Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα

default image

 Έκθεση που κατήρτισαν το ΙΣΤΑΜΕ – Ανδρέας Παπανδρέου και ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κοινωνικής Ένταξης, Πολιτικής Ασύλου και Μετανάστευσης του ΠΑΣΟΚ για «τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την διακυβέρνηση της ΝΔ» παρουσίασε σήμερα σε εκδήλωση στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου ο γραμματέας του Τομέα, Κώστας Μποτόπουλος. 

Ο ομιλητής έκανε λόγο για «επιδείνωση της όχι και τόσο λαμπρής κατάστασης των τελευταίων δέκα ετών» όχι τόσο σε θεσμικό αλλά σε ποιοτικό και ποσοτικό επίπεδο, επισημαίνοντας τα πρόσφατα κρούσματα αστυνομικής βίας, το περιστατικό ξυλοδαρμού φοιτητή στη Θεσσαλονίκη, τις υποθέσεις των υποκλοπών, των απαγωγών Πακιστανών και πτήσεων της CIA πάνω από ελληνικό έδαφος. 

Ο κ. Μποτόπουλος ανέφερε ότι και επί ΠΑΣΟΚ γινόταν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά εστίασε την κριτική του στην σημερινή διακυβέρνηση λέγοντας πως την συγκεκριμένη περίοδο βάθυναν τα προβλήματα. Συμπλήρωσε ότι αυτό οφείλεται σε αλλαγή νοοτροπίας και είπε πως αντικατοπτρίζεται αυτή στην κατάσταση που επικρατεί στην Δικαιοσύνη (μίλησε για παρεμβάσεις) και στην Αστυνομία (είπε πως τους δίνονται εντολές να φέρονται σαν πραίτορες). Σημείωσε ακόμη ότι η διαφορά βρίσκεται στον τρόπο αντιμετώπισης των κρουσμάτων παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την παρούσα κυβέρνηση, συγκριτικά με αυτή του ΠΑΣΟΚ, καθώς πλέον δεν δίδονται εξηγήσεις, αλλά και στο τι πρεσβεύει η κάθε κυβέρνηση (διάκριση μεταξύ δεξιάς και αριστεράς). 

Ο κ. Μποτόπουλος σημείωσε ότι στην Έκθεση περιέχονται τεκμηριωμένες καταγγελίες που ενέχουν άμεση ή έμμεση πολιτική ευθύνη για την κυβέρνηση και στοιχειοθετούνται αιτιάσεις ακόμη για: διακρίσεις σε βάρος ανηλίκων, μεταναστών, φυλακισμένων, γυναικών, τσιγγάνων, προσφύγων, θρησκευτικών μειονοτήτων μια άλλων ευπαθών ομάδων. Ο γραμματέας του Τομέα κατέληξε πως πρέπει να υπάρξει διαφορετικός πολιτικός λόγος και πράξη αλλά και συγκεκριμένα μέτρα ώστε να αμβλυνθούν φαινόμενα παραβίασης των δικαιωμάτων στη χώρα μας. 

Παρεμβαίνοντας ως σχολιαστής, ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας μίλησε για υπαναχώρηση και ανακοπή της προσπάθειας που είχε ξεκινήσει. Ως ένα από τα χειρότερα παραδείγματα ανέφερε «την απόλυτη κατάρρευση του προγράμματος μεθαδόνης την οποία πλήρωσαν με την ζωή τους δεκάδες άνθρωποι». Ζήτησε επίσης να ανοίξει η συζήτηση για την ψήφο των αλλοδαπών που ζουν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα μας και συνεχάρη το ΙΣΤΑΜΕ για την πρωτοβουλία να ξεκινήσει ένα τέτοιο θέμα «που δεν πουλάει».

Ο δημοσιογράφος Φοίβος Καρζής επικρότησε την πρόταση του συναδέλφου του και πρότεινε να αλλάξει η νομοθεσία αφενός, το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα αφετέρου. Μάλιστα περιέγραψε περιστατικό που έγινε πριν χρόνια στο οποίο αντικατοπτρίζεται κλίμα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφθοράς στο καθεστώς χορήγησης βίζας, με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρόξενο που επιχείρησε να αλλάξει την κατάσταση και τελικώς αντικαταστάθηκε.

Η διευθύντρια του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, Μαρία Πίνιου – Κάλλη, ζήτησε και από τα δύο κόμματα εξουσίας, όποιο κι αν είναι στην κυβέρνηση, να δίδεται προτεραιότητα χορήγησης ασύλου στους ανθρώπους που βασανίζονται, λέγοντας πως η ίδια από την θέση της ως γιατρού επιβεβαιώνει βασανισμούς. 

Μερικές φορές μάλιστα – όπως είπε – δεν τους χαρακτηρίζει έτσι παρά μιλά για «κακοποιήσεις», αφού στη χώρα μας ο όρος «βασανιστήρια» παραπέμπει μόνο στην περίοδο της Δικτατορίας. Πρόσθεσε πως καμία κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο με αποτέλεσμα θύματα βασανιστηρίων όχι μόνο να μην παίρνουν άσυλο, αλλά να διώκονται από τη χώρα μας και εντέλει να επιστρέφουν εκεί που αντιμετωπίζουν την βία και την απειλή του θανάτου. Η ίδια ανέφερε περιστατικά βασανιστηρίων που έχει αντιμετωπίσει ως γιατρός με θύματα Αφγανούς και θύτες αστυνομικούς. Είπε ακόμη ότι πλέον τα βασανιστήρια έχουν πάρει την μορφή της καταστροφής της προσωπικότητας και μίλησε για «σχετικοποίηση» βασανισμών.Την παρουσίαση συντόνισε η Πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, επίκουρος καθηγήτρια του Παντείου, Μαριλένα Κοππά.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα