Θέατρο ξανά

Θέατρο ξανά
To Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Ο Αστέριος Πελτέκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, συμμετέχοντας στο αφιέρωμα "Η Ελλάδα στο μέλλον", γράφει στο NEWS24/7 για το θεατρικό τοπίο του 2023.

Το ΚΘΒΕ μπαίνει, μετά από την πανδημία, σε μια νέα εποχή. Μια εποχή παραγωγική, πολυσυλλεκτική, ανοιχτή στην αναζήτηση, στη δημιουργική διερεύνηση. Έχοντας ήδη συμπληρώσει 62 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, χαράσσει νέους δρόμους ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες προκλήσεις.

Υποδέχεται το 2023 «ανοιχτό» στη διαφορετικότητα, στη συμπερίληψη, στην καινοτομία, στην εξέλιξη αλλά και στη διαφωνία, στην ανεκτικότητα. Όλοι μαζί, καλούμαστε να δημιουργήσουμε ένα θέατρο για όλους, ένα θέατρο με όλους, όπου το «εμείς», θα μετρήσει περισσότερο από το «εγώ».

Στόχος μας είναι πάντα οι ωραίες, ποιοτικές παραστάσεις, οι γεμάτες αίθουσες, η συνάντηση εκ νέου μέσω της θεατρικής Τέχνης, με το κοινό της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Ελλάδας και η δημιουργία μιας νέας καλλιτεχνικής ταυτότητας που βρίσκεται σε εποικοδομητικό διάλογο με το σήμερα και την κοινωνία.

Ξεκινώντας από το σχεδιασμό του ρεπερτορίου, υλοποιούμε ένα μεγάλο στοίχημα, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ. Έχει σχεδιαστεί ένας καλλιτεχνικός προγραμματισμός σε βάθος τριετίας, που ήδη δρομολογείται με επιτυχία, συνεχίζοντας ένα «προσκλητήριο» καταξιωμένων και επίλεκτων σκηνοθετών από όλες τις γενιές, με κεντρικό άξονα τη γενική έννοια «Νόστος» και στόχο το καλλιτεχνικό brain gain, για μια πόλη που έχει εγχώριο δυναμικό να αναδείξει, αλλά και έχει δει πολλές από τις δημιουργικές της δυνάμεις να την εγκαταλείπουν για την Αθήνα και το εξωτερικό.

Είναι η πρώτη φορά που συγκεντρώνονται τόσο πολλοί και τόσο δοκιμασμένοι, ικανοί, αναγνωρισμένοι, αλλά και φερέλπιδες καλλιτέχνες σε έναν θεατρικό οργανισμό. Είναι επίσης η πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου, όπου η ποσόστωση μεταξύ γυναικών και ανδρών αγγίζει συνολικά-σε βάθος τριετίας, τόσο υψηλά νούμερα. Στη νέα εποχή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, οι γυναίκες δημιουργοί, θα αναλάβουν το 40% και πλέον της παραγωγής του οργανισμού.

Ισότητα αλλά και συμπερίληψη. Άνοιγμα στην κοινωνία- Σεβασμός στη διαφορετικότητα.

Το ΚΘΒΕ, πιστό στην κοινωνική του πολιτική αλλά και στις αρχές του σεβασμού και της αποδοχής της διαφορετικότητας, σκοπεύει να ενσωματώσει στο προσωπικό του άτομα από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες καθώς και ΑΜΕΑ. Παράλληλα, υπερασπιζόμενο ένα θέατρο που αγκαλιάζει και απευθύνεται σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς, διοργανώνει για πρώτη φορά, σε συνεργασία με την «Ομάδα Εν Δυνάμει», δωρεάν καλλιτεχνικά εργαστήρια προετοιμασίας ατόμων με αναπηρία που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε εισαγωγικές εξετάσεις δραματικών σχολών.

Ο εκπαιδευτικός ρόλος ενός Κρατικού Οργανισμού είναι βασική μας προτεραιότητα. Γι’αυτό, πέρα από την παραγωγή των παραστάσεων, βαρύνουσα σημασία έχει η δημιουργία ενός ετήσιου κύκλου θεατρικών και εκπαιδευτικών εργαστηρίων με βασικό στόχο η νεότερη γενιά –και όποιος άλλος το επιθυμεί– να αγαπήσει το θέατρο και να λειτουργήσει ως υποψιασμένος και πεπαιδευμένος θεατής.

Το ΚΘΒΕ «κοιτάζει» πίσω με σεβασμό την ιστορική διαδρομή του Οργανισμού, ενώ παράλληλα ατενίζει μπροστά, ονειρεύεται και σχεδιάζει το μέλλον που θα μας οδηγήσει στην επόμενη εποχή.

Άμεση προτεραιότητά μας είναι η ανανέωση και ανακατασκευή των θεατρικών μας σκηνών. Απλώνουμε τη δραστηριότητά μας σε πέντε θέατρα (τα δύο ανοιχτά) με μεγάλες σκηνές που, όμως, έχουν να ανακαινιστούν ή αναβαθμιστούν ριζικά, περισσότερα από είκοσι πέντε χρόνια. Είμαστε ήδη σε διαδικασία εύρεσης κεφαλαίων, κυρίως μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάπτυξης, με τη συνδρομή ευελπιστούμε της Περιφέρειας αλλά και Χορηγιών για τη δαπανηρή, αλλά απολύτως αναγκαία ανακατασκευή και τις βελτιώσεις που είναι απαραίτητες για να συνεχίσουν οι σκηνές την απρόσκοπτη λειτουργία τους. Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η καταγραφή των αναγκών από τους αρμόδιους υπαλλήλους του ΚΘΒΕ και είμαστε σε αναμονή συναντήσεων αρχικά με εκπρόσωπο της Περιφέρειας για να ξεκινήσουν οι οποίες διαδικασίες.

Δίνουμε έμφαση στη Θεατρική παιδεία και εκπαίδευση, με πρώτη την ανανέωση της Δραματικής Σχολής ΚΘΒΕ, η οποία αναδιοργανώνεται και αλλάζει, με απόλυτο σεβασμό στις ήδη υπάρχουσες δομές και τους ανθρώπους, έχοντας ως γνώμονα την καλύτερη εκπαίδευση και προετοιμασία των σπουδαστών για το επάγγελμα του ηθοποιού. Επίσης, ενισχύεται το πρόγραμμα σπουδών και η διαδικασία επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης όχι μόνο των σπουδαστών αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού του Θεάτρου.

Στόχος μας, το ΚΘΒΕ να είναι- ως οφείλει- ένας μεγάλος ευρωπαϊκός θεατρικός και πολιτιστικός οργανισμός, μέσω της εξωστρέφειας που δεν είναι απλώς θέμα απόφασης, αλλά στρατηγικής, σταδιακής ανάπτυξης και ενίσχυσης μιας δημιουργικής διαδικασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

Επικεντρωνόμαστε σε μια στρατηγική συνεργασίας και δημιουργίας υγιών και διάφανων συμπαραγωγών, με τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας, όπως το Εθνικό Θέατρο, καθώς και στην προσέλκυση διεθνών ονομάτων από το εξωτερικό τόσο για την Επίδαυρο όσο και για τις χειμερινές σκηνές, όπως για παράδειγμα ο σπουδαίος Ρώσος σκηνοθέτης Timofey Kulyabin και ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Toneelhuis, Guy Cassiers, για το 2024.

Τέλος, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της εποχές, δίνουμε προτεραιότητα στην πολιτική βιώσιμης διαχείρισης δρομολογώντας ένα οργανωμένο σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας, που θα περιλαμβάνει, επανεξέταση του συστήματος προμηθειών, επανάχρηση υλικών, ανακύκλωση καθώς και ένταξη «πράσινων» πρακτικών στο πεδίο της καλλιτεχνικής παραγωγής.

Απαραίτητη για την επίτευξη όλων των παραπάνω είναι σαφώς η συνδρομή της πολιτείας μέσω της οικονομικής ενίσχυσης του ΚΘΒΕ. Ευελπιστούμε σε μια νέα εποχή του τέλους των μνημονίων, στην επαναφορά της τακτικής μας επιχορήγησης σε επίπεδα που θα καθιστούν βιώσιμη την ορθή λειτουργία ενός τόσο μεγάλου και σημαντικού πολιτιστικού οργανισμού. Δίνοντας τη δυνατότητα να απασχοληθούν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο που δέχτηκε μεγάλο πλήγμα, τόσο τόσο από τη μακράς διαρκείας οικονομική κρίση, όσο και από την πανδημία.

Το θέατρο είναι η συνάντηση του θεατή με το όνειρο, το εφήμερο, είναι ο καθρέφτης της ίδιας του της ζωής μας αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας και της εποχής του. Ας αφεθούμε ελεύθεροι να «ταξιδέψουμε», να «αλληλοεπιδράσουμε», να αντιτάξουμε το συναίσθημα, την ευαισθησία, την ανθρωπιά μας απέναντι στις αντίξοες συνθήκες και τις δυσκολίες που βιώνουμε σε τόσο διαφορετικά επίπεδα.

«Θέατρο ξανά».

Όλοι μαζί, δουλεύουμε, ονειρευόμαστε, δεν μένουμε απλά «θεατές»…

Αστέριος Πελτέκης είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ

Άρθρα σημαντικών προσωπικοτήτων που μοιράζονται σκέψεις και απόψεις για την Ελλάδα και τη θέση της στο μέλλον. Ανακαλύψτε περισσότερα στο αφιέρωμα “2023: Η Ελλάδα Στο Μέλλον”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα