Τέμπη: Οι επιζώντες πληρώνουν από την τσέπη τους για να επανέλθουν
Διαβάζεται σε 5'Έχουν πλέον συμπληρωθεί οκτώ μήνες από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπου έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, ωστόσο οι πολυτραυματίες επιζώντες έχουν να αντιμετωπίσουν και μια σειρά προβλημάτων που σίγουρα δεν περίμεναν.
- 04 Νοεμβρίου 2023 08:29
Εκτός του 21χρονου, μοναδικού επιζώντα από το πρώτο βαγόνι, που τόσους μήνες μετά παραμένει διασωληνωμένος με πολλαπλά τραύματα στη ΜΕΘ του Γ.Ν. Βόλου δίνοντας μάχη για να συνεχίσει να ζει, οι υπόλοιποι άνθρωποι που επέζησαν με σοβαρά τραύματα από το δυστύχημα στα Τέμπη παλεύουν με τις διαδικασίες και τη μέριμνα που δεν έλαβε ποτέ το κράτος για να τους διευκολύνει να επανέλθουν.
Το θέμα είχε θίξει μια από τις πολυτραυματίες των Τεμπών την περασμένη εβδομάδα, όμως φαίνεται πως κάθε άλλο παρά η μοναδική περίπτωση είναι.
Το NEWS 24/7 ήρθε σε επικοινωνία με ορισμένους από τους νέους ανθρώπους που βρίσκονταν στην αμαξοστοιχία Intercity 62 της Hellenic Train, οι οποίοι περιέγραψαν πως έχουν αφεθεί απολύτως μόνοι τους στη διαδικασία να επανέλθουν από τα τραύματά τους, αναγκαζόμενοι να πληρώνουν με δικά τους χρήματα που σε κάποιες περιπτώσεις μετριούνται σε χιλιάδες ευρώ, τις θεραπείες και το ιατρικό υλικό που χρειάζονται.
Για τους πολυτραυματίες και τα άτομα που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ η κατάσταση είναι δραματική. Οι ανάγκες τους είναι καθημερινές και οι περισσότεροι, όπως εξηγούν, δεν έχουν δει ακόμη ούτε ένα ευρώ στους λογαριασμούς τους, 8 μήνες μετά για θεραπείες που έχουν ήδη κάνει.
Στις 3 Απριλίου 2023 ψηφίστηκε στη Βουλή ο νόμος 5039 με τα μέτρα στήριξης «των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος της 28ης Φεβρουαρίου 2023», τα οποία όμως δεν εφαρμόζονται για τους πληγέντες σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Σύμφωνα με το άρθρο 62 «ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καλύπτει πλήρως τις δαπάνες νοσηλείας και αποκατάστασης των τραυματιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, σε υλικά και υπηρεσίες, σε όλες τις δομές Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και τα έξοδα μετάβασής τους σε δομές αποκατάστασης του εξωτερικού, χωρίς οποιαδήποτε συμμετοχή αυτών». Όμως στην πραγματικότητα οι πολυτραυματίες καλούνται να πληρώσουν προκαταβολικά τα πάντα και να περιμένουν μετά από μήνες να τους επιστραφούν τα χρήματα.
Ιατρικό υλικό χιλιάδων ευρώ το πληρώνουν από την τσέπη τους
Πρακτικά, το κράτος έχει ζητήσει από τους επιζώντες να έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν χιλιάδες ευρώ από χρήματα που δεν έχουν και να περιμένουν πότε θα τους επιστραφούν. Η εναλλακτική τους είναι να μην λάβουν το απαραίτητο ιατρικό υλικό.
Τη φωτογραφία που δημοσιεύει το NEWS 24/7 την τράβηξε ένα από τα άτομα που επέζησαν του δυστυχήματος. Εκεί περιλαμβάνονται οι αποδείξεις από έναν μόνο μήνα κατά τον οποίο ο συγκεκριμένος πολυτραυματίας χρειάστηκε να αγοράσει ιατρικό υλικό. Το κόστος των συγκεκριμένων αποδείξεων είναι πάνω από 2.000 ευρώ και έχει καλυφθεί με χρήματα του πολυτραυματία που μέχρι σήμερα δεν του έχουν επιστραφεί.
Τι απαιτεί η διαδικασία; Οι πολυτραυματίες καλούνται να κάνουν μια γραφειοκρατική δουλειά που μάλλον δεν τους αναλογεί. Κάθε σελίδα στη φωτογραφία περιέχει έξι διαφορετικές φωτοτυπίες πληρωμένων αποδείξεων (με όλη τη λεπτομέρεια του κάθε φαρμάκου στην πίσω σελίδα και καρφιτσωμένη την κάθε γνωμάτευση), οι οποίες πρέπει να κατατεθούν για να επιστραφούν τα χρήματα. Παρότι όμως οι συγκεκριμένες φωτοτυπίες έχουν κατατεθεί εδώ και μήνες σύμφωνα με τον πολυτραυματία που μίλησε στο NEWS 24/7, τα χρήματα δεν έχουν κατατεθεί μέχρι την ημέρα που δημοσιεύεται το ρεπορτάζ.
Τα χρήματα φυσικά δίνονται από τις οικογένειες των πολυτραυματιών, χωρίς να είναι αυτονόητο πως έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν αυτά τα ποσά αναμένοντας να τα πάρουν πίσω κάποια στιγμή στο μέλλον. Στις περιπτώσεις όπως τα σοβαρά εγκαύματα για παράδειγμα, ακόμη και οι κρέμες που απαιτούνται για την επούλωση έχουν μεγάλο κόστος. Ουσιαστικά αυτό που ζητούν οι επιζώντες της τραγωδίας, είναι η διαδικασία κάλυψης των δαπανών νοσηλείας να γίνεται αυτόματα με το ΑΜΚΑ τους.
Επιπροσθέτως, οι πολυτραυματίες εξηγούν στο NEWS 24/7 πως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις επιτροπές των ΚΕ.Π.Α. (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας). Το άρθρο 57.1 του νόμου που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση για τη στήριξη των πληγέντων, προβλέπει τη χορήγηση σύνταξης «σε όσους υπέστησαν μόνιμη αναπηρία ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) και άνω λόγω του σιδηροδρομικού δυστυχήματος της 28ης Φεβρουαρίου 2023», ωστόσο οι επιτροπές χορηγούν μόνο γνωματεύσεις για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Με άλλα λόγια, φαίνεται πως θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη μέχρι να μπορεί να γνωματευτεί το ποσοστό της μόνιμης αναπηρίας που προβλέπει το άρθρο. Έτσι, ορισμένοι από αυτούς, σήμερα, αναγκάζονται να ψάξουν για δουλειά προκειμένου να ανταπεξέλθουν οικονομικά.
Όπως προκύπτει, παρά τα όσα είχαν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, τα μέτρα είναι προβληματικά ως προς την εφαρμογή τους και το μόνο που προκαλούν είναι περαιτέρω σωματική και ψυχολογική ταλαιπωρία σε όσους επιβάτες κατάφεραν να επιβιώσουν τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου. Οκτώ μήνες αργότερα, οι επιζώντες, εκτός από την προσπάθεια να ξεπεράσουν τα τραύματά τους, έχουν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους έναν κυκεώνα γραφειοκρατικών διαδικασιών με τον οποίο ουδείς ασχολήθηκε για να τους διευκολύνει.