Θεόδωρος Λύτρας: Απαντά για τους “2.000 νεκρούς εμβολιασμένους”
Με στοιχεία από τη νέα μελέτη του μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα, απαντά ο Θεόδωρος Λύτρας στους ισχυρισμούς ότι "πέθαναν 2.583 εμβολιασμένοι". Όλα τα αποτελέσματα.
- 05 Φεβρουαρίου 2022 13:42
Νέα μελέτη για τον κορονοϊό και τον εμβολιασμό, η οποία δείχνει ότι απετράπησαν 20.000 θάνατοι στην χώρα μας, “είδε” το φως της δημοσιότητας μέσα από τον λογαριασμό του Θεόδωρου Λύτρα στο Twitter πριν από μερικές μέρες.
Ο καθηγητής ανήρτησε την προδημοσίευση της μελέτης στο medRxiv.org, που εκπόνησαν ο ίδιος μαζί με τον συνάδελφό του Σωτήρη Τσιόδρα, και παρουσίασε τα κύρια σημεία αυτής, τονίζοντας τα μεγάλα οφέλη του εμβολιασμού έναντι της Covid-19.
Ωστόσο, πολλά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για χιλιάδες νεκρούς εμβολιασμένους που αποκάλυψε η νέα μελέτη, με τον Θεόδωρο Λύτρα να σπεύδει να απαντήσει μέσω των social media, παραπέμποντας ξανά στα στοιχεία και απαντώντας χαρακτηριστικά:
«”Μισός” ο ισχυρισμός ότι “αποκαλύψαμε” (sic) ότι “πέθαναν 2.583 εμβολιασμένοι”. Το άλλο μισό είναι οι 12.172 ανεμβολίαστοι που πέθαναν στο ίδιο χρονικό διάστημα. (Μάλιστα μικρότερης μέσης ηλικίας). Που αντιστοιχεί σε >90% μείωση κινδύνου θανάτου».
Η νέα μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα
Η νέα μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 11 Ιανουαρίου 2020 έως 8 Δεκεμβρίου 2021 και δεν έχει “πιάσει” την περίοδο κυκλοφορίας της μετάλλαξης Όμικρον.
Η μελέτη καταδεικνύει την υψηλή αποτελεσματικότητα όλων των εμβολίων, η οποία είναι παρόμοια σε όλες τις ηλικίες, με ελάχιστα χαμηλότερη στα άτομα άνω των 80 ετών, ενώ φθίνει με το πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, το μέγεθος της φθοράς είναι πολύ μικρό, καθώς η αποτελεσματικότητα παραμένει μεγαλύτερη του 80% στους 6 μήνες από τη 2η δόση και επανέρχεται κοντά στο 100% με την 3η δόση.
«Ο εμβολιασμός μειώνει τόσο “θεαματικά” τον κίνδυνο θανάτου από COVID19, ώστε μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου εκτιμούμε πως έχει προλάβει 19.691 θανάτους!! (95% CI 18.890-20.788). Δηλαδή τόσους “επιπλέον” θανάτους θα αναμέναμε αν δεν είχαμε τον εμβολιασμό. Με απλά λόγια, τούτο προκύπτει συγκρίνοντας την κατά ηλικία θνησιμότητα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, και εφαρμόζοντας την τελευταία σε όλο τον πληθυσμό», αναφέρει ο κ. Λύτρας στις αναρτήσεις του.
Σε άλλο σημείο των αναρτήσεών του, ο καθηγητής σημειώνει πως και τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AZ, J&J) έχουν αποτελεσματικότητα (>90%) με τις διαφορές μεταξύ τους να είναι ελάχιστες, ενώ τονίζει πως δεν υπάρχουν καλά και κακά εμβόλια.
«Υπάρχουν δυστυχώς αρκετοί εμβολιασμένοι που αρρωσταίνουν βαριά και πεθαίνουν, όμως: (α) είναι αριθμητικά πολύ λιγότεροι (β) ο παρονομαστής (σύνολο εμβολιασμένων επί χρόνο παρακολούθησης) είναι πολύ μικρότερος (αν και μεγαλώνει, καθώς αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη). (γ) υπάρχει εντονότατο συγχυτικό σφάλμα λόγω ηλικίας, καθώς οι εμβολιασμένοι έχουν υψηλότερο Μ.Ο ηλικίας από τους ανεμβολίαστους. Το (β)+(γ) σημαίνει ότι οι απλές αριθμητικές συγκρίσεις (εμβολιασμένοι/ανεμβολίαστοι που πέθαναν/διασωληνώθηκαν), που είναι πολύ της μόδας, υποτιμούν σοβαρά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Δηλαδή οι εμβολιασμένοι έχουν ακόμη χαμηλότερο κίνδυνο από αυτόν που υπονοούν τέτοιες συγκρίσεις», επισημαίνει σε άλλο σημείο ο κ. Λύτρας.
Τέλος, καταλήγει στο ότι το εμβόλιο είναι το ισχυρότερο όπλο μας ενάντια στην πανδημία, σημειώνοντας: «Η μελέτη επιβεβαιώνει το τεράστιο ατομικό και συλλογικό όφελος από τον εμβολιασμό κατά της COVID19, κι αυτό μάλιστα καταδεικνύεται σε ελληνικό πληθυσμό (όχι πλέον μόνο Βρετανία, ΗΠΑ, Ισραήλ). Γι’ αυτό εμβολιαζόμαστε με 3 δόσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες. Κι αν είμαστε ανεμβολίαστοι, ξεκινούμε χθες».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις