Σχολεία: Με αδιάγνωστο αριθμό κρουσμάτων θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι του 2022

Σχολεία: Με αδιάγνωστο αριθμό κρουσμάτων θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι του 2022
INTIME NEWS

Δεκάδες χιλιάδες παιδιών διαγνώστηκαν επισήμως με κορονοϊό κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, όμως αυτός ο αριθμός θα είναι πολλαπλάσιος όταν θα ανοίξουν τα σχολεία.

Χωρίς να είναι γνωστή η διασπορά του κορονοϊού στους μαθητές, αποφασίστηκε χθες το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου. Είναι γνωστό ότι περίπου 1 στα 9 παιδιά έχουν ήδη νοσήσει από κορονοϊό το τελευταίο τετράμηνο, όμως αυτό δε σημαίνει πως πάνω από το 50% αυτών δεν μπορεί να νοσήσει και πάλι.

Η Κυβέρνηση σημειώνει πως μέσω της διενέργειας self test, έχουν εντοπιστεί πολλά κρούσματα σε μαθητές και έτσι απέφυγε το κλείσιμο σχολείων από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Όμως είναι πολύ πιθανό να βρεθεί μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη τις επόμενες μέρες.

Η διασπορά του κορονοϊού λόγω της Μετάλλαξης Όμικρον είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ενώ δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί η επίπτωση στα παιδιά καθώς έχει υποχωρήσει σημαντικά κατά τη περίοδο των Χριστουγέννων, η διενέργεια self test.

Με βάση τις επιταγές λοιπόν του Υπουργείου Παιδείας, θα πρέπει 1,2 εκατ. παιδιά να κάνουν τεστ για να πάνε στο σχολείο. Αυτό έτσι κι αλλιώς έπρεπε να γίνεται αλλά δεν το διαπιστώσαμε ποτέ.

Αν υποθέσουμε ότι η θετικότητα θα είναι στο επίπεδο του 1%, τότε 12.000 παιδιά δεν θα μπορέσουν να πάνε σχολείο και μαζί με αυτά και οι επαφές τους. Κι αυτό αποτελεί ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο σενάριο, καθώς πολλά παιδιά θα πάνε σχολείο χωρίς να έχουν κάνει ουσιαστικά τεστ ακόμη κι αν ξέρουν ότι μπορεί να είναι φορείς του ιού.

Άκυρο το αφήγημα Κεραμέως

Η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, αλλά και μέλη της επιστημονικής κοινότητας υπερθεματίζουν ότι η λειτουργία των σχολείων με τα πρωτόκολλα τα οποία είχαν ορισθεί, συνέβαλαν ώστε να μην σημειωθεί από τους μαθητές επίπτωση στην επιδημία. Για μια ακόμη φορά θα αναφέρουμε τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τα οποία διαπιστώνεται ότι:

Από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 24 Δεκεμβρίου σε σύνολο περίπου 450 χιλιάδων νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Επικράτεια, τα περίπου 112.000 ήταν σε παιδιά!. Δηλαδή 1 στους 10 μαθητές νόσησε και δεν κατανοούμε πως μόνο ένα παιδί σε κάθε τάξη βρέθηκε θετικό.

Επίσης φαίνεται ότι 1 στα 4 νέα κρούσματα ήταν παιδί.

Η κυρία Κεραμέως χθες σημείωσε ότι “Αναμένουμε πολλά κρούσματα το επόμενο διάστημα, θυμίζω ότι από τις ημέρες με τα περισσότερα κρούσματα στα σχολεία την προηγούμενη περίοδο ήταν η 13η Σεπτεμβρίου, πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων, που τα παιδιά προέρχονταν από μία περίοδο διακοπών δίχως το προστατευτικό πλαίσιο του σχολείου”.

Κι όμως ειδικά εκείνη την ήμερα ήταν μόλις 387 κρούσματα σε παιδιά. Μια εβδομάδα μετά τα κρούσματα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ήταν 581. Η ανοδική τάση είχε ήδη φανεί.

Η άποψη της Επιτροπής Εμπειργνωμόνων

Κατά την χθεσινή ενημέρωση για το άνοιγμα των σχολείων η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε “με βάση τα δεδομένα του Υπουργείου Παιδείας, φαίνεται ότι ο υψηλότερος ημερήσιος μέσος όρος κρουσμάτων ήταν στην έναρξη της φετινής χρονιάς, δείχνοντας ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου φορούν τις μάσκες τους, τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα και γίνονται αυξημένοι έλεγχοι για τον κορονοϊό”.

Εδώ η καθηγήτρια “συλλαμβάνεται” με ένα ιδιαίτερα μεγάλο λάθος. Τα στοιχεία δεν θα έπρεπε να είναι του Υπουργείου Παιδεία καθώς προκύπτουν από τα δεδομένα του ΕΟΔΥ. Είναι στοιχεία που πριν δοθούν στο Υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε να τα γνωρίζει η Επιτροπή όσον αφορά στη συνάφειά τους με την πραγματικότητα.

Επίσης σημαντικό είναι να επισημανθεί ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη προς το παρόν για σοβαρή νοσηρότητα από την παραλλαγή «Όμικρον» στα παιδιά. Ιδιαίτερα προστατευμένοι έναντι της σοβαρής νόσου είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι. Και όπως τόνισε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Θεοδωρίδου, είναι απαραίτητο, άμεσα, όλοι οι δικαιούχοι να προσέλθουν για την χορήγηση της αναμνηστικής τους δόσης” συμπληρώνει η καθηγήτρια.

Το συμπέρασμα τελικά που προκύπτει είναι ότι ακόμη και αν νοσήσουν παιδιά και εάν σε μία τάξη βρεθούν κρούσματα δεν θα επηρεάσει τη νοσηρότητα του συνολικού πληθυσμού. Όμως το θέμα είναι ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν τελικά τα πράγματα δεν εξελιχθούν έτσι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα