Τέμπη: Η τέφρα των νεκρών πετάχτηκε, καταγγέλλει μητέρα θύματος

Διαβάζεται σε 3'
Από το σημείο του δυστυχήματος στα Τέμπη
Από το σημείο του δυστυχήματος στα Τέμπη INTIME

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο ΑΠΘ για τα θύματα του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου.

Mέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, η Ελένη Βασάρα, μητέρα της 20χρονης φοιτήτριας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αγάπης Τσακλίδου, που έχασε τη ζωή της στο δυστύχημα των Τεμπών, ολοκλήρωσε την ομιλία της σε εκδήλωση που διοργάνωσαν σύλλογοι εργαζομένων στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης.

Η μητέρα της φοιτήτριας του ΑΠΘ στον λόγο που εκφώνησε, μίλησε για τον αγώνα διαρκείας που δίνουν οι συγγενείς και οι φίλοι των θυμάτων, μέχρι να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη για όσους έχασαν τη ζωή τους του δυστυχήματος και μέχρι να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

«Δεν ήταν εύκολη απόφαση να έρθω και να μιλήσω στη σημερινή εκδήλωση. Σε αυτή την αίθουσα τόσες αναμνήσεις με την Αγάπη και με όλους εσάς. Να μιλήσουμε για το έγκλημα στα Τέμπη όπου τόσο απροσδόκητα και αδιανόητα έχασα το παιδί μου. Όμως ανεξάρτητα από αυτό που βιώνω, έχω χρέος και στόχο ζωής να μιλάω και εκ μέρους της Αγάπης και να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις, όπως θα ήθελε και η Αγάπη και αναμφίβολα οι 56 ακόμη δικοί μας άνθρωποι που χάθηκαν στο έγκλημα των Τεμπών. Για την αποκάλυψη των υπαιτίων ενόχων -όσο ψηλά και αν βρίσκονται- και την παραδειγματική τιμωρία τους. Για να μη ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα με 57 νεκρούς». 

«Πώς είναι δυνατόν να συμβεί σύγκρουση τρένων στον σιδηροδρομικό άξονα της χώρας ενώ υπάρχει διπλή γραμμή; Πώς είναι δυνατόν να συμβεί μετωπική σύγκρουση τρένων εν έτη 2023 με τέτοια πρόοδο της τεχνολογίας; Με τόσα συστήματα ασφαλείας που υποτίθεται ότι λειτουργούσαν; Με τόσες επενδύσεις που υποτίθεται είχαν γίνει; Γιατί εμείς τέτοια ακούγαμε, τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια», πρόσθεσε η μητέρα που έχασε την κόρη της στο δυστύχημα.

Η κυρία Βασάρα αναφέρθηκε στις προσπάθειες των εργαζομένων του σιδηροδρόμου να προειδοποιήσουν για τις παραλείψεις. «Δυστυχώς, οι παραλήπτες όλων των παραπάνω αδιαφορούσαν εγκληματικά. Αντί να πράξουν αυτό που έπρεπε, πληρώνονταν. Σκεπτόμενοι επί του πονηρού μάλιστα παραπληροφόρησαν, αφήνοντας να κυκλοφορούν αφίσες του ΟΣΕ με την τηλεδιοίκηση της Ρώμης». 

Στον λόγο της επίσης η καθηγήτρια του ΑΠΘ αναφέρθηκε στο μπάζωμα του τόπου της σύγκρουσης, με αιχμές για συγκάλυψη. «Η τέφρα πετάχτηκε, η ενέργεια αυτή αποτελεί ύψιστη ύβρη προς τους νεκρούς. Πρόκειται για ενέργεια που έγινε χωρίς καμία άδεια». 

Τέλος στο βήμα ανέβηκε και ο Γιάννης Αναστασίου, εργαζόμενος της Hellenic train ο οποίος προειδοποίησε για ελλείψεις που ακόμα και ένα χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα, παραμένουν θέτοντας τις ζωές των επιβατών σε κίνδυνο. «Ένα χρόνο μετά κι ακόμη τα θέματα ασφαλείας υπάρχουν. Δίνουμε όρκο στους νεκρούς, στους συγγενείς αλλά και στους ζωντανούς να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην υπάρξει άλλο τέτοιο έγκλημα». 

Σύμβαση 717: Μισές αλήθειες και διπλό κόστος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα