Τέμπη: Όλη η Ελλάδα φώναξε “δεν ξεχνώ” – Στη Βουλή η δικογραφία
Διαβάζεται σε 10'Μεγαλειώδεις πορείες σε όλη τη χώρα, ένα χρόνο μετά από την τραγωδία στα Τέμπη. Χιλιάδες πολίτες ζήτησαν μη συγκάλυψη του εγκλήματος και δικαιοσύνη για τα θύματα.
- 28 Φεβρουαρίου 2024 21:12
Την θλίψη τους αλλά και την οργή τους για την τραγωδία στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε 57 ψυχές, εξέφρασαν χιλιάδες πολίτες σε όλη την χώρα την Τετάρτη (28/02), ένα χρόνο μετά από το σιδηροδρομικό δυστύχημα.
Συνδικάτα, σωματεία, ομοσπονδίες, οργανώσεις και συλλογικότητες προχώρησαν σε 24ωρη απεργία, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής στη μνήμη των θυμάτων του πολύνεκρου δυστυχήματος, με την συμμετοχή στις κινητοποιήσεις να είναι μεγάλη και μαζική.
Οι διαδηλωτές έκαναν σαφές με τον πιο ηχηρό τρόπο πως το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί, ενώ απαίτησαν τη μη συγκάλυψη των ευθυνών και την απόδοση δικαιοσύνης.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι των κλάδων εξέφρασαν την αιτήματά τους για καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, ενώ διαμαρτυρήθηκαν, μεταξύ άλλων, για τους χαμηλούς μισθούς, την ακρίβεια, το κόστος ζωής, την παιδεία.
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, μεγαλειώδεις πορείες
Λίγο πριν τις 11:00 το πρωί της Τετάρτης (28/02), χιλιάδες κόσμου άρχισε να συγκεντρώνεται στο κέντρο της Αθήνας, συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση που είχε προαναγγελθεί.
Η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε 24ωρη γενική απεργία, ενώ Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, εκατοντάδες σωματεία και ομοσπονδίες προχώρησαν σε απεργία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. «Ένας χρόνος κι ακόμα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας δεν έχουν λογοδοτήσει» υπογραμμίζει στο κάλεσμά της.
«Ένα χρόνο μετά είμαστε και πάλι εδώ στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί πως δεν ξεχνάμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών» τόνιζε στο κάλεσμά της.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ, οι συμμετέχοντες στις μεγαλειώδεις πορείες στην Αθήνα ξεπέρασαν τις 20.000.
Χιλιάδες άνθρωποι, κάθε ηλικίας, διαδήλωσαν συγκινημένοι για τους νεκρούς, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα. “Δεν θα ζούμε από τύχη”, “Πάρε με ότ(αν) φτάσεις”, “Μαμά έφτασα”, “Πόσο κοστίζουν οι ζωές μας;” ήταν μερικά από τα συνθήματα που γράφτηκαν στα πανό, με τους συγκεντρωμένους να λένε “όχι” στη συγκάλυψη των ευθυνών και να ζητούν δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών.
Λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι σημειώθηκαν περιορισμένης έντασης επεισόδια έξω από τη Βουλή. Έγινε ρίψη μολότοφ στον προαύλιο χώρο της Βουλής, με την αστυνομία να απαντά με χημικά και τους διαδηλωτές να απομακρύνονται από το σημείο.
Αρχές προχώρησαν σε 8 συλλήψεις και 15 προσαγωγές από τα επεισόδια στις σημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, ενώ τραυματίστηκαν 2 αστυνομικοί.
Στα γραφεία της Hellenic Train ολοκληρώθηκαν οι πορείες, με την κυκλοφορία να έχει αποκατασταθεί.
Με κόκκινη μπογιά τα ονόματα νεκρών
Από τις πιο αξιοσημείωτες στιγμές ήταν όταν διαδηλωτές στάθηκαν μπροστά στη Βουλή και έγραψαν με κόκκινη μπογιά τα ονόματα των 57 νεκρών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα Τέμπη.
Πορείες σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και άλλες πόλεις
Μεγάλη ήταν η πορεία διαμαρτυρίας και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ., το “παρών” έδωσαν πάνω από 10.000 διαδηλωτές, ενώ η αστυνομία προχώρησε επίσης σε προσαγωγές.
Εκπαιδευτικοί, εργατικά σωματεία, φοιτητές, συλλογικότητες, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου ζητούσαν να υπάρξει δικαίωση για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών και να μην υπάρξει συγκάλυψη των ευθυνών.
«Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί», έγραφε το κεντρικό πανό της κινητοποίησης, ενώ ομάδα ατόμων ανάρτησε μεγάλο πανό στην Εγνατία, στο ύψος της Σχολής Θεάτρου, το οποίο αναγράφει «Το έγκλημα στα Τέμπη να μην συγκαλυφθεί».
Με την ολοκλήρωση της πορείας ξέσπασαν περιορισμένα επεισόδια στο κέντρο της πόλης, όπου κι έγινε χρήση χημικών κατά των διαδηλωτών από δυνάμεις των ΜΑΤ.
Συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης πραγματοποίησαν και το εργατικό κέντρο της Πάτρας, σωματεία και συνδικάτα, με αφορμή την σημερινή 24ωρη απεργία και την συμπλήρωση ενός έτους από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Στην συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, φοιτητές, μαθητές, οργανώσεις, φορείς κ.α. Επιπλέον, συμμετείχαν και αγρότες της Αχαΐας, οι οποίοι έφθασαν στην Πάτρα με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στην Πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο Κρήτης, με αφορμή την 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ και άλλες Ομοσπονδίες εργαζομένων.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και, μεταξύ άλλων, ιδιωτικοί υπάλληλοι, οικοδόμοι, συνταξιούχοι μαθητές αλλά και φοιτητές οι οποίοι επανέλαβαν το αίτημα για μη συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών με τη συμπλήρωση ενός έτους από το τραγικό δυστύχημα.
Μνημόσυνο στο σημείο της τραγωδίας
Σπαρακτικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο σημείο του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη για τις οικογένειες των θυμάτων.
Συγγενείς και φίλοι των θυμάτων έφτασαν από νωρίς στον τόπο του δυστυχήματος, όπου στις 12:00 το μεσημέρι τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο.
Στο μνημόσυνο, ο ιερέας που διάβασε τα ονόματα των θυμάτων κατά τη διάρκεια του τρισάγιου, ξέσπασε σε κλάματα και έσπασε η φωνή του.
Όλοι οι παρευρισκόμενοι φορούσαν στο στήθος ένα ασπρόμαυρο αυτοκόλλητο με μια μαύρη κορδέλα και την ημερομηνία 28.02.2023 που σημειώθηκε το δυστύχημα.
Στο τέλος όλοι οι συγγενείς φώναξαν «Αθάνατοι» και ξέσπασαν σε χειροκρότηματα. Αμέσως μετά μίλησαν γονείς αδικοχαμένων παιδιών.
Στη Βουλή η δικογραφία για τα Τέμπη
Στη Βουλή έφτασε το απόγευμα της Τετάρτης (28/02), η δικογραφία της υπόθεσης των Τεμπών. Ανήμερα της συμπλήρωσης ενός έτους από το σιδηροδρομικό δυστύχημα που οδήγησε στον θάνατο 57 ανθρώπους, τα στοιχεία που έχει συλλέξει ο Ανακριτής Λάρισας κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, έφτασαν στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, το NEWS 24/7 είχε αποκαλύψει ότι η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, σε έγγραφο που είχε στείλει στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής, Δημήτρη Μαρκόπουλο, κατόπιν σχετικής ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη, ενημέρωνε πως σύντομα θα υπάρξει εξέλιξη με την αποστολή των εγγράφων της δικογραφίας.
Η ακροαματική διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε με απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, την περασμένη εβδομάδα, κάτω από έντονες διαμαρτυρίες και αποχώρηση της αντιπολίτευσης. Έχει προγραμματιστεί μια ακόμη συνεδρίαση στις 8 Μαρτίου για τη συζήτηση των πορισμάτων και μία ακόμη στις 11 Μαρτίου.
Με τα νέα δεδομένα, από τη στιγμή που πλέον στη Βουλή υπάρχουν καθοριστικά για την υπόθεση στοιχεία, η αντιπολίτευση αναμένεται στην συνεδρίαση της 8ης Μαρτίου να αιτηθεί παράταση τουλάχιστον μιας εβδομάδας στην Εξεταστική και την κλήτευση κομβικών μαρτύρων που μέχρι σήμερα η κυβερνητική πλειοψηφία έχει απορρίψει.