Θάνατος 49χρονου στην Πάτρα: Η ΕΔΕ για το Νοσοκομείο “Αγ. Ανδρέας” – Ποιους “καίει” το πόρισμα
Το φως της δημοσιότητας βλέπει το πόρισμα της ΕΔΕ, σχετικά με τον θάνατο του 49χρονου στην Πάτρα. Ο άτυχος άνδρας μετέβη στο νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας" με δυνατούς πόνους και λόγω του ότι δεν εφημέρευε, τον έδιωξαν.
- 27 Σεπτεμβρίου 2022 14:49
Πλησιάζει η ώρα της κλήσης σε απολογία των εμπλεκομένων για τον θάνατο του 49χρονου από την Πάτρα, που το βράδυ της 14ης Ιουλίου έφυγε από τη ζωή, μετά από αδιαφορία του νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας”.
Υπενθυμίζεται ότι ο άτυχος άνδρας έφυγε αβοήθητος από το νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας” Πατρών, αφού –λόγω του γεγονότος ότι το νοσοκομείο δεν εφημέρευε- τον έδιωξαν.
Όπως γράφει το pelop.gr, καταγράφεται μία μακρά καθυστέρηση στην εξέλιξη της υπόθεσης, η οποία συνδυάστηκε με βεβιασμένες ενέργειες, τόσο από την κεντρική διοίκηση, όσο και από τη διοίκηση του νοσοκομείου.
Υπενθυμίζεται ότι υπήρξε απόλυση της εκπαιδευόμενης νοσηλεύτριας, όπως παρουσίασε η εφημερίδα «Πελοπόννησος», η οποία δικαιώθηκε από τα δικαστήρια και επέστρεψε κανονικά στην εργασία της.
Επίσης, απολύθηκε ο διοικητής του νοσοκομείου, ο οποίος παρά την αρχική ανακοίνωση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, επέστρεψε στο νοσοκομείο, χωρίς να υπάρξουν οι σχετικές διευκρινίσεις και αν πρόκειται για οριστική επιστροφή.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι με την ολοκλήρωση της ΕΔΕ δεν έγινε καμία επίσημη ανακοίνωση, δημιουργούν ένα θολό τοπίο γύρω από την υπόθεση.
Το πόρισμα της ΕΔΕ, όπως έχει ήδη γράψει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», έχει παραδοθεί στο υπουργείο Υγείας, στη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και στους άμεσα εμπλεκόμενους.
Με βάση το πόρισμα οι ευθύνες βαρύνουν κυρίως τη νοσηλεύτρια του εφημέρευε και ήρθε αντιμέτωπη με τον ασθενή. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πόρισμα δείχνει ότι σχεδόν το σύνολο του επιστημονικού προσωπικού που κλήθηκε και κατέθεσε εστιάζει στην έλλειψη γιατρού στο ΤΕΠ.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα από την πολυήμερη ΕΔΕ, διαπιστώθηκε ότι η «η κ… συνοδευόμενη από την κ… χειρίστηκε κατ’ αποκλειστικότητα το περιστατικό με τον 49χρονος και παρασυρόμενη από την εικόνα του προσερχομένου και με υπερβάλλοντα ζήλο, αφού άκουσε τα όσα της ανέφερε, δηλαδή ότι είχε πόνο στην πλάτη προ ημερών και ότι είχε επισκεφτεί ιδιώτη ιατρό που του διέγνωσε ψύξη και του έδωσε φαρμακευτική αγωγή, δεν ακολούθησε τα προβλεπόμενα για τη διαχείριση όμοιων περιστατικών σε κλειστή εφημερία που προβλέπει ότι γίνεται από τις νοσηλεύτριες, μία αξιολόγηση των ζωτικών σημείων του προσερχομένου και κατόπιν καλείται αναλόγως των συμπερασμάτων ο ιατρός της αντίστοιχης ειδικότητας ο οποίος αφού κάνει την ιατρική αξιολόγηση και την παροχή των πρώτων βοηθειών, αν χρειαστεί, συνιστά ή την κατ’ οίκον θεραπεία ή αν υπάρχει λόγος τη διακομιδή του σε εφημερεύον νοσοκομείο με το ΕΚΑΒ και εν αντιθέσει συνέστησε αυτόβουλα στον 49χρονο να πάει μόνος του στο εφημερεύον νοσοκομείο».
Σε ό,τι αφορά στη διοίκηση του νοσοκομείου και τα άλλα εμπλεκόμενα όργανα το πόρισμα διαπιστώνει ότι «κανένας από τους εμπλεκόμενους, διοικητής, αναπληρωτής διοικητής, Ιατρική Υπηρεσία, Νοσηλευτική Υπηρεσία κ.λπ. άλλοι δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τους το βιβλίο λογοδοσίας, άλλοι δεν το αξιολόγησαν όπως έπρεπε με αποτέλεσμα να σχηματιστούν εσφαλμένες απόψεις που συμπαρέσυραν, τόσο τον προϊστάμενο της Ιατρικής Υπηρεσίας, όσο και τον διοικητή και τον αναπληρωτή διοικητή…».
Από τα παραπάνω και από κάποιες άλλες αβλεψίες που διαπίστωσαν οι εξεταστές καταλήγουν: «…στο ΓΝ Πατρών “ο Αγιος Ανδρέας” δεν είναι οι ρόλοι, οι αρμοδιότητες του προσωπικού και δη των προϊσταμένων και διευθυντών με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών του νοσοκομείου σε περιπτώσεις που ξεφεύγουν της καθημερινότητας, όπως συνέβη με το συγκεκριμένο συμβάν…».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις