Τα 61 παιδιά της Χάλκης έχουν πλέον γήπεδο ποδοσφαίρου – Το χαμόγελό τους να βλέπατε…

Διαβάζεται σε 12'
Τα 61 παιδιά της Χάλκης έχουν πλέον γήπεδο ποδοσφαίρου – Το χαμόγελό τους να βλέπατε…
Kaizen Foundation/Λευτέρης Παρτσάλης

Στα μικρότερα νησιά της Ελλάδας χωράνε οι μεγαλύτερες αγκαλιές. Kaizen Foundation και Σύμπλευση τις προσέφεραν απλόχερα στους μικρούς και μεγάλους της Χάλκης, με ένα νέο ποδοσφαιρικό στολίδι και δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για όλους.

Στη Χάλκη μείναμε περίπου 4 ώρες. Για τη γαλήνια ομορφιά του αριστοκρατικού αυτού νησιού, δεν θα μπορούσαν να είναι αρκετές. Τα δυνατά συναισθήματα, όμως, τα χαμόγελα μικρών και μεγάλων, τα πολύχρωμα σπιτάκια, τα πλακόστρωτα στενάκια με τις βουκαμβίλιες, μάς χάρισαν τέτοιες και τόσες αναμνήσεις που έφτασαν και… περίσσεψαν για το ταξίδι της επιστροφής.

Εκεί βρεθήκαμε αυθημερόν ένα ζεστό πρωινό Δευτέρας και οι καρδιές μας ζεστάθηκαν ακόμα περισσότερο από την ανθρώπινη προσφορά, την αλληλεγγύη και το “έχουμε μόνο ο ένας τον άλλο” σε εικόνες. Μερικές από αυτές θα δείτε παρακάτω…

Δώσαμε ραντεβού στο “Ελ. Βενιζέλος” με τους ανθρώπους του νεοσύστατου κοινωφελούς οργανισμού, Kaizen Foundation, που, μετά τη μεγάλη δωρεά για την ανακαίνιση του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης (αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024), έδωσε συνέχεια στο έργο του με τη δημιουργία ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου 5×5 στο ακριτικό νησί, για τους -περίπου 470- κατοίκους και ιδιαίτερα για τα 61 παιδιά που μεγαλώνουν εκεί.

Ανάμεσά μας βρέθηκε και μία ευχάριστη έκπληξη. Στη θέα του Δημήτρη Διαμαντίδη, της εμβληματικής μορφής του ελληνικού και ευρωπαϊκού μπάσκετ, πήραμε το μήνυμα: Ένα ταξίδι παρέα με έναν μπασκετικό μύθο και επίτιμο καλεσμένο για τα εγκαίνια του γηπέδου, θα πήγαινε πάρα πολύ καλά

Λίγα λεπτά αργότερα, δεύτερος καλός οιωνός: Τυχαία συνάντηση με τον Φάνη Χριστοδούλου, με διαφορετικό μεν προορισμό, αλλά όλο και κάτι κοινό μπορείς να πεις ότι έχουν οι δύο κολοσσοί που βλέπαμε τώρα μπροστά μας να αγκαλιάζονται, νιώθοντας απανωτά deja vu από τρεις δεκαετίες γεμάτες μπάσκετ και επιτυχίες να μας διαπερνούν. Ρίγος…

Με αεροπλάνα και βαπόρια για αυτούς που μας χρειάζονται…

Μετά την άφιξή μας στη Ρόδο και τη μεταφορά μας στο λιμάνι με το βανάκι που μας περίμενε, ζήσαμε την απόλυτη ταξιδιωτική εμπειρία:  Μετάβαση στη Χάλκη με φουσκωτό σκάφος, μαζί με τον Δημήτρη Διαμαντίδη, με τον ήλιο να καθρεφτίζει τη θάλασσα και με τον δροσερό, κόντρα αέρα που μας χτύπαγε όσο εμείς “καβαλούσαμε” τα κύματα, να συμπληρώνουν την τέλεια παρέα. Η οποία όμως ήταν πλέον μεγαλύτερη…

Kaizen Foundation/Λευτέρης Παρτσάλης

Kaizen Foundation/Λευτέρης Παρτσάλης

Βλέπετε, σε αυτή προστέθηκαν και εθελοντές γιατροί της Σύμπλευσης ΑΜΚΕ, που φέτος κλείνουν 10 χρόνια δράσης και προσφοράς με την παροχή δωρεάν ιατρικής περίθαλψης σε μικρά και απομονωμένα νησιά της Ελλάδας. Στο διάστημα 18-28 Απριλίου, πρόλαβαν να επισκεφτούν με τα φουσκωτά τους οκτώ μικρά και απομονωμένα νησιά, μεταξύ αυτών και η Χάλκη, ανήμερα της δικής μας επίσκεψης.

Η +πλευση (σύμπλευση) είναι Aστική Mη Κερδοσκοπική Eταιρεία που έχει σκοπό την υποστήριξη και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των ελληνικών ακριτικών νησιών. Αμιγώς εθελοντικού χαρακτήρα, οργανώνει δράσεις, όπου παρέχει δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και δημιουργεί έργα υποδομής στις τοπικές κοινωνίες. Επιπλέον, διοργανώνει πολιτιστικές δραστηριότητες και βελτιώνει τις εκπαιδευτικές υποδομές των τοπικών κοινωνιών.

Σταθερός συνοδοιπόρος της τα τελευταία 6 χρόνια η Kaizen Gaming, που σε ετήσια βάση προχωρά σε σημαντικά έργα υποδομής σε κάποιο από τα ακριτικά νησιά που περιλαμβάνει ο Διάπλους.

Φτάνοντας στον προορισμό μας, είδαμε τη γοητεία της Χάλκης να ξεπετάγεται μπροστά μας σαν καρτ ποστάλ. Οι στιγμές που ακολούθησαν και όσα εκτυλίχθηκαν κατά την παραμονή μας στο ακριτικό νησάκι, έμοιαζαν με παραμύθι…

Λευτέρης Παρτσάλης

Λευτέρης Παρτσάλης

Στο σχολείο του νησιού είχε στηθεί ένα πραγματικό νοσοκομείο με πάνω από 30 γιατρούς, 20 διαφορετικών ειδικοτήτων να προσφέρουν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στους κατοίκους. Οι εθελοντές γιατροί της Σύμπλευσης είχαν ξεκινήσει τη 10ήμερη αποστολή τους με φουσκωτά από το Λαύριο. Είχαν ήδη περάσει από την Ηρακλειά, τη Σίκινο, ενώ επόμενοι προορισμοί τους ήταν η Τήλος, η Νίσυρος, η Τέλενδος, η Ψέριμος και η Δονούσα.

Τώρα βρίσκονταν στη Χάλκη, μαζί με, δίπλα σε, για (χρησιμοποιήστε όποιο θέλετε) τους ανθρώπους κάθε ηλικίας, μα κυρίως των μεγαλύτερων, που, με τα χαρτιά τους ανά χείρας, έσπευσαν για αυτό που στα μεγάλα αστικά κέντρα θεωρείται αυτονόητο, προσβάσιμο, καθημερινό: Να εξεταστούν.

Kaizen Foundation/Λευτέρης Παρτσάλης

“Κάποιες ειδικότητες όπως η οδοντιατρική, έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση. Φέτος μάλιστα έχουμε μαζί μας και δύο κτηνιάτρους”, μάς ενημερώνει η Ελένη Φλώρου, υπεύθυνη επικοινωνίας της Σύμπλευσης και προσθέτει: Όλοι αυτοί οι γιατροί βρίσκονται εδώ αφιλοκερδώς. Είναι άνθρωποι που παίρνουν άδεια από τις δουλειές τους, ή κλείνουν τα ιατρεία τους για να ακολουθήσουν το ταξίδι. Ερχόμαστε και στήνουμε ad hoc νοσοκομεία. Προσφέρουμε πράγματα, αλλά αυτά που λαμβάνουμε είναι πολύ περισσότερα. Το ευχαριστώ, η ευγνωμοσύνη, η ζεστασιά και η αναμονή μάς κάνει να συνεχίζουμε. Σε κάθε άφιξη στο νησί, πάντα οι υποδοχές είναι πανηγυρικές, οπότε ξεχνάμε την κούραση”.

Περίπου 13 φουσκωτά και 100 εθελοντές απασχολεί πλέον η Σύμπλευση, που ξεκίνησε από μία παρέα φίλων και συναδέλφων, για να γίνει “θεσμός”, με το ραντεβού τους στον 10ήμερο διάπλου σε κάθε γαλάζια γωνιά της χώρας να τηρείται απαρέγκλιτα τα τελευταία 10 χρόνια, “γράφοντας” μέχρι σήμερα τουλάχιστον 37 νησιά και πάνω από 15.000 δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στους κατοίκους τους.

Kaizen Foundation/Λευτέρης Παρτσάλης

Kaizen Foundation/Λευτέρης Παρτσάλης

“Όλο αυτό ξεκίνησε τυχαία, παρεΐστικα. Πηγαίναμε ταξίδια με τα φουσκωτά μας για αναψυχή στα ακριτικά νησιά και με το που πλησιάζαμε, μόλις μαθαίνανε ότι κάποιος από εμάς είναι γιατρός, ζητούσαν να τους εξετάσουμε, αφού δεν υπήρχε η απαραίτητη περίθαλψη. Έτσι μάς ήρθε η ιδέα. Στο πρώτο ταξίδι που κάναμε, στην Ανάφη, με τα φουσκωτά μας, οι κάτοικοι νόμιζαν ότι γίνεται απόβαση από την Τουρκία”, μάς λέει ο κ. Αντώνης Ψαρουδάκης, αγγειοχειρουργός και εκ των ιδρυτών της Σύμπλευσης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σύμπλευσης κ. Δημήτριος Δαρδαμάνης, επισημαίνει πως “η δράση μας εμπλουτίζεται συνέχεια με νέες ειδικότητες ιατρών”, ενώ διαπιστώνει πως “αν και βελτιώνονται κάποια πράγματα στα νησιά που επισκεπτόμαστε, διαπιστώνουμε πώς παράλληλα αυξάνονται και οι ανάγκες”.

Kaizen Foundation/Λευτέρης Παρτσάλης

Επιτέλους, ένα γήπεδο για τα παιδιά…

Ένα μικρό διάλειμμα για να δροσιστούμε στην -μοναδική ίσως- καφετέρια του νησιού κι αρχίσαμε να ανηφορίζουμε για το “κυρίως πιάτο” της επίσκεψής μας στη Χάλκη. Αφού περιπλανηθήκαμε σε σοκάκια και σπιτάκια που έμοιαζαν με πίνακες ζωγραφικής, φτάσαμε στο νέο ποδοσφαιρικό στολίδι που, εκείνη τη μέρα, είχε φωτίσει τα πρόσωπα όλων των παιδιών.

Με εμφανίσεις της αγαπημένης τους ομάδας, αλλά και του Α.Σ Χάλκης που εκπροσωπεί το νησί, αγόρια και κορίτσια κάθε ηλικίας, ξεχύθηκαν στο γήπεδο και άρχισαν να κλωτσούν μπάλες, χωρίς να έχει σημασία αν αυτές κατέληγαν στο τέρμα, χωρίς να χρειαστεί να χωριστούν σε ομάδες, χωρίς αντιπάλους και συμπαίκτες, χωρίς κανόνες. Μόνο χαμόγελα, φωνές και ενθουσιασμός για το νέο, δικό τους 5×5.

Kaizen Foundation/Λευτέρης Παρτσάλης

Kaizen Foundation/Λευτέρης Παρτσάλης

Kaizen Foundation/Λευτέρης Παρτσάλης

Kaizen Foundation/Λευτέρης Παρτσάλης

Kaizen Foundation/Λευτέρης Παρτσάλης

Τα παιδιά της Χάλκης έχουν πλέον έναν χώρο για να αθληθούν, να σμίξουν, να διασκεδάσουν, να εκτονωθούν. Και μπορούσες να δεις στα πρόσωπά τους πώς το περίμεναν…

Πρόκειται για ένα έργο του Kaizen Foundation, που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την Kaizen Gaming, με κόστος ύψους 30.000 ευρώ το οποίο δίνει πρόσβαση στον αθλητισμό σε όλους τους κατοίκους και ειδικά στα 61 παιδιά του νησιού.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της αποστολής του Kaizen Foundation να αποτελέσει έναν φορέα θετικής αλλαγής για κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής, με δύο από τους βασικούς πυλώνες της δράσης του να είναι η Κοινωνία και η Εκπαίδευση.

Kaizen Foundation/Λευτέρης Παρτσάλης

Kaizen Foundation/Λευτέρης Παρτσάλης

Kaizen Foundation/Λευτέρης Παρτσάλης

Η δημιουργία του γηπέδου δίνει την ευκαιρία σε παιδιά και ενήλικες να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε ένα κοινωνικό αγαθό, που ενώνει τους ανθρώπους, όπως είναι ο αθλητισμός.

Παράλληλα, βοηθά τους νεότερους να καλλιεργήσουν αρχές, όπως η ομαδικότητα, ο σεβασμός και ο συναγωνισμός. Το κόστος της κατασκευής του γηπέδου ανέρχεται στις 30.000 ευρώ. Kaizen Foundation και Σύμπλευση δηλώνουν αφοσίωση στη συνέχιση της συνεργασία τους και τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να φέρουν σε κάθε απομακρυσμένη περιοχή όσα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θεωρούνται αυτονόητα.

Kaizen Foundation/Λευτέρης Παρτσάλης

Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας, Ιωάννη Παππά, του Αντιδημάρχου Χάλκης, Βασίλη Ρουσσάκη, ενώ το “παρών” έδωσαν και αρκετοί δημότες του νησιού.

“Πιστεύουμε πως το έργο αυτό θα δώσει χαρά και χαμόγελα σε όλους και θα φέρει τα παιδιά πιο κοντά σε ό,τι μας διδάσκει ο αθλητισμός, όπως η ομαδικότητα, ο σεβασμός και ο συναγωνισμός. Ένα από τα ομορφότερα πράγματα, που βιώνουμε ως παιδιά, είναι η χαρά του παιχνιδιού, η συμμετοχή στον αθλητισμό. Το ζήσαμε όταν ήμασταν μικροί, το βλέπουμε τώρα στα παιδιά μας. Το να πάνε τα παιδιά να παίξουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ, να αθληθούν, είναι κάτι που κάνει τη διαφορά στην καθημερινότητά τους. Όμως, σε πολλά από τα απομακρυσμένα ακριτικά νησιά μας λείπουν οι υποδομές. Σήμερα στη Χάλκη το Kaizen Foundation, μέσα από τον 10ο Διάπλου της Σύμπλευσης, εγκαινιάζει μια τέτοια υποδομή, ένα γήπεδο που θα εξυπηρετήσει όλους τους κατοίκους και τα 61 παιδιά του νησιού. Ευχόμαστε σε όλους να το ευχαριστηθούν με την ψυχή τους”, δήλωσε ο Πάνος Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος του Kaizen Foundation.

Kaizen Foundation/Λευτέρης Παρτσάλης

Λευτέρης Παρτσάλης

Kaizen Foundation/Λευτέρης Παρτσάλης

Το Kaizen Foundation ξεκίνησε τη δράση του, μόλις το Μάρτιο του 2024. Εναρκτήριο έργο του αποτέλεσε η δωρεά ύψους 3,8 εκατ. ευρώ για τη μεγαλύτερη ανακαίνιση στην ιστορία του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024. Επιπλέον, στη Ρουμανία το Kaizen Foundation ολοκλήρωσε το πρώτο του έργο, αξίας 350.000 ευρώ, την ανακαίνιση της Πτέρυγας Αυξημένης Φροντίδας για παιδιά έως τριών ετών, του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Πιτέστι. Μέσα στο 2024, το Kaizen Foundation αναμένεται να προχωρήσει σε δράσεις ακόμη σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Μάλτα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα