The Chase: Πόση απόσταση κάνεις όταν “κουνιέσαι ένα ρούπι” – Αυτή είναι η σωστή απάντηση

The Chase: Πόση απόσταση κάνεις όταν “κουνιέσαι ένα ρούπι” – Αυτή είναι η σωστή απάντηση
Βέλη προς διαφορετικές κατευθύνσεις (φωτό αρχείου) iStock

Γνωρίζετε πόση απόσταση κάνετε όταν "το κουνάτε ρούπι"; Οι διαφορετικές ερμηνείες και η προέλευση της λέξης.

Το “The Chase” επέστρεψε το απόγευμα της Παρασκευής μέσα από τη συχνότητα του MEGA και η Μαρία Μπεκατώρου υποδέχθηκε τους τηλεθεατές σε ακόμη μία “καταδίωξη”.

Στο επεισόδιο της Παρασκευής (04/11) μία από τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που τέθηκαν σε έναν από τους παίκτες ήταν και το πόσο μετακινούμαστε όταν λέμε ότι “κινούμαστε ένα ρούπι”, με τον παίκτη να δίνει τη σωστή απάντηση και να αντιμετωπίζει “κατά μέτωπο” τον Chaser, που στο σημερινό επεισόδιο ήταν η “Γυναίκα με τα Μαύρα”.

Ως γνωστόν, η φράση “δεν κάνω ρούπι” ή “δεν το κουνάω ρούπι” χρησιμοποιείται τόσο κυριολεκτικά και σημαίνει πως παραμένω σταθερά στο ίδιο μέρος και δεν απομακρύνομαι από τη θέση μου, όσο και μεταφορικά για να δηλώσουμε πως δεν εννοώ να υποχωρήσω από την αρχική μου απόφαση ούτε στο παραμικρό.

Ας δούμε όμως από πού προήλθε η συγκεκριμένη λέξη και ποιες είναι οι ερμηνείες της.

Τι είναι το ρούπι

Το ρούπι (εκ της τουρκικής ρουμπού – rubu) , είναι μονάδα μέτρησης μήκους μικρών διαστάσεων, ίση με το ένα όγδοο του εμπορικού πήχη, ήτοι 8,25 εκατοστά ή 0,0825 του μέτρου.

Η λέξη χρησιμοποιείται συχνά σε δημώδεις εκφράσεις, συνηθέστερα από μητέρες σε ζωηρά παιδιά, όπως “Μη το κουνήσεις ρούπι από εδώ”, υποδηλώνοντας έτσι σχεδόν ακινησία.

Ρούπι επίσης ονομαζόταν στο παρελθόν (γύρω στον 16ο αιώνα) το ένα τέταρτο των ασημένιων νομισμάτων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα