‘Σχέδιο Πυθία’: Σε δίκη η πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών
Δώδεκα χρόνια από το ξέσπασμα της υπόθεσης, παραπέμπονται σε δίκη τέσσερις κατηγορούμενοι, ανάμεσα τους ο πράκτορας της CIA, William Bazil, και ο πρώην υπουργός Μιχ. Καρχιμάκης για βαρύτατα κακουργήματα
- 18 Σεπτεμβρίου 2017 19:23
Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας παραπέμπονται να δικαστούν για την πολύκροτη υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κων. Καραμανλή, γνωστή και ως “σχέδιο Πυθία” και των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Με το υπ’ αριθμ. 3269/2017 βούλευμα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έκρινε πως θα πρέπει να δικαστούν τέσσερα άτομα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον πρώην πράκτορα της CIA, William Bazil, για το αδίκημα της απόπειρας διακεκριμένης κατασκοπείας κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος, για δύο υπάλληλοι της ΕΥΠΕ για το αδίκημα της παραβίασης μυστικών της πολιτείας κατ’ εξακολούθηση και τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Καρχιμάκη για ηθική αυτουργία στην τελευταία πράξη.
Παράλληλα, το δικαστικό συμβούλιο έκρινε πως θα πρέπει να μπει στο αρχείο το σκέλος της δικογραφίας που αφορά σε συνεργούς, άγνωστους -κατά την ελληνική Δικαιοσύνη- δράστες, οι οποίοι φέρονται να συνέδραμαν τον Αμερικανό πράκτορα στις αξιόποινες πράξεις που του αποδίδονται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει ο Μανώλης Κοττάκης στην ‘Κυριακάτικη Δημοκρατία’, από το βούλευμα προκύπτει ότι η ελληνικές αρχές συνδέουν τις επίμαχες αξιόποινες πράξεις, με την επιχείρηση υπονόμευσης του έργου κατασκευής του αγωγού South Stream, με στόχο να αποσταθεροποιηθεί η τότε κυβέρνηση Καραμανλή.
Δώδεκα χρόνια μετά την αποκάλυψη των τηλεφωνικών υποκλοπών, πλέον αναμένεται η έναρξη της διαδικασίας σε πρώτο βαθμό. Σύμφωνα με το ανακριτικό πόρισμα του Δ. Φούκα για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών (2004-2005) και του “σχεδίου Πυθία” που αφορούσε προπαρασκευαστικές πράξεις έσχατης προδοσίας επι κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 ο William B, Αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών.
Η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου – για την οποία είχε προταθεί να απαλλαγεί – εμφανίζεται να ήταν εκείνη που ειχε αγοράσει καρτοκινητά-σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων. Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε -κατά τον ανακριτή- ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy. Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William B εξαφανίστηκε από την Ελλάδα.
Η εμπλοκή του Μιχ. Καρχιμάκη αφορά σκέλος της ογκοδέστατης δικογραφίας, κατά την έρευνα της οποία υπήρξε αναφορά από πρώην υπάλληλο της ΕΥΠ για απόρρητες αναφορές που απευθύνονταν στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς και είχαν ληφθεί από τον ίδιο με μη νόμιμο τρόπο. Τα έγγραφα εντοπίστηκαν μετά από σχετικές έρευνες, ενώ ο Μιχ. Καρχιμάκης αρνείται τις σε βάρος του κατηγορίες.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση πέρασε από χιλιάδες “κύματα” μέχρι την πρόσφατη έκδοση βουλεύματος. Μεταξύ άλλων το 2007, αρχειοθετήθηκε και λίγο αργότερα ανασύρθηκε από το αρχείο, ενώ μόλις πρόσφατα -όπως είχε αποκαλύψει το News 24/7- η δικογραφία είχε μετατραπεί σε …μπαλάκι του τέννις, αφού τόσο το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών όσο και το Συμβούλιο Εφετών δήλωναν αναρμόδια για να εκδώσουν το πολυπόθητο βούλευμα που τελικά οδήγησε στην παραπομπή τεσσάρων κατηγορουμένων σε δίκη.