Τα έργα που θα αλλάξουν τη Θεσσαλονίκη

Διαβάζεται σε 5'
Τα έργα που θα αλλάξουν τη Θεσσαλονίκη
iStock

Καθώς η Θεσσαλονίκη προετοιμάζεται εντατικά για την 88η ΔΕΘ σημαίνοντα ρόλο για το μέλλον της έχουν τα μεγάλα έργα τα οποία είτε είναι σε εξέλιξη είναι σε διαγωνιστική διαδικασία.

Λίγο-πολύ τα περισσότερα από αυτά τα έργα είναι γνωστά από χρόνια όπως το Μετρό ή το flyover, όμως υπάρχουν και έργα τα οποία είναι νέα για την πόλη όπως το Μουσείο Ολοκαυτώματος ή το ThessINTEC ή το Στρατόπεδο Γκόνου.

Τα έργα αυτά έρχονται να δώσουν μια νέα δυναμική στην πόλη που τις δύο πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα έλειψαν και που είναι απαραίτητα. Σημαντικό στοιχείο στα έργα αυτά είναι πως έχουν μπει σε μια σειρά και που τόσο η πόλη όσο και η ευρύτερη περιοχή θα τα δουν να υλοποιούνται ενώ κάποια άλλα είναι στη φάση της υλοποίησης.

Πρόκειται δε για δημόσια αλλά και ιδιωτικά έργα, καθώς σημαντικοί παράγοντες   υλοποιούν επενδύσεις στην πόλη όπως η Dimand που παραδίδει το Hub 26 και υλοποιεί την ανάπλαση του παλαιού εργοστασίου Φιξ αλλά και άλλοι επενδυτές κυρίως για ξενοδοχειακές μονάδες.

UNSPLASH

Από αυτά φυσικά το έργο-σημαία για την Θεσσαλονίκη είναι το Μετρό. Η πόλη ζει σε ρυθμούς αντίστροφης μέτρησης για την ημέρα που οι σταθμοί θα ανοίξουν επίσημα τις πύλες τους και θα μετακινηθούν σε χρόνους που σήμερα μοιάζουν μυθικοί. Η επίσημη ημερομηνία λειτουργίας της βασικής γραμμής Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός-Νέα Ελβετία αναμένεται να ανακοινωθεί στην ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και υπολογίζεται προς τα τέλη Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά που η ΔΕΘ θα διεξαχθεί χωρίς Μετρό. Για τα τέλη του 2025 οδεύει και η επέκταση Καλαμαριάς που θα συμπληρώσει το πρώτο δίκτυο μετρό για την πόλη.

Εγκαίνια όμως εν μέσω ΔΕΘ, στις 6/9 θα έχουμε για το νέο συγκρότημα γραφείων HUB 26 στη Θεσσαλονίκη. Το νέο “πράσινο” συγκρότημα γραφείων της Dimand στη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί σταδιακά από το Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο.Οι χώροι του έχουν ήδη μισθωθεί σε μεγάλες ελληνικές και ξένες εταιρείες ενώ το συγκρότημα έχει προσυμφωνηθεί να αγορασθεί από την Prodea Investments.

Σημαντικά για την πόλη είναι και τα αντιπλημμυρικά τα οποία είναι σε εξέλιξη. όπως η κατασκευή αντιπλημμυρικού έργου υδάτων του νοτίου τμήματος Δήμου Καλαμαριάς για την αποχέτευση ομβρίων υδάτων, η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων ευρύτερης περιοχής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, τα έργα διευθέτησης ρεμάτων περιοχής Ωραιοκάστρου και κατασκευή δικτύων ομβρίων. Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν σταδιακά από το 2025 και μετά.

Ένα από τα μεγαλύτερα οδικά έργα της χώρας εκτελείται στη Θεσσαλονίκη και φυσικά αναφερόμαστε στο flyover. Η κατασκευή ενός νέου υπερυψωμένου άξονα στο ανατολικό μισό της περιφερειακής έχει δημιουργήσει και ανησυχία για τον κυκλοφοριακό φόρτο που δημιουργεί αλλά και προσμονή για την δραστική βελτίωση που υπόσχεται να φέρει. Η προγραμματισμένη ολοκλήρωση του έργου είναι για τον Μάιο του 2027.

Μεγάλο και σημαντικό έργο για τον χαρακτήρα που βγάζει προς τα έξω η πόλη είναι και τα έργα για το ThessINTEC. Οι πρόδρομες εργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη και μέσα στο 2024 αναμένεται να ξεκινήσει και η ανέγερση των κτιρίων αλλά και η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών.

Επίσης από τα Electra Hotels & Resorts σε εξέλιξη είναι 5άστερο ξενοδοχείο συνολικής επένδυσης 30 εκατ. ευρώ το οποίο όπως τονίζεται αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην Θεσσαλονίκη. Το ξενοδοχείο θα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης, θα έχει 160 δωμάτια.

Σε εξέλιξη είναι και η κατασκευή του νέου -και πρώτου για την πόλη- Νοσοκομείου Παίδων στο Φίλυρο. Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα αφήσει παρακαταθήκη ένα πρότυπο νοσοκομείο που κατασκευαστικά θα διαθέτει όλες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, θα πιστοποιηθεί κατά LEED και θα προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες υγείας στην πόλη. Το κόστος κυμαίνεται περίπου σε 160 εκατ. ευρώ.

UNSPLASH

Υπό κατασκευή είναι όμως και το σημαντικότατο έργο ανάπλασης για την δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Στρατόπεδο του Παύλου Μελά, με φορέα υλοποίησης τον δήμο Παύλου Μελά και με προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια. Το έργο είναι σε προχωρημένη υλοποίηση και το 2025 πιθανόν να είναι και η χρονιά που θα ολοκληρωθεί.

Έναρξη εργασιών είχαμε όμως προ ημερών και για σημαντικό έργο που αφορά στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στην Δυτική είσοδο της πόλης της Θεσσαλονίκης. Το έργο ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 2 έτη και θα αποτελέσει ένα σημαντικό έργο πολιτιστικού χαρακτήρα.

Προς υπογραφή είναι το έργο για την ολοκλήρωση του 6ου προβλήτα στον λιμένα της Θεσσαλονίκης καθώς και το κτιριακό έργο-ΣΔΙΤ για τα 17 σχολεία σε Θεσσαλονίκη και Πιερία. Σε προχωρημένο διαγωνισμό είναι και το έργο-ΣΔΙΤ για τα Δικαστικά Μέγαρα Κεντρικής Μακεδονίας, κόστους 120 εκατομμυρίων ευρώ. Περιλαμβάνει την λειτουργική ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, ανέγερση νέων Δικαστικών Μεγάρων Σερρών, Έδεσσας και Κιλκίς.

Επίσης σε προχωρημένο διαγωνισμό είναι τα δύο μεγάλα οδικά έργα που “αγγίζουν” τη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο αφορά στον άξονα Θεσσαλονίκη-Έδεσσα και το δεύτερο στον άξονα Δράμα-Αμφίπολη.

Στην έναρξη του βρίσκεται ο διαγωνισμός  για τη δημιουργία ενός μεγάλου Logistics Park μέσω ΤΑΙΠΕΔ στο πρώην Στρατόπεδο Γκόνου. Ο διαγωνισμός εκτιμάται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ και θα λειτουργήσει μαζί με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως πόλος έλξης για την διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα