Τελικά ευθύνονται οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες για τις φωτιές στα δάση;

Διαβάζεται σε 3'
Πυρκαγιά στην λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου
Πυρκαγιά στην λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ο Δρ, Θεόδωρος Μ. Γιάνναρος εξηγεί τους λόγους που οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες δεν ευθύνονται αποκλειστικά για τις ενάρξεις δασικών πυρκαγιών.

Η πρώτη μεγάλης έκτασης φωτιά του καλοκαιριού, που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης (19/6) και άφησε πίσω της καμένα σπίτια σε Κίτσι και Λαμπρικά και κατεστραμμένες επιχειρήσεις στην Βάρης-Κορωπίου, είναι γεγονός.

Μοιραίο αποδείχθηκε το “κοκτέιλ” ζέστης, ισχυρών ανέμων και ξηρασίας, ωστόσο από τις αρχές της εβδομάδας οι ειδικοί έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς υπήρχε αυξημένη επικινδυνότητα για πυρκαγιές.

Στον απόηχο της πυρκαγιάς, ο Δρ, Θεόδωρος Μ. Γιάνναρος, Επιστημονικός Υπεύθυνος του ερευνητικού έργου FLAME και Κύριος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με ανάρτηση του στο Facebook, αποδομεί τα επιχειρήματα που προσάπτουν τις ευθύνες στις δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες για τις ενάρξεις δασικών πυρκαγιών και εξηγεί πως μια λεπτομερής καταγραφή και ανάλυση των αιτίων έναρξης θα μπορούσε να συνεισφέρει στον εντοπισμό των κύριων αιτιών που οδηγούν σε τόσες ενάρξεις δασικών πυρκαγιών.

Αναλυτικά γράφει:

«Στον απόηχο της σημερινής ημέρας, αναρωτιέμαι..
Ευθύνονται οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες για τις πολλές ενάρξεις δασικών πυρκαγιών;
Όχι. Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες ΔΕΝ οδηγούν από μόνες τους σε έναρξη δασικών πυρκαγιών. Οι πυρομετεωρολογικές διευκολύνουν την έναρξη πυρκαγιάς ΕΑΝ υπάρξει η “σπίθα” και στη συνέχεια καθορίζουν την εξάπλωση και τη συμπεριφορά της φωτιάς.

Τότε ποιος/τι ευθύνεται για τις ενάρξεις δασικών πυρκαγιών;
Κατά συντριπτική πλειοψηφία, οι περισσότερες δασικές πυρκαγιές ξεκινούν από ανθρώπινη δραστηριότητα. Η ανθρώπινη δραστηριότητα, ωστόσο, μπορεί να έχει πολλές και διαφορετικές “αποχρώσεις”. Μπορεί να είναι καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, μπορεί να είναι υπαίθριο άναμμα φωτιάς (BBQ), μπορεί ακόμα να είναι και μια αστοχία του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Τι σημασία έχουν τα παραπάνω;
Όταν επισκεπτόμαστε το γιατρό μας, του αναφέρουμε πού πονάμε ώστε να λάβουμε την κατάλληλη θεραπεία. Κατ’ αναλογία, μια λεπτομερής καταγραφή και ανάλυση των αιτίων έναρξης θα μπορούσε να συνεισφέρει στον εντοπισμό του “πού ακριβώς πονάμε περισσότερο” και έχουμε τόσες ενάρξεις δασικών πυρκαγιών. Για παράδειγμα, διαφορετικά θα προσεγγίσεις το “πρόβλημα” εάν 8 στις 10 πυρκαγιές ξεκινούν από αγροτικές δραστηριότητες και με άλλο τρόπο εάν ξεκινούν από δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Θέλω να πιστεύω ότι το Πυροσβεστικό Σώμα έχει συγκεντρωμένα τα στοιχεία αυτά. Είναι επιτακτική ανάγκη να αναλυθούν και αντίστοιχα να καταρτιστούν οι “θεραπείες”, αντιμετωπίζοντας το “πρόβλημα” στη ρίζα του, μέσα από τον περιορισμό του κινδύνου, ο οποίος αποτελεί και θεμελιώδη πυλώνα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών».

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα