Θερινή ώρα: Γιατί πρέπει να διπλοτσεκάρουμε (σε ορισμένα ρολόγια) την αλλαγή ώρας
Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που έπεσαν «θύμα» ενός ασυνήθιστου φαινομένου που αποσυντόνισε ένα μεγάλο αριθμό απο ρολογία. Αν δεν το έχετε αντιληφθεί η αλλαγή στην θερινή ώρα είναι μία καλή ευκαιρία
- 24 Μαρτίου 2018 18:24
Είστε από αυτούς που την ημέρα αλλαγής της ώρας, σε θερινή ή χειμερινή, κοιτάτε τους δείκτες και αναλόγως μετακινείτε ακριβώς μία ώρα μπροστά ή μία ώρα πίσω; Αυτήν τη φορά σας συνιστούμε να μην το κάνετε τουλάχιστον στα ηλεκτρονικά ρολόγια.
Αν δεν το έχετε αντιληφθεί – εκτός και αν αποτελείτε κάποια σπάνια εξαίρεση – τα ηλεκτρονικά ρολόγια που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι (κουζίνα, φούρνος μικροκυμάτων, ηλεκτρονικό ξυπνητήρι κ.α.) τόσο στην Ελλάδα όσο και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης «πηγαίνουν πίσω» κατά έξι λεπτά.
Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί από τα μέσα Ιανουαρίου και οφείλεται στο γεγονός ότι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας σε Κοσσυφοπέδιο και Σερβία δεν έχουν καταφέρει να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου των Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E), υποχρεούνται να διατηρούν τη μέση συχνότητα της ηλεκτρικής ενέργειας στα 50 Hertz (ταλαντώσεις ανά δευτερόλεπτο).
Φέτος όμως η μέση συχνότητα ήταν χαμηλότερη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα και ελλείψεις στο ευρύτερο δίκτυο ελέγχου της ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνει τη Σερβία, τη FYROM και το Μαυροβούνιο. Συνολικά οι αποκλίσεις των συχνοτήτων αντιστοιχούν σε 113 γιγαβατώρες.
Στον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο των Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E) ανήκουν 36 κράτη, των οποίων τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας συνδέονται μεταξύ τους. Το δίκτυο αυτό εκτείνεται από την Ισπανία μέχρι τη Νορβηγία και από την Τουρκία μέχρι την Εσθονία. Οι διαφορές στη συχνότητα του εναλλασσόμενου ρεύματος έχουν συνέπειες σε 25 χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.
Εάν δεν το είχατε αντιληφθεί μέχρι τώρα η αλλαγή στη θερινή ώρα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να διορθώσετε το λάθος επιλέγοντας ως οδηγό όχι τη διαφορά μίας ώρας από την ένδειξη που βλέπετε αλλά μία πιο αξιόπιστη πηγή.