ΤΕΕ και ΙΣΑ καλούν σε κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό

ΤΕΕ και ΙΣΑ καλούν σε κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό
Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία από την ΑΔΕΔΥ ενάντια στο νέο ασφαλιστικό την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

Το ΤΕΕ ζητά από τα μέλη του που έχουν εκλεγεί βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Για δήμευση του μόχθου και απαξίωση της προσφοράς κάνει λόγο ο ΙΣΑ

Σε καταψήφιση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό καλεί τους βουλευτές συναδέλφους του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ύστερα από απόφαση της διοικούσας επιτροπής, «προκειμένου να αντιληφθούν έστω και την ύστατη στιγμή ότι οι αποφάσεις τους καθορίζουν το μέλλον όλου του κλάδου».

«Θυμίζουμε σε όλους, ότι τυχόν υπερψήφιση θα έχει ονοματεπώνυμο: αυτό του καθενός και της καθεμίας που συναίνεσε στην καταστροφή μας», επισημαίνει ο κ. Στασινός, καλώντας, «όλους τους μηχανικούς σε αγώνα τις επόμενες ημέρες, για να καταλάβει έμπρακτα η κυβέρνηση και η Βουλή ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει τη συναίνεση της κοινωνίας».

Ειδικότερα, με ανακοίνωσή του, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας καλεί όλους τους μηχανικούς να συμμετέχουν στην γενική απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που προκήρυξε ήδη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για την Παρασκευή 6 Μαΐου και το Σάββατο 7 Μαΐου, δηλαδή τις ημέρες της συζήτησης και της ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ο κ. Στασινός δήλωσε σχετικά: «Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι είναι στην πραγματικότητα ένα δημοσιονομικό και φορολογικό νομοσχέδιο. Αποδείξαμε με αναλογιστική μελέτη ότι η κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό, μειώνει κατά 25% το χρόνο ζωής του Ταμείου των μηχανικών, του ΤΣΜΕΔΕ. Το Ταμείο των μηχανικών είναι ακόμη και σήμερα ισχυρό και βιώσιμο και έτσι πρέπει να παραμείνει. Η κυβερνητική πρόταση για το νέο Ασφαλιστικό, είναι λανθασμένη επιστημονικά, άδικη κοινωνικά και αναποτελεσματική οικονομικά. Η μόνη αποδεκτή για την κοινωνία, για τους επιστήμονες, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για τους μηχανικούς προοπτική, είναι η απόσυρσή του. Τυχόν υπερψήφιση του Ασφαλιστικού από τη Βουλή, χωρίς την κοινωνική συναίνεση, είναι έγκλημα απέναντι στις σημερινές και ερχόμενες γενιές».

Σημειώνεται ότι οι μηχανικοί της χώρας συνεχίζουν την απεργία – αποχή τους από την συμμετοχή σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών καθώς και από το σύνολο των Επιτροπών με τεχνικό αντικείμενο (π.χ. Επιτροπές Δημοπρασιών Έργων και Μελετών, Επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, Αυθαιρέτων κλπ.),

Το ΤΕΕ, καταλήγει η ανακοίνωση, «καλεί τον κάθε συνάδελφο μηχανικό να βροντοφωνάξει “όχι στο νόμο που μας πετάει στο δρόμο”. Αυτός ο αγώνας είναι πλέον αγώνας επιβίωσης».

ΙΣΑ: Δήμευση του μόχθου και απαξίωση της προσφοράς του επιστημονικού προσωπικού της χώρας

Εν τω μεταξύ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζομένους στον ιατρικό κλάδο να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

“Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αντίθετα με την πρωτοβουλία άλλων επαγγελματικών και επιστημονικών ενώσεων να συντάξουν πίνακες για την ενημέρωση των μελών τους αναφορικά με το ύψος των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών υπό το προτεινόμενο νομοθετικό καθεστώς θεωρεί ότι μία τέτοια προσπάθεια μπορεί να αποπροσανατολίσει ενόψει σειράς παραμέτρων που θα πρέπει να συνεκτιμώνται σε κάθε περίπτωση ιατρού (πχ παλαιός/νέος ασφαλισμένος, μεικτή περίπτωση μισθωτού & ελεύθερου επαγγελματία κλπ). Εξάλλου το κατατεθέν νομοσχέδιο θα υποστεί τροποποιήσεις έως την ψήφισή του στις επιτροπές που το επεξεργάζονται.

Όπως έχουμε επισημάνει και σε προηγούμενες σχετικές ανακοινώσεις μας ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είναι αντίθετος με την κύρια φιλοσοφία του συγκεκριμένου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που θεσπίζει κατά τρόπο ενιαίο ασφαλιστική εισφορά, για κάθε μισθωτό και αυτοαπασχολούμενο, που θα φτάσει σε ποσοστό 27% επί του καθαρού εισοδήματος, χωρίς όμως να υπάρχει ανταποδοτικότητα ούτε στη σύνταξη, ούτε βεβαίως στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε ότι ιατρός με καθαρό εισόδημα άνω των 20.000€ θα υποχρεωθεί να καταβάλει από 1.1.2017 για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές σε ποσοστό 55% με 60% των εισοδημάτων του χωρίς να συνυπολογιστούν η προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος, ούτε φυσικά άλλες φορολογικές υποχρεώσεις (πχ ο ΕΝΦΙΑ).

Πρόκειται για δήμευση του μόχθου και απαξίωση της προσφοράς του επιστημονικού προσωπικού της χώρας”, αναφέρει η ανακοίνωση.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα