Τεράστια απάτη στον ΕΟΠΥΥ: Πώς δρούσε το κύκλωμα παράνομης συνταγογράφησης

Διαβάζεται σε 5'
Φαρμακείο
Φαρμακείο Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο τρόπος δράσης του κυκλώματος παράνομης συνταγογράφησης που εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ. Η απάτη 3,5 εκατομμυρίων σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.

Στην πλήρη αποδόμηση δύο εγκληματικών οργανώσεων κατάφερε να φτάσει η Οικονομική Αστυνομία, μετά από πολύμηνη έρευνα. Στην πρώτη οργάνωση τα βασικά μέλη ήταν τέσσερις γιατροί και υπάλληλοι και ιδιοκτήτες 8 φαρμακείων σε Αθήνα και Μαρούσι, που εξαπατούσαν τον ΕΟΠΥΥ με παράνομες συνταγογραφήσεις επί μία τετραετία, ζημιώνοντας τον οργανισμό με πάνω από 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Οι γιατροί ήταν ένας παθολόγος στο Κέντρο Υγείας Διστόμου, ο οποίος μάλιστα παρότι διατίθετο προς υπηρεσία σε καθημερινή βάση, απείχε από την εκτέλεση των καθηκόντων του, καθώς απουσίαζε αδικαιολόγητα για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Κύπρο, όπου εργαζόταν παράλληλα. Επίσης, ήταν ένας καρδιολόγος του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών και δύο γιατροί του 1ου Δημοτικού Ιατρείου Αθηνών, ένας γυναικολόγος και μία οδοντίατρος.

Στο κύκλωμα συμμετείχαν επίσης, μία ιατρική επισκέπτης εταιρείας παραγωγής φαρμάκων και ένας αλλοδαπός που είχε το ρόλο του μεσάζοντα για την εύρεση ΑΜΚΑ.

Ο τρόπος δράσης

Τα μέλη της οργάνωσης είχαν αναπτύξει ένα συγκεκριμένο δίκτυο, μια εφοδιαστική αλυσίδα εκμεταλλευόμενοι την υπάρχουσα οργάνωση των φαρμακείων τους, προκειμένου να εντοπίζουν ΑΜΚΑ, που οι κάτοχοί τους δεν είχαν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση και έτσι δεν λάμβαναν ενημερώσεις. Στη συνέχεια, συνταγογραφούσαν ψευδώς φαρμακευτικά σκευάσματα, εκτελούσαν εικονικά τις συνταγές και εν συνεχεία εμπορεύονταν παρανόμως τα σκευάσματα αποκομίζοντας επιπλέον περιουσιακό όφελος, που αντιστοιχεί στη ζημία του ΕΟΠΥΥ.

Πιο συγκεκριμένα, προέβαιναν μέσω των γιατρών στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων σε ΑΜΚΑ κυρίως αλλοδαπών για τους οποίους είχαν δηλωθεί αναληθή στοιχεία επικοινωνίας (διευθύνσεις κατοικίας και τηλέφωνα) ή διάφορες δομές φιλοξενίας, με αποτέλεσμα αφενός να καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής ο εντοπισμός τους από τις αρμόδιες Αρχές, αφετέρου οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι να μην είναι σε θέση να διαπιστώσουν την ψευδή συνταγογράφηση, λόγω της ελλείψεως άυλης συνταγογράφησης, αλλά και της αδυναμίας τους να έχουν πρόσβαση σε τέτοια δεδομένα.

Επιπλέον, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, επεδίωκαν μέσω των δικτύων που είχαν δημιουργήσει να χρησιμοποιούν ΑΜΚΑ ανασφάλιστων ατόμων, καθώς η συμμετοχή τους στη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ήταν μηδενική. Ανάμεσα στις συνταγογραφήσεις εντοπίσθηκαν πολλές περιπτώσεις που αφορούσαν άτομα, τα οποία είχαν απομακρυνθεί (απέλαση, έξοδος) από τη χώρα ή τύγχαναν έγκλειστα σε φυλακές και φιλοξενούμενοι σε δομές διαμονής αλλοδαπών. Από την έρευνα διαπιστώθηκε η παράνομη χρήση 3.516 ΑΜΚΑ, βάσει των οποίων εκδόθηκαν ψευδώς  90.186 συνταγές.

Εν συνεχεία, μέσω της ήδη υπάρχουσας δομής και οργάνωσης των εταιρειών/φαρμακείων των μελών τους, οι εγκληματικές οργανώσεις προέβαιναν στις εικονικές εκτελέσεις των συνταγογραφήσεων, υπογράφοντας παραστατικά εκτέλεσης αντί των ασφαλισμένων, πλαστογραφώντας τις υπογραφές τους, πετυχαίνοντας έτσι την εξαπάτηση του ΕΟΠΥΥ και την αντίστοιχη παράνομη αποζημίωσή τους.

Όσον αφορά τα ψευδώς συνταγογραφούμενα φάρμακα, αυτά χαρακτηρίζονταν από ευρεία γκάμα, συμπεριλαμβανομένων ναρκωτικών και άλλων ψυχοτρόπων ουσιών, ενώ μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν και ορισμένα, τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη τόσο στην ελληνική όσο και τη διεθνή αγορά.

Η περεταίρω διάθεση των παρανόμως συνταγογραφημένων φαρμακευτικών σκευασμάτων πραγματοποιούνταν μέσω των φαρμακείων αλλά και των γιατρών σε πελάτες τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.

Τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους, είτε αναμιγνύονταν με νόμιμα εισοδήματά τους μέσω της εκδόσεως εικονικών αποδείξεων λιανικής πώλησης, είτε φυλάσσονταν σε θυρίδες τραπεζικών ιδρυμάτων.

Εκτός αυτής της δραστηριότητας, εξακριβώθηκε και η παράνομη δραστηριότητα ιδιοκτήτριας φαρμακαποθήκης, στην δεύτερη εγκληματική οργάνωση που συνεργαζόταν με μέλη της πρώτης, η οποία έθετε σε κυκλοφορία φαρμακευτικά σκευάσματα δυνάμενα να προκαλέσουν κίνδυνο στην ανθρώπινη υγεία.

Μέρος των σκευασμάτων αυτών τα προμηθευόταν από φαρμακείο της πρώτης οργάνωσης, όπως ευαίσθητα φάρμακα και εμβόλια ακόμα και ηπατίτιδας τα οποία αποθήκευε χωρίς ψύξη και έτσι γίνονταν επικίνδυνα για χρήση και τα έστελνε σε χώρες του εξωτερικού.

Η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ

“Όσοι επιχειρούν απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλισμένων του οδηγούνται στην Δικαιοσύνη

Μετά από διεξοδική έρευνα των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, απεστάλησαν στην Οικονομική Αστυνομία προς διερεύνηση τον Οκτώβριο του 2023, δύο πλήρεις φάκελοι με ενδείξεις συστημικής απάτης ιατρών και φαρμακοποιών σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, βάσει των οποίων η Οικονομική Αστυνομία, μετά και από τη δική της έρευνα με τα δικά της μέσα κατέληξε στη σύλληψη ιατρών, φαρμακοποιών και λοιπών εμπλεκομένων σε δύο εγκληματικές οργανώσεις, όπως αναφέρεται στο από 16/9/2024 δελτίο τύπου της Αστυνομίας.

Οι έμπειροι ιατροί και φαρμακοποιοί του ΕΟΠΥΥ, συνδύασαν τους στοχευμένους ελέγχους που διενεργούνται συστηματικά το τελευταίο δωδεκάμηνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ για την τήρηση των περιορισμών αποζημίωσης σε φάρμακα σιδήρου, βιταμίνης D και μαγνησίου με τους επικαιροποιημένους από τις αρχές του 2024 ελέγχους του ορίου συνταγογράφησης (πλαφόν) με καταγγελίες ασφαλισμένων για εν αγνοία τους συνταγογράφηση και εκτέλεση στα ΑΜΚΑ τους σκευασμάτων, μεταξύ άλλων και της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
Μετά από διασταυρώσεις στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΟΠΥΥ και στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας και, εκτός από τις συνταγογραφήσεις εκτός ενδείξεων και υπερδοσολογήσεις σκευασμάτων συγκεκριμένων εταιρειών παρατηρήθηκε σε συνταγογραφήσεις ιατρών ομοιότητες στις διαγνώσεις, τα φαρμακευτικά σκευάσματα, τις δραστικές ουσίες και τις δοσολογίες, αλλά και ποσοστά υψηλής εκτέλεσης όσον αφορά το πλήθος και την αξία των συνταγών σε συγκεκριμένα φαρμακεία.
Η διαπιστωμένα υψηλή παραβατικότητα των ιατρών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ οδήγησε τον ΕΟΠΥΥ στον καταλογισμό της ζημίας που διαπιστώθηκε στους συνταγογράφους ιατρούς και στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων και ο ΕΟΠΥΥ θα κινηθεί δικαστικώς για τη διασφάλιση των συμφερόντων του”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα