Τέμπη: Ξεκίνησαν οι απολογίες για τη σύμβαση 717
Διαβάζεται σε 2'Ενώπιον της Ευρωπαίας Ανακρίτριας απολογούνται οι κατηγορούμενοι για τη σύμβαση 717, η οποία συνέβαλε στην σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.
- 21 Μαρτίου 2024 22:55
Ελεύθεροι – με την επιβολή υψηλότατων εγγυήσεων που ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ευρώ για τον καθένα- αφέθηκαν οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι για την πολύκροτη σύμβαση 717 και την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, που συνέβαλε στην τραγωδία των Τεμπών.
Ο κύκλος των απολογιών ενώπιον της Ευρωπαίας Ανακρίτριας Χριστίνας Σαλάππα ξεκίνησε με δύο από τους συνολικά 23 κατηγορούμενους να περνάνε το ανακριτικό κατώφλι αντιμέτωποι με βαρύτατες πράξεις. Πρόκειται για στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ που κατηγορούνται μαζί με ακόμη 12 συναδέλφους τους για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που τους έχει αποδοθεί, η μη υλοποίηση της σύμβασης 717 οδήγησε όχι μόνο στα Τέμπη αλλά και στο δυστύχημα στο Άδενδρο το 2017.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ δεν είχαν ειλικρινή πρόθεση να εφαρμόσουν την Σύμβαση 717/2014 και να υλοποιήσουν το αντικείμενο αυτής —το οποίο μάλιστα συνδεόταν άρρηκτα με την ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων, όπως αποδείχθηκε με τον τραγικότερο τρόπο από το δυστύχημα στο Άδενδρο και το πρόσφατο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, τα οποία θα είχαν με βεβαιότητα αποφευχθεί εάν είχε ολοκληρωθεί το αντικείμενο της Σύμβασης 717 με το σύστημα ETCS σε λειτουργία».
Ύστερα από πολύωρες απολογίες, αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή τους περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 500.000 ευρώ και 600.000 ευρώ αντίστοιχα.
Κατά πληροφορίες, οι απολογίες του συνόλου των κατηγορούμενων αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Απρίλη.
Να σημειωθεί ότι για τα 23 μη πολιτικά πρόσωπα έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για πράξεις όπως απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση, με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ηθική αυτουργία στην απάτη και τις ψευδείς βεβαιώσεις. Συγκεκριμένα, ελέγχεται η μη ολοκλήρωση της σύμβασης και οι συνεχείς παρατάσεις αυτής οι οποίες οδήγησαν 9 χρόνια μετά την υπογραφή της το έργο να μην έχει εκτελεστεί με αποτέλεσμα την τραγωδία των Τεμπών.