F-16, αφού ανεφοδιάστηκαν εναερίως από ειδικά διαμορφωμένο μεταγωγικό C-130, μεταξύ Καρπάθου και Ρόδου, διέσχισαν ολόκληρο το Αιγαίο, προκειμένου να μεταβούν στην Ουγγαρία.

Η διευκόλυνση  αυτή, ενδεχομένως να φαίνεται απλή από τεχνικο-στρατιωτική άποψη, έρχεται ωστόσο ως συνέχεια κοινών ή αμιγώς Ισραηλινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στον Ελλαδικό χώρο, και καταδεικνύει με σαφή τρόπο την πρόθεση των δυο κυβερνήσεων να συνεργαστούν στενά και συστηματικά. 

Το Πίρι Ρεϊς στην Κύπρο

Την ίδια ώρα  το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρέις άρχισε πάλι τις «εξορμήσεις» του. Μετά την προκλητική παρουσία του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, άρχισε από σήμερα έρευνες στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Το τουρκικό πλοίο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες,  κινείται βόρεια της Πάφου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα