Τα γκαρσόνια της Ευρώπης

Τα γκαρσόνια της Ευρώπης
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο. (EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Το ερώτημα είναι κατά πόσον η τουριστική έκρηξη μπορεί να χρηματοδοτεί εσαεί την ανάπτυξη

Είναι γνωστό κι από τις καλές εποχές: με τους αριθμούς , κάνεις ό,τι θέλεις – χτίζεις ανώγεια και κατώγια. Στα λόγια, φυσικά – διότι η πράξη είναι λίγο πιο δύσκολη.

Βγήκαν χθες τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη. Και μόνον η είδηση έχει την αξία της – διότι πλέον μιλάμε για ανάπτυξη και όχι για ύφεση, όπως είχαμε συνηθίσει όλα τα χρόνια του Μνημονίου. Πόση ανάπτυξη όμως – και κυρίως: τι είδους;

Πρώτα τα άσχημα νέα : παρά τις κατά καιρούς κατηγορηματικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, οι επενδύσεις μειώνονται και οι εισαγωγές αυξάνονται. Το κακό είναι ότι μαζί με την αύξηση των εισαγωγών πάει πακέτο και μία ελαφρά μείωση της κατανάλωσης – άρα, κλάφτα Χαράλαμπε.

Έχουμε ωστόσο μεγάλη αύξηση και στις εξαγωγές – ειδικά στην εξαγωγή υπηρεσιών, λένε οι ειδικοί της ΕΛΣΤΑΤ. Τι σημαίνει αυτό; Τίποτε άλλο πέραν του τουρισμού – η χρονιά πήγε πολύ καλά , η τουριστική περίοδος επιμηκύνθηκε, τα έσοδα αυξήθηκαν, η εποχιακή απασχόληση άνθισε.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς από το 0,8% στο 1,6% του ΑΕΠ – εν ολίγοις, την διπλασίασε. Κι έτσι, δικαίως, το υπουργείο Οικονομικών λέει τώρα ότι το αναιμικό 1,3% που δίνουν οι στατιστικολόγοι για το – αφιερωμένο παραδοσιακά στον τουρισμό – καλοκαιρινό τρίμηνο , είναι μόνον μία αρχική πρόβλεψη, η οποία θα μεγαλώσει πολύ μέσα στους επόμενους 2 μήνες.

Έτσι, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, θα φτάσουμε άνετα στο μαγικό 1,6% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός – κι ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Τα Μνημόνια τελειώνουν σε 9 μήνες – και μετά οι Έλληνες θα ζήσουν καλύτερες μέρες. Οι δε αριθμοί, ακόμα καλύτερες…

Το ερώτημα είναι κατά πόσον η τουριστική έκρηξη μπορεί να χρηματοδοτεί εσαεί την ανάπτυξη σε αυτή την χώρα, όταν η κατανάλωση και οι επενδύσεις μειώνονται , ενώ αυξάνονται οι εισαγωγές. Η απάντηση είναι απλή: δεν μπορεί, τελεία και παύλα. Δεν μπορεί, έστω κι αν γίνει πράξη εκείνο που ήθελε να ξορκίσει ο Ανδρέας Παπανδρέου – ακόμα κι αν γίνουμε , δηλαδή , τα γκαρσόνια της Ευρώπης.

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι Διευθυντής του News 24/7.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα