Τα επόμενα βήματα για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού
Διαβάζεται σε 4'Με αντίπαλο τον χρόνο προχωρά το έργο που αφορά στην ανέγερση για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Οι βασικές εκκρεμότητες.
- 10 Μαΐου 2024 09:16
Με την πίεση του χρόνου προχωρά το έργο που αφορά στην ανέγερση για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Το έργο το οποίο υπεγράφη πριν από περίπου ένα έτος έχει ήδη μαζέψει κάποιες ενδιάμεσες καθυστερήσεις. Στις 19 Απριλίου όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, συνεργεία του Δήμου έχουν ξεκινήσει τον καθαρισμό του χώρου ενώ προχωρούν και οι εργασίες κατεδαφίσεων.
Πλέον στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι προκαταρκτικές εργασίες ώστε ο χώρος που πρόκειται να κατασκευαστεί το έργο να μπορέσει να αποδοθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στο ανάδοχο σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΜΕΤΚΑ για να πιάσει δουλειά.
Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να απομακρυνθούν τα μπάζα. Για να γίνει αυτό υπεγράφη συμπληρωματική σύμβαση με το ανάδοχο σχήμα ύψους 7 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να καθαρίσει τον χώρο και στη συνέχεια να ξεκινήσει η θεμελίωση του νέου γηπέδου που εκτιμάται για το καλοκαίρι.
Παράλληλα αναμένονται: η έγκριση για την χρηματοδότηση του κυρίως έργου, επιπλέον χρηματοδότηση 4 εκατ. ευρώ για τον καθαρισμό πέριξ του γηπέδου, η έγκριση της οικοδομικής άδειας και απαλλοτριώσεις.
Ο χρόνος δεν είναι πάντως σύμμαχος καθώς ήδη έχουν δοθεί δύο παρατάσεις συνολικά πέντε μηνών. Οι παρατάσεις αφορούν την 2η τμηματική αποκλειστική προθεσμία (ΤΑΠ) του εγκεκριμένου από τις 16 Οκτωβρίου 2023 χρονοδιάγραμμα του έργου.
Η πρώτη δόθηκε στις 11 Μαρτίου για 2 μήνες και ακολούθησε ακόμα μια στις 29 Απριλίου για επιπλέον 3 μήνες ήτοι έως τις 17.07.2024. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι παρατάσεις αυτές δεν επηρεάζουν προς το παρόν την τελική προθεσμία του έργου που παραμένει για το 2026.
Στις εργολαβικές συμβάσεις υπάρχουν ορόσημα στα οποία πρέπει ο ανάδοχος να έχει ολοκληρώσει συγκεκριμένες εργασίες και ονομάζονται τμηματικές προθεσμίες ενώ υπάρχει και η τελική προθεσμία ολοκλήρωσης όπως περιγράφεται στην σύμβαση που υπογράφει ο εκάστοτε ανάδοχος με την αναθέτουσα αρχή ενός έργου.
Τι περιλαμβάνει το έργο
Η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 36 μήνες και μεγάλος στόχος είναι το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού να λειτουργήσει το 2026. Το έργο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία του Δήμου Αθηναίων και αποτελεί μέρος της Διπλής Ανάπλασης. Σε δημοπράτηση βρίσκονται και δύο ακόμα έργα που σχετίζονται με τη δημιουργία υποδομών δικτύων (δρόμοι, πεζόδρομοι, αποχέτευση, ηλεκτρισμός, τηλεπικοινωνίες, ύδρευση κ.α.) αλλά και με τη γενική ανάπλαση της περιοχής της παρέμβασης.
Στο έργο περιλαμβάνεται και ποσό 3 εκατ. ευρώ ως προαίρεση για την κατασκευή πεζογέφυρας προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ.
Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 123 εκατ. ευρώ (99,19 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ). Το έργο υλοποιείται με τη μέθοδο της μελέτης-κατασκευής. Το έργο χρηματοδοτείται για ποσό 115 εκατ.ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ένα από τα μεγαλύτερα αναλογικά ποσά που δίδεται για τη δημιουργία μιας υποδομής) και για ποσό 8 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ουσιαστικά το ΠΔΕ θα καλύψει την κατασκευή του γηπέδου και το Ταμείο Ανάκαμψης την αστική ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού /Ελαιώνα – Έργα διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην περιοχή της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού στην περιοχή του Ελαιώνα.
Για την κατασκευή του υπόψη έργου θα ληφθούν υπόψη οι προβλεπόμενες λειτουργικές απαιτήσεις και οι ισχύουσες προδιαγραφές. Επίσης, το έργο υπάγεται σε περιβαλλοντικές δεσμεύσεις σύμφωνα με την εγκεκριμένη ΜΠΕ.
Συνοπτικά τα προς μελέτη και κατασκευή έργα είναι:
(α) Το γήπεδο αυτό καθαυτό (θεμελίωση, σκυροδέματα κλπ)
(β) Ο αρχιτεκτονικός και όχι μόνο εξοπλισμός του γηπέδου (στέγαστρο, περιμετρικό κέλυφος κλπ).
(γ) Οι Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του γηπέδου (ύδρευση, αποχέτευση, ασθενή και ισχυρά ρεύματα, λοιπός ηλεκτρολογικός και μηχανολογικός εξοπλισμός κλπ).