Τέλος τα δελφίνια στο Αττικό Πάρκο – Μεταφέρονται στη Φλόριντα

Διαβάζεται σε 4'
Τέλος τα δελφίνια στο Αττικό Πάρκο – Μεταφέρονται στη Φλόριντα
INTIME

Απάντηση σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τα δελφίνια που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του, δίνει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Ειλημμένη είναι η απόφαση της διεύθυνσης του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου να απομακρυνθούν οριστικά τα δελφίνια και στο μέλλον να μην φιλοξενηθούν ξανά στις εγκαταστάσεις του.

Όπως επιβεβαιώνεται και από σχετική ανακοίνωση του Πάρκου, αναμένεται να μεταφερθούν στο Clearwater Marine Aquarium στη Φλόριντα των Η.Π.Α. «που αποτελεί ένα από τα 30 πιστοποιημένα θαλάσσια πάρκα και ενυδρεία στη χώρα από την Α.Μ.Μ.P.A. (Alliance of Marine Mammal Parks and Aquariums)».

Σύμφωνα με το Πάρκο «ο λόγος είναι ότι δεν διεξάγονται πλέον εκπαιδευτικές παρουσιάσεις και ο χώρος των θαλάσσιων θηλαστικών έχει διαμορφωθεί σε ένα ανοιχτό επισκέψιμο χώρο όπως ακριβώς και με τους υπόλοιπους χώρους των ζώων».

Τονίζεται, δε, πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα πώλησης των δελφινιών.

Αναλυτική η ανακοίνωση του Αττικού Πάρκου

Κανένα, από τα περισσότερα από 2000 ζώα που φιλοξενούνται στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, δεν πωλείται ούτε αγοράζεται. Ανάμεσα στα νόμιμα αδειοδοτημένα πάρκα όπως το δικό μας που αποτελεί μέλος της ΕΑΖΑ (Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων) δεν γίνονται αγοραπωλησίες. Όλα τα ζώα που φιλοξενούνται στο Πάρκο μας έχουν είτε γεννηθεί εδώ είτε προέρχονται από άλλα ζωολογικά πάρκα, ενώ συμμετέχουμε ενεργά στα προγράμματα αναπαραγωγής απειλουμένων ειδών της ΕΑΖΑ (EEPs και ESBs). Ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα ΠΩΛΗΣΗΣ δελφινιών που φιλοξενούνται στο Πάρκο μας.

Όπως είναι γνωστό εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και σύμφωνα με τις οδηγίες της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής, δεν διεξάγονται πλέον εκπαιδευτικές παρουσιάσεις και ο χώρος των θαλάσσιων θηλαστικών έχει διαμορφωθεί σε ένα ανοιχτό επισκέψιμο χώρο όπως ακριβώς και με τους υπόλοιπους χώρους των ζώων.

Η απόφαση για μεταφορά των θαλάσσιων θηλαστικών είναι ειλημμένη εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια καθώς ο χώρος που φιλοξενούνται θα διαμορφωθεί σύμφωνα με το πλάνο ανάπτυξης του Πάρκου μας.

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάστηκαν αρκετές εναλλακτικές. Επειδή στα διάφορα δημοσιεύματα έγινε ονομαστική αναφορά στους Λειψούς κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι αφενός αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάποιο αδειοδοτημένο καταφύγιο θαλάσσιων θηλαστικών στην περιοχή ούτε σχετικές εγκαταστάσεις και εξειδικευμένο προσωπικό αλλά μόνο διακηρυγμένη πρόθεση, να δημιουργηθεί ένα. Ακόμη και αν υπήρχε όμως η επιλογή των Λειψών δεν θα ήταν κατάλληλη λόγω της θερμοκρασίας των υδάτων της περιοχής. Αντιστοίχως εξετάστηκε η επιλογή της Νότιας Κρήτης, ωστόσο ούτε εκεί υπάρχει κάποια εγκατάσταση ή εξειδικευμένο προσωπικό που θα μπορούσε να αναλάβει ένα τέτοιο έργο, αλλά μόνο σκέψεις να δημιουργηθεί εκεί καταφύγιο θαλάσσιων θηλαστικών.

Ως εκ τούτου προκρίθηκε, με βάση και τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για Απειλούμενα Είδη (EEP) από τον υπεύθυνο της ΕΑΖΑ για το είδος (ΕΑΖΑ studbook keeper) ο οποίος εξέτασε κάθε πιθανή εκδοχή και έχει την ευθύνη και αρμοδιότητα της τελικής επιλογής, το Clearwater Marine Aquarium στη Φλόριντα των Η.Π.Α. που αποτελεί ένα από τα 30 πιστοποιημένα θαλάσσια πάρκα και ενυδρεία στην χώρα από την Α.Μ.Μ.P.A. (Alliance of Marine Mammal Parks and Aquariums) γνωστό για την προοδευτική προσέγγιση του στην ευημερία των ζώων, την συμμόρφωσή τους και την αφοσίωσή τους στην έρευνα και τη διατήρηση των ειδών, που το καθιστούν πρότυπο ίδρυμα στον τομέα.

Η μεταφορά των θαλάσσιων θηλαστικών είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και γίνεται παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού κτηνιάτρων και φροντιστών και ειδικά διαμορφωμένου αεροσκάφους για τον σκοπό αυτό.

Αποτελεί ειλημμένη απόφαση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου να μην φιλοξενήσει στο μέλλον στις εγκαταστάσεις του δελφίνια. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι παρά τις αντιδράσεις μερίδας ακτιβιστικών οργανώσεων, τα δελφίνια που φιλοξενήσαμε στο Πάρκο μας αποτέλεσαν για περισσότερο από μια δεκαετία άξιους πρεσβευτές της ανάγκης προστασίας του είδους, για πάνω από 4 εκατομμύρια μικρούς και μεγάλους επισκέπτες που είχαν την ευκαιρία να τα θαυμάσουν από κοντά και να ενημερωθούν για την φυσιολογία τους αλλά κυρίως για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στην Φύση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα